Προσωπική άποψη: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

Losing it. Μια σειρά βιβλίων που συνεχώς σκεφτόμουν ότι ήθελα να διαβάσω και συνεχώς το ανέβαλλα. Ήρθε η στιγμή τους λοιπόν και αυτή είναι η αναγνωστική μου εμπειρία για το πρώτο μέρος της σειράς, το Πρώτη φορά.

Η Μπλις είναι στο τελευταίο έτος του κολέγιου και δεν ξέρει πώς θα είναι το μέλλον της.

Θεέ μου, είχα αρχίσει να το βλέπω. Κόντευα να αποφοιτήσω και η ζωή μου δεν ήταν καθόλου κοντά στο σημείο όπου νόμιζα πως θα ήταν. Όταν άρχισα τη σχολή, τριάμισι χρόνια πριν, νόμιζα πως μέχρι τώρα θα είχα ένα σχέδιο. Νόμιζα πως θα ήξερα με βεβαιό​τητα τι ήθελα να κάνω και πού θα πήγαινα. Και αν ήμουν ειλικρινής… νόμιζα πως μέχρι τώρα θα είχα συναντήσει το αγόρι που θα ήθελα να παντρευτώ. Εννοώ, κάθε παντρεμένο ζευγάρι που ήξερα είχε γνωριστεί στο κολέγιο, και εγώ εδώ απείχα μόλις μερικούς μήνες, και η ιδέα του γάμου σε αυτό το σημείο μού φαινόταν εξωφρενική.

Πρώτη φοράΒέβαια, το μεγαλύτερό της πρόβλημα είναι άλλο. (Ωωω!) Είναι παρθένα. Μεγάλο κουσούρι κατά τη γνώμη της. Αποφασίζει να αλλάξει αυτή την τόσο ντροπιαστική κατάσταση με το να βρει έναν τυχαίο, νόστιμο νεαρό σε κάποιο μπαρ και να ξεμπερδέψει. Ντύνεται, στολίζεται, παίρνει την κολλητή και πάνε σε ένα μπαράκι. Εκεί της την πέφτει αμέσως ο μπάρμαν αλλά δεν είναι αυτό που ζητάει η Μπλις. Στον δρόμο για την τουαλέτα »σκοντάφτει» πάνω σε έναν ξανθό κούκλο, με βρετανική προφορά παρακαλώ,  που διαβάζει Σαίξπηρ (Τι; Είναι λογικό να πίνεις το ποτό σου και να διαβάζεις θεατρικούς διαλόγους σε μπαρ με τέρμα τη μουσική και γεμάτο κόσμο!) και της αναστατώνει αισθήσεις και ορμόνες. Ανεβαίνει με συνοπτικές διαδικασίες στη μηχανή του και καταλήγουν στο κρεβάτι της. Την τελευταία στιγμή, στο τσακ, στο παρά πέντε, στο κλάσμα του δευτερολέπτου πριν συντελεστεί το… μοιραίο, δειλιάζει και φεύγει με τη γελοία δικαιολογία να τον παρατήσει σύξυλο λέγοντας πως ξέχασε τη γάτα της και πρέπει να πάει να την πάρει.

Το επόμενο πρωί στη θεατρική σχολή, εμφανίζεται ένας νέος καθηγητής. Μαντέψτε ποιος είναι! Ο Γκάρικ, ο τύπος με τον Σαίξπηρ…

Ο νέος καθηγητής με κοιτούσε επίμονα, παρ’ ότι όλοι χειροκροτούσαν, και πιθανότατα θα έπρεπε να κάνει ένα νεύμα ή τουλάχιστον να χαμογελά. Τα μάτια μας συναντήθηκαν και ξαφνικά ήμουν πολύ χαρούμενη που είχα αφήσει κάτω τον καφέ μου. Επειδή ο καινούργιος καθηγητής είχε βρεθεί γυμνός στο κρεβάτι μου πριν από οχτώ ώρες. Ο Γκάρικ ήταν ο καθηγητής μου. Βγήκα γρήγορα έξω απ’ την πόρτα, κατέβηκα το διάδρομο προς την πτέρυγα των Καλών Τεχνών, δίπλα από την αίθουσα των κεραμικών, και μπήκα στην τουαλέτα για αναπήρους που δε χρησιμοποιούσε ποτέ κανείς. Τότε βούλιαξα στα γόνατά μου (στο ΠΑΤΩΜΑ ΤΗΣ ΤΟΥΑΛΕΤΑΣ. Ξεκάθαρα ήμουν συγχυσμένη, επειδή… ΑΗΔΙΑ).

Η κατάσταση είναι αμήχανη και για τους δυο. Αποφασίζουν να αποκρύψουν τη γνωριμία τους από τους υπόλοιπους.

Ό,τι κι αν αισθανόμουν… δε θα μπορούσε να υπάρξει τίποτε μεταξύ μας.

Μόνο που αναγκάζονται να συναντιούνται καθημερινά, είναι γείτονες και το πάθος μεταξύ τους άσβεστο. Η Μπλις αναγκάζεται να πάρει γάτα για να καλύψει το ψέμα της και γινόμαστε μάρτυρες πολλών αστείων και μη στιγμιοτύπων μέχρι να καταλήξουμε σε ένα ευτυχές τέλος.

Πρώτη φοράΤέλεια… αμέ. Χαιρόμουν που οδηγούσα εγώ. Μου έδινε κάτι να απασχολώ το σώμα και το μυαλό μου. Και ήταν το δικό μου αυτοκίνητο, έτσι μπορούσα να δυναμώσω όσο ήθελα τη μουσική. Αυτό που δεν είχα υπολογίσει ήταν πως ο Κέιντ ένιωθε αρκετά άνετα στο αυτοκίνητό μου για να τη χαμηλώσει. «Λοιπόν, τι σε έκανε να αποφασίσεις να πάρεις γάτα;» Ω, ξέρεις. Σχεδόν είχα σχέση της μιας βραδιάς με τον καθηγητή μας, το έβαλα όμως στα πόδια χρησιμοποιώντας τη φανταστική μου γάτα ως δικαιολογία, και τώρα μπορεί αυτός να θέλει να είμαστε μαζί μαζί παρ’ ότι αυτή είναι η χειρότερη ιδέα του κόσμου, αλλά κάπως δε με νοιάζει ούτε εμένα, επειδή το σώμα μου και πιθανώς η καρδιά μου μου λένε πως είναι η καλύτερη ιδέα του κόσμου. Έτσι τώρα χρειάζομαι μια γάτα ώστε να μη συνειδητοποιήσει ότι έλεγα ψέματα για τη γάτα επειδή είμαι παρθένα και δείλιασα να κάνω σεξ μαζί του. «Απλώς θέλω μία», ήταν αυτό που απάντησα στην πραγματικότητα. «Α. Τέλεια». Αν έλεγε «τέλεια» άλλη μια φορά, θα έβαζα τις φωνές. Πάρκαρα στο χώρο της Φιλοζωικής, ευχόμενη να είχα πει στον Κέιντ ότι τελικά προτιμούσα να πάω μόνη μου. Είχα ανάγκη από κάτι χνουδωτό και αξιολάτρευτο μέσα στα χέρια μου, αμέσως.

Οκ, δε θα σας πω πώς ακριβώς καταλήγει η ιστορία της Μπλις και του Γκάρικ. Αλλά πόσο δύσκολο είναι να φανταστείτε τη συνέχεια; Τιτλοφορείται (το μυθιστόρημα) ως η Πρώτη φορά, άρα κάποια στιγμή θα συμβεί το γεγονός για το οποίο ντρέπεται κατάφορα η Μπλις, θα κάνει για πρώτη φορά έρωτα. Το μόνο που θα συμπληρώσω είναι ότι ο κολλητός της φίλος, ο Κέιντ, έχει ενστάσεις για τις επιλογές της Μπλις και θα τον συναντήσουμε σε πρωταγωνιστικό ρόλο στο δεύτερο βιβλίο της σειράς.

Πρώτη φοράΜόνο πρωτότυπη δεν χαρακτηρίζεις μια ιστορία αμοιβαίας έλξης καθηγητή και φοιτήτριας. Επίσης δεν είναι πρωτότυπο, στα νεανικά μυθιστορήματα, μια κοπέλα άνω των είκοσι να μην είχε ποτέ της ολοκληρωμένη σχέση. Όπως επίσης και το ερωτικό τρίγωνο που δημιουργεί η συγγραφέας (χωρίς λόγο κατά την άποψή μου). Είναι ένα ανάλαφρο και αστείο ανάγνωσμα χωρίς όμως εκείνη τη σπιρτάδα που θα σε κάνει να θέλεις να το διαβάσεις με λαχτάρα. Παρά τις λίγες σελίδες του, υπάρχουν στιγμές βαρετές και επαναλαμβανόμενες. Ρομαντικό, με κάποιος υπερβολικές ατάκες συναισθηματικής έξαρσης που σου φτιάχνουν το κέφι. Οι ήρωες δεν είναι οι απόλυτα εξιδανικευμένοι που ίσως θα είχαμε στο μυαλό μας. Έχουν ελαττώματα και έχουν και προτερήματα καθιστώντας τους αρκετά ρεαλιστικούς, γεγονός θετικό καθώς, προσωπικά, έχω υπερκορεστεί από τέλειους και αλάνθαστους ήρωες.

Η φοιτοτοπαρέα της Μπλις και οι καταστάσεις που περνούν, καταλαμβάνουν αρκετά μεγάλο μέρος του βιβλίου και γίνεται πολλές φορές αναφορά στο αβέβαιο επαγγελματικό μέλλον και στην ανασφάλεια του ηθοποιού. 

Ένα αστείο και τρυφερό ανάγνωσμα. Αν ψάχνετε κάτι ανάλογο, μόλις το βρήκατε.

Περίληψη: Η Μπλις ετοιμάζεται να αποφοιτήσει από το κολέγιο και είναι η μόνη στην παρέα της που παραμένει παρθένα. Πρέπει να βρει έναν τρόπο να ξεμπερδεύει μ’ αυτό το θέμα και τι πιο απλό και εύκολο από το σεξ της μιας βραδιάς. Αλλά το σχέδιό της ναυαγεί όταν τελικά δειλιάζει και παρατάει έναν κούκλο γυμνό στο κρεβάτι της, επικαλούμενη την πιο χαζή δικαιολογία του κόσμου. Και σαν να μην έφτανε αυτό, τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα το επόμενο πρωί, όταν αντικρίζει τον νέο καθηγητή θεατρολογίας: τον είχε αφήσει γυμνό στο κρεβάτι της πριν από οχτώ ώρες!
Αυστηρά για ενηλίκους.

Πρώτη φοράΒιογραφικό: Η ΚΟΡΑ ΚΑΡΜΑΚ είναι μια συγγραφέας είκοσι και κάτι χρόνων που απολαμβάνει να γράφει ιστορίες με ήρωες είκοσι και κάτι χρόνων. Έχει κάνει διάφορες δουλειές, από πωλήτρια μέχρι δασκάλα και, φυσικά, συγγραφέας. Λατρεύει το θέατρο, τα ταξίδια και οτιδήποτε καταφέρνει και την κάνει να γελά. Όταν γράφει, το διασκεδάζει με την ψυχή της, ειδικά όταν οι ήρωές της μπλέκονται σε απίστευτα περίεργες καταστάσεις και, μετά, προσπαθούν να βρουν τον έρωτα της ζωής τους – πάντα με τη βοήθεια της Κόρα. Από τις Εκδόσεις Τουλίπα κυκλοφορεί, επίσης, το μυθιστόρημά της ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ, το οποίο έμεινε για καιρό στις λίστες με τα μπεστ σέλερ των New York Times και της USA Today.

Πρώτη φοράΣτοιχεία βιβλίου: 

Τίτλος: Πρώτη φορά

Συγγραφέας: Carmack Cora

Εκδότης: Τουλίπα

ISBN: 9786188012868

Σελίδες: 144

Έτος Έκδοσης: 2013

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.