Μας ταξιδεύει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

Λίγο πριν αφήσουμε το Ρίο που μας φιλοξένησε, θα κάνουμε μια στάση σε ένα από τα πιο παλιά καφέ της πόλης. Αναφερόμαστε στο Confeitaria Colombo.

Εδώ θα συναντήσουμε μια κομψή διακόσμηση με καθρέπτες από το πάτωμα ως την οροφή του καταστήματος. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης για περισσότερο από έναν αιώνα. Εδώ, σε αυτό το μοναδικό χώρο που αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά του Ρίο, θα γνωρίσουμε τα βιβλία Βραζιλιάνων συγγραφέων.

Πρώτη μας επιλογή το βιβλίο του Βραζιλιάνου συγγραφέα και πολιτικού Χόρχε Αμάντο (Jorge Amado) «Τερέζα Μπατίστα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Όταν μάθανε πως θα ξαναγύριζα σ’ αυτούς τους τόπους, μου ζήτησαν να τους φέρω νέα για την Τερέζα Μπατίστα και να ξεδιαλύνω -βλέπεις το μόνο που δε λείπει από τον κόσμο μας είναι η περιέργεια- όλα όσα είχαν συμβεί. Έτσι, άρχισα, εδώ κι εκεί, στα αγροτοπάζαρα και στα λιμάνια, να συγκεντρώνω ό,τι μπορούσα. Μάλιστα, με το πέρασμα του χρόνου, κι έχοντας πια κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου εκεί, κατόρθωσα να μάθω, ζητιανεύοντας πληροφορίες, για όλες τις δουλειές και τις ραδιουργίες, άλλες χαριτωμένες κι άλλες θλιβερές, ανάλογα με τον τρόπο που έγινε καθεμιά και το κατά πως το ένιωθε ο καθένας. Από όσα κατάλαβα και άκουσα, συγκέντρωσα κομμάτια από διηγήσεις, λαϊκές συνθέσεις για φυσαρμόνικα, χορευτικούς ρυθμούς, κραυγές απελπισίας και ερωτικά αναστενάγματα. Όλα τους, ανακατεμένα και μπερδεμένα, αρκετά όμως για όσους επιθυμούσαν να μάθουν τα περιστατικά της ζωής και τους κατατρεγμούς της κοπέλας με το μπρούντζινο κορμί…

Δεύτερη επιλογή μας το βιβλίο του Βραζιλιάνου συγγραφέα Πάουλο Κοέλο που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λιβάνη με τίτλο «Hippie».

Σ’ αυτό το βιβλίο του, που είναι το πιο αυτοβιογραφικό απ’ όλα, ο Πάουλο Κοέλο ξαναζωντανεύει το όνειρο της γενιάς των χίπηδων, που ήθελαν να αλλάξουν τον κόσμο ειρηνικά.

Ο Πάουλο είναι ένας νέος που σχεδιάζει να γίνει συγγραφέας. Αφήνει τα μαλλιά του μακριά και ξεκινά να ανακαλύψει τον κόσμο, την ελευθερία, αλλά και το βαθύτερο νόημα της ύπαρξης. Το ταξίδι του έχει διάφορα απρόοπτα, από τη φυλάκισή του το 1968, όταν ταξίδευε στη Νότια Αμερική, από τη στρατιωτική δικτατορία της Βραζιλίας, με την κατηγορία του τρομοκράτη, μέχρι τη γνωριμία του με την Κάρλα στο Άμστερνταμ, απ’ όπου ξεκινούν μαζί για το Νεπάλ με το Magic Bus. Στην πορεία, οι δυο τους δε ζουν απλά μια συγκλονιστική ιστορία αγάπης, αλλά μεταμορφώνονται ριζικά κι ενστερνίζονται καινούριες αξίες στη ζωή τους.

Τελευταία μας επιλογή είναι το βιβλίο της συγγραφέως Κλαρίσε Λισπέκτορ. Το βιβλίο της «Τα κατά Α.Γ. πάθη» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αντίποδες.

Η Α.Γ., μια ευκατάστατη κυρία του Ρίο ντε Τζανέιρο, που ασχολείται ερασιτεχνικά με τη γλυπτική, αποφασίζει να τακτοποιήσει το διαμέρισμά της, ξεκινώντας από το δωμάτιο της πρώην υπηρέτριάς της. Από την ντουλάπα ξεπροβάλλει μια κατσαρίδα και η Α.Γ. τρομαγμένη κλείνει την πόρτα τσακίζοντας το κέλυφός της. Και τότε, εκεί που κανείς δεν το περιμένει, μια μέρα τόσο ηλιόλουστη όσο αυτές οι μέρες στο απόγειο του καλοκαιριού, ενώ δουλεύουν οι άντρες και καπνίζουν οι κουζίνες και αλέθει τις πέτρες το τρυπάνι και γελάνε τα παιδιά – τότε, χωρίς προειδοποίηση, ακούγεται ο κρότος ενός στερεού πράγματος που αίφνης θρυμματίζεται συντετριμμένο. Είναι η στιγμή που τα πάντα γίνονται ένα τώρα, που η Α.Γ. θα πρέπει να μιλήσει για το γεγονός πως έχει ζήσει.

Ελπίζουμε να σας άρεσαν οι προτάσεις μας και να απολαύσατε το ταξίδι μας στο Ρίο. Την επόμενη Κυριακή, ένας νέος προορισμός περιμένει να τον ανακαλύψουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here