Μας ταξιδεύει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

Τοπ Καπί. Ένα από τα πλέον εντυπωσιακά συμπλέγματα οθωμανικών παλατιών, το οποίο βρίσκεται πίσω από την Αγία Σοφία και είναι ορατό σχεδόν από κάθε σημείο του Βοσπόρου και του Κεράτιου Κόλπου. Αρχικά ονομαζόταν Γενί Σαράι, δηλαδή «νέο παλάτι». Θεμελιώθηκε από τον Μωάμεθ τον Πορθητή, ενώ το πρώτο του τμήμα χτίστηκε μεταξύ του 1472 και του 1478 και εκεί έζησε ο Μωάμεθ μέχρι το θάνατό του, το 1481.

Το Τοπ Καπί δέσποζε πάνω στον πρώτο λόφο της Κωνσταντινούπολης εξασφαλίζοντας την εποπτεία της κίνησης του Βοσπόρου, της Χρυσούπολης και της Προποντίδας και υπήρξε, για πάνω από τέσσερις αιώνες, η κατοικία των Σουλτάνων αλλά και το «σπίτι» 4.000 και πλέον ανθρώπων. Το παλάτι είναι χτισμένο σύμφωνα με την ανατολική αρχιτεκτονική και αποτελείται από τέσσερα κύρια προαύλια, στο εσωτερικό των οποίων περιλαμβάνονται πολλά μικρά κτίρια, κομψά περίπτερα, μουσουλμανικά τεμένη, περίκλειστες αυλές με σιντριβάνια, λιμνούλες και κρήνες, ακόμη νοσοκομείο και αρτοποιείο.

Ο ιερότερος θησαυρός του παλατιού είναι ο περίφημος Μανδύας του Προφήτη Μωάμεθ, που φυλάσσεται μέσα σε χρυσή θήκη, ενώ το πιο εντυπωσιακό τμήμα του Τοπ Καπί είναι το Θησαυροφυλάκιο (Hazine). Εδώ βρίσκονται συγκεντρωμένοι όλοι οι θησαυροί των σουλτάνων: θρόνοι χρυσοί, στιλέτα αδαμαντοκόλλητα, πανοπλίες με πολύτιμους λίθους…

Από το τέλος του 17ου αιώνα το παλάτι άρχισε να χάνει την αίγλη του καθώς οι σουλτάνοι στράφηκαν στα νέα παλάτια που κατασκευάστηκαν κατά μήκος του Βοσπόρου και ειδικότερα στο Ντολμά Μπαχτσέ, που ήταν και το πρώτο παλάτι ευρωπαϊκού στυλ στην Κωνσταντινούπολη. Μετά το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1921, το Τοπ Καπί μετατράπηκε σε μουσείο. Πληρώνοντας ένα ειδικό εισιτήριο, αξίζει να ξεναγηθείτε στο δαιδαλώδες χαρέμι του παλατιού.

Πηγή: http://www.pamekonstantinoupoli.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here