Μας ταξιδεύει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

Με αφορμή το ομότιτλο βιβλίο του, ο Νομπελίστας Τούρκος συγγραφέας Orhan Pamuk, δημιούργησε στην περιοχή Cukurcuma της Κωνσταντινούπολης «Το μουσείο της Αθωότητας».

Στεγάζεται σε ένα παλιό τριώροφο κτίριο του 1897. Εδώ ο επισκέπτης βλέπει όλο τον κόσμο του βιβλίου που δημιούργησε ο συγγραφέας να παίρνει σάρκα και οστά. Όλα τα αντικείμενα που αναφέρονται στο βιβλίο είναι τοποθετημένα με σειρά, σε 83 βιτρίνες, σύμφωνα με τα κεφάλαια του μυθιστορήματος. Τα 4.213 τσιγάρα που κάπνισε η ηρωίδα του βιβλίου, είναι το πρώτο έκθεμα που θα συναντήσει ο επισκέπτης στο μουσείο. Θα δει ακόμα το χειρόγραφο κείμενο του συγγραφέα, ανέκδοτα κεφάλαια του μυθιστορήματος, σημειώσεις, αλλά και τα σχέδια που έκανε ο Orhan Pamuk για τη δημιουργία του μουσείου.

Το Μουσείο της Αθωότητας διαθέτει επίσης ηχητικές εγκαταστάσεις έτσι ώστε, με τη βοήθεια των νοσταλγικών φωνητικών ηχογραφήσεων, οι επισκέπτες να γνωρίζουν σημαντικές λεπτομέρειες της ζωής της πόλης από το 1950 ως και το 2000.

Στο βιβλίο «Το μουσείο της Αθωότητας», ο συγγραφέας διηγείται την ερωτική ιστορία του πλούσιου Κεμάλ με τη μακρινή φτωχή του ξαδέλφη, που αρχίζει μια ανοιξιάτικη μέρα του 1975 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here