Μας ταξιδεύει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

Cafe Cup of JoyΛίγο πριν αποχαιρετήσουμε τη πόλη που μας φιλοξένησε στο σημερινό ταξίδι μας, θα κάνουμε μια στάση στο καφέ “Cup of Joy” για καφέ, τσάι ή γλυκό και θα σας παρουσιάσουμε τις αναγνωστικές μας προτάσεις με φόντο τη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας.

Η πρώτη μας επιλογή για σήμερα είναι το βιβλίο του Ζουλφί Λιβανελί «Το σπίτι στο Βόσπορο» από τις εκδόσεις Πατάκη.

Όταν οι νέοι ιδιοκτήτες της επιβλητικής έπαυλης πάνω στον Βόσπορο διώχνουν τη γηραιά κυρία, τη Λεϋλά, την Κυρά, από το “παράσπιτο” που ήταν το σπίτι της, με τίτλους ιδιοκτησίας, επί εβδομήντα έξι συναπτά έτη, εκείνη μένει με τη βαλίτσα της πεισματικά απ’ έξω αρνούμενη τη φιλοξενία που με αγάπη τής πρόσφεραν όλοι οι κάτοικοι της περιοχής…
 
Στο σαγηνευτικό αυτό μυθιστόρημα, περνάμε διαδοχικά από την Κωνσταντινούπολη των χρόνων των Βαλκανικών πολέμων στην Κωνσταντινούπολη του σήμερα – τα χωριά του Βοσπόρου και το Τζιχανγκίρ. Ο Ζουλφί Λιβανελί σκιαγραφεί τη ζωή δύο γυναικών μέσα από το πλέγμα της μεταξύ τους σχέσης και των σχέσεών τους με τους άλλους. Πρόσφυγες και απάτριδες, πολιτικά γεγονότα και κοινωνικές εξελίξεις να τρέχουν… Αντίσταση, περηφάνια, πλεονεξία, αρχοντιά και το “απροσδόκητο”. Ποια γεύση, εξάλλου, θα είχε η ζωή αν έλειπε το απροσδόκητο;

Δεύτερη αναγνωστική μας επιλογή το βιβλίο του Γιάννη Ξανθούλη, «Κωνσταντινούπολη των ασεβών μου φόβων» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Η Πόλη ”αλλιώς”. Όπως την ένιωσα περπατώντας επίμονα στα σοκάκια της, στις καινούργιες λεωφόρους, στους μπαχτσέδες και στις όχθες του Κεράτιου και του Βοσπόρου. Ψελλίζοντας τα τούρκικα με λάθη, που με παρασέρνουν σε περιπέτειες, φανερώνοντας την ασέβεια της ευσεβούς φήμης της, την ανάγκη της σιωπής μες στο πολύχρωμο και πολύβουο παρόν της, τη νοσταλγία των αληθινών της φόβων που οργάνωσαν το μεγαλείο της.

Σε αυτή τη νέα έκδοση-εκδοχή περιλαμβάνεται το αρχικό κείμενο της Κωνσταντινούπολης – Των ασεβών μου φόβων, αλλά και η συνέχειά του. Δηλαδή οι περιπλανήσεις και οι εμπειρίες μετά το 2008, σε αυτή την πόλη που με φορτίζει σταθερά με ανίατη νοσταλγία.

Τελευταία μας επιλογή για σήμερα το βιβλίο της Ελίφ Σαφάκ, «Περηφάνεια», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Ένα δυνατό μυθιστόρημα που ξετυλίγεται στην Τουρκία και το Λονδίνο τη δεκαετία του ’70 και του σήμερα, και διερευνά τον πόνο και την απώλεια, την αφοσίωση και την προδοσία, τα βάσανα των μεταναστών, τη ρήξη της παράδοσης με τον σύγχρονο κόσμο, καθώς και την αγάπη και την απογοήτευση που πολύ συχνά διαλύει τις οικογένειες.

Ελπίζουμε να σας άρεσαν οι προτάσεις μας και να απολαύσατε το ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη. Την επόμενη Κυριακή, ένας νέος προορισμός περιμένει να τον ανακαλύψουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here