Μας ταξιδεύει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

Cafe Πούσκιν. Λίγο πριν αφήσουμε τη Μόσχα που μας φιλοξένησε σήμερα, επιβάλλεται να κάνουμε μια στάση στο καφέ Πούσκιν. Θα μαγευτείτε. Εντυπωσιακή είναι και η ιστορία για το πώς δημιουργήθηκε το συγκεκριμένο καφέ.

Όταν ο Γάλλος τραγουδιστής Gilbert Bécaud έκανε κάποιες εμφανίσεις στη Μόσχα, γυρίζοντας στο Παρίσι έγραψε ένα τραγούδι με τίτλο “Natalie” που μιλούσε για το Café Pushkin. To τραγούδι γνώρισε μεγάλη επιτυχία και όσοι Γάλλοι επισκέπτονταν τη Μόσχα έψαχναν το συγκεκριμένο καφέ, αλλά δεν υπήρχε στην πραγματικότητα παρά μόνο στο συγκεκριμένο τραγούδι. Έτσι, αυτό το τραγούδι ενέπνευσε τον Andrei Dellos, έναν καλλιτέχνη και εστιάτορα με γαλλο-ρωσικές ρίζες, να δημιουργήσει το “Café Pushkin”.

Στις 4 Ιουνίου 1999, το “Café Pushkin” άνοιξε σε ένα μπαρόκ αρχοντικό στην Tverskoy Boulevard. Εδώ, σε αυτό το μοναδικό χώρο, θα σας προτείνουμε βιβλία της ρωσικής λογοτεχνίας.

Πρώτη αναγνωστική μας πρόταση ένα βιβλίο που το αγαπάμε πολύ. “Έγκλημα και Τιμωρία” του Φ. Ντοστογιέφσκι. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Ένας απελπισμένος νεαρός καταστρώνει το σχέδιο του τέλειου εγκλήματος, το φόνο μιας κατάπτυστης ενεχυροδανείστριας, μιας μισητής γριάς, την οποία κανείς δεν πρόκειται να πενθήσει. Δεν είναι εξάλλου δίκαιο -σκέφτεται- ένας ευφυής άνθρωπος να διαπράξει ένα έγκλημα καταπατώντας τον ηθικό νόμο, ωφελώντας όμως έτσι, σε τελική ανάλυση, την ανθρωπότητα; Έτσι ξεκινά ένα από τα αριστουργηματικότερα έργα που γράφτηκαν ποτέ και που συγχρόνως είναι μια μελέτη της ανθρώπινης ψυχολογίας: η μυστηριώδης ιστορία ενός τρομακτικού εγκλήματος και ένα καθηλωτικό αστυνομικό θρίλερ με θρησκευτικές, φιλοσοφικές και κοινωνικές διαστάσεις. Ο Ρασκόλνικοβ, ένας εξαθλιωμένος από τη φτώχεια φοιτητής, που ζει σε μια σοφίτα στις φτωχογειτονιές της Αγίας Πετρούπολης, προχωράει στο παράλογο σχέδιό του μέσα σε μια κόλαση παραφροσύνης, τρόμου και μανίας καταδίωξης.

Το “Έγκλημα και Τιμωρία” ταξιδεύει τον αναγνώστη στα σκοτάδια του εγκληματικού και εξαθλιωμένου μυαλού, παρουσιάζοντας την ψυχή ενός ανθρώπου που διακατέχεται συγχρόνως από το καλό και το κακό, ενός ανθρώπου που δεν μπορεί να ξεφύγει όμως από τη συνείδησή του.

Ένα άλλο κλασικό κι αγαπημένο βιβλίο, από τον Τσέχωφ, είναι ο Βυσσινόκηπος. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ηριδανός.

Έργο προφητικό, που αναφέρεται στον ξεπεσμό της τάξης των γαιοκτημόνων και την οικονομική βελτίωση των κολίγων. Έργο προφητικό, διότι ο Τσέχωφ αισθάνεται την καθίζηση που έχει υποστεί η αστική τάξη στη Ρωσία του τσάρου, ενώ αρχίζει να διαφαίνεται η προοπτική της Οκτωβριανής Επανάστασης, που έμελλε να αλλάξει την ταξική ισορροπία σε όλη την Ευρώπη.

Τελευταία μας αναγνωστική πρόταση, είναι ένα έμμετρο παραμύθι του Αλεξάντερ Πούσκιν που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη και απευθύνεται σε παιδιά από 9+.

Ο Τσάρος Σαλτάν είναι το τελειότερο και διασημότερο έμμετρο παραμύθι του Αλεξάντρ Πούσκιν. Είναι ένα αληθινό ποίημα που μαρτυρά το πνεύμα, τη λεπτότητα, το χιούμορ και το φως της τέχνης του μεγάλου Ρώσου ρομαντικού. Είναι όμως και ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα για μικρά και μεγάλα παιδιά, το πιο δημοφιλές κλασικό παιδικό κείμενο στον ρωσόφωνο κόσμο.
Η Λένια Ζαφειροπούλου το μεταφράζει για πρώτη φορά ολόκληρο στα Ελληνικά, διατηρώντας το μέτρο και την ομοιοκαταληξία του ρωσικού πρωτοτύπου.

Ελπίζουμε να σας άρεσαν οι προτάσεις μας και να απολαύσατε το ταξίδι στη Μόσχα. Την επόμενη Κυριακή, ένας νέος προορισμός περιμένει να τον ανακαλύψουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here