Ρωτάει η Αναστασία Νεραϊδόνη

Σήμερα στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, φιλοξενούμε τον συγγραφέα κο Χρήστο Φλουρή από τις εκδόσεις Ελκυστής. Σας ευχαριστούμε πολύ για την συνέντευξη που μας παραχωρείτε.

Συνέντευξη

Φαίνεται απ’ τη γραφή σας ότι έχετε βαθιά γνώση του κόσμου και παρακολουθείτε τα κοινωνικοπολιτικά τεκταινόμενα. Είναι κάτι που θεωρείτε ότι πρέπει να κάνει κάθε συγγραφέας, ανεξαρτήτως είδους λογοτεχνίας που ασχολείται και γιατί;

Χ.Φ. Ο συγγραφέας, όπως και όλοι οι υπόλοιποι άνθρωποι, ζει σ’ ένα συγκεκριμένο κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι και είναι δύσκολο -αν όχι ακατόρθωτο- να παραμείνει ανεπηρέαστος. Και όπως είναι φυσικό οι ιδέες του, οι σκέψεις του και κυρίως τα συναισθήματα για το τι συμβαίνει γύρω του, δεν μπορεί παρά να αποτυπώνονται μέσα στο έργο του. Θεωρώ ότι κάθε συγγραφέας πρέπει να έχει ανοιχτά τ’ αυτιά και τα μάτια του, να πιάνει τον σφυγμό της εποχής, γιατί μόνο τότε έχει κάτι να πει και μόνο τότε θα μπορέσει να αποδώσει αληθινά χαρακτηριστικά στους ήρωές του.

Χρήστος Φλουρής

Σε ποια περίοδο της ζωής σας γεννήθηκε η ιδέα της συγγραφής;

Χ.Φ. Το πρώτο μου ποιηματάκι το έγραψα αν δεν κάνω λάθος εκεί, προς το τέλος του δημοτικού. Από τότε, άλλοτε περισσότερο κι άλλοτε λιγότερο συστηματικά, δεν εγκατέλειψα τη γραφή, ούτε κι εκείνη εμένα.

Ασχοληθήκατε πρώτα με την ποίηση και μετά με το μυθιστόρημα, αν δεν κάνω λάθος. Τι ευχαρίστηση δίνει στη διεργασία ο τομέας της ποίησης και πόσο διαφορετική είναι απ’ τη διεργασία ενός μυθιστορήματος;

Χ.Φ. Είναι αλήθεια αυτό. Για πολλά χρόνια και συγκεκριμένα μέχρι το 2011, έγραφα μόνο ποιήματα και στίχους, χωρίς να τρέφω ουδεμία φιλοδοξία να τα δημοσιοποιήσω ή και να τα δείξω σε κανέναν και χωρίς να τολμώ να επιχειρήσω να γράψω κάτι πιο εκτεταμένο. Το 2011 ήρθε το πρώτο μυθιστόρημα κι έπειτα ακολούθησαν κι άλλα. Και τα δυο είδη τα αγαπώ εξίσου και μου δίνουν την ίδια ευχαρίστηση. Απλά πιστεύω ότι το ποίημα αποτυπώνει την συναισθηματική απόχρωση μιας στιγμής κι ως εκ τούτου είναι, θα έλεγα, πιο πηγαίο και πιο αυθόρμητο. Αντίθετα η ενασχόληση με τον πεζό λόγο θέλει περισσότερη πειθαρχία και δουλειά.

Ο τίτλος του πρόσφατου μυθιστορήματος Yπόθεση Μανδραγόρας, ήταν δική σας επιλογή; Διαισθάνομαι ότι πέρα απ’ την ιστορία του βιβλίου, έχει κι άλλες προεκτάσεις, θέλετε να μας πείτε ποιες είναι αυτές;

Χ.Φ. Ναι, ο τίτλος είναι δική μου επιλογή και μάλιστα ήταν στο μυαλό μου πριν καν ξεκινήσω να γράφω το βιβλίο. Ο μανδραγόρας, ένα φυτό με θεραπευτικές ιδιότητες αλλά και συνδεδεμένο με δεκάδες θρύλους, παίρνει στο έργο συμβολικές διαστάσεις και δημιουργεί ένα αινιγματικό πεδίο για τον αναγνώστη, που μέχρι την τελευταία σελίδα του βιβλίου πασχίζει να τον συνδέσει με το περιεχόμενο και τους ήρωες. Θα ήταν άστοχο ωστόσο να σας αποκαλύψω τις όποιες προεκτάσεις καθώς θα στερούσα από τους αναγνώστες το στοιχείο της έκπληξης.

Χρήστος ΦλουρήςΠώς γεννήθηκαν οι χαρακτήρες; Το μυστικό του παρελθόντος ήταν το εναρκτήριο έναυσμα;

Χ.Φ. Ποτέ δεν προσχεδιάζω τους χαρακτήρες στα έργα μου. Δεν έχω πλάνο από την αρχή, δεν γνωρίζω την συνέχεια ή την κατάληξη της ιστορίας, όσο κι αν αυτό ακούγεται παράξενο. Μ’ αυτόν τον τρόπο ωστόσο, καταφέρνω να ανακαλύπτω κι εγώ και να χτίζω τους χαρακτήρες, αλλά και να διατηρώ αμείωτο το ενδιαφέρον και την αγωνία μου μέχρι το τέλος. Επομένως τα όποια μυστικά υπάρχουν στο βιβλίο δεν αποτέλεσαν εναρκτήριο έναυσμα, αλλά αποκαλύφθηκαν και σε μένα στην πορεία.

Η γραφή σας δείχνει να έχει επηρεαστεί απ’ την οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας. Έχει περάσει απ’ τη σκέψη σας να γράψετε ένα ουτοπικό μυθιστόρημα για την Ελλάδα μετά από 50 χρόνια;

Χ.Φ. Στο συγκεκριμένο έργο νομίζω ότι είναι πιο φανερό απ’ ό,τι στα προηγούμενα, καθώς διαδραματίζεται στη σύγχρονη εποχή και συγκεκριμένα στο 2014. Δεν θα μπορούσαν επομένως οι ήρωες να μείνουν ανεπηρέαστοι από την οικονομική κατάσταση ή την περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα. Οι ήρωες είναι καθημερινοί άνθρωποι που βιώνουν ό,τι κι όλοι εμείς κι εκφράζονται αναλόγως. Θα με ενδιέφερε να γράψω ένα μυθιστόρημα για το μέλλον, που ελπίζω να είναι καλύτερο από το παρόν, αλλά δεν το έχω επιχειρήσει ακόμη.

Με ποια περίοδο της ιστορίας θα θέλατε να ασχοληθείτε σε επόμενό σας έργο;

Χ.Φ. Με εξαίρεση την «Υπόθεση Μανδραγόρας», όλα τα προηγούμενα έργα μου ανάγονται χρονικά σε παλαιότερες περιόδους. Με γοητεύουν συνήθως δύσκολες ιστορικές στιγμές και προσπαθώ να σκεφτώ και να αποδώσω -χωρίς να ξέρω αν το καταφέρνω- το πώς κινούνται, πώς δρουν, πως αισθάνονται μέσα σ’ αυτές οι άνθρωποι. Θα ήθελα κάποια στιγμή να ασχοληθώ με την περίοδο του εμφυλίου, αν και η συγκεκριμένη εποχή, αν και πολύ γοητευτική συγγραφικά, είναι επώδυνη και πολλαπλά επικίνδυνη.

Σας ευχαριστώ, κύριε Φλουρή. Μια ευχή σας για το 2019 στους αναγνώστες;

Χ.Φ. Εγώ σας ευχαριστώ για τις ενδιαφέρουσες ερωτήσεις. Θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους  τους αναγνώστες υγεία και περισσότερο συναίσθημα στη ζωή όλων μας.

Επεξεργασία εικόνας: M.Liove S.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here