Προσωπική άποψη: Πουλτσίδη Νεκταρία

Πριν λίγες μέρες, στα χέρια μου έφτασε το βιβλίο του Tad Williams «Ο πόλεμος των άνθεων», των Εκδόσεων Φανταστικός Κόσμος, το οποίο είναι εξαντλημένο.

Ο Τέο είναι ένας τριαντάρης μουσικός, χωρίς να έχει κάποιο σκοπό στην ζωή του πέρα από την μουσική. Όταν η κοπέλα του, η Κατ, του ανακοινώνει ότι θα γίνει πατέρας, η ζωή του αλλάζει κι όχι προς το καλύτερο, όπως περίμενε ο Τέο.

Το μόνο που ήθελε ήταν να το κλείσει για λίγα λεπτά, ίσα-ίσα για να μην υπάρχουν παρεμβολές στον συντονισμό τους – τους την έδινε κάτι τέτοιο, ειδικά στον Κρις, τον κιθαρίστα – αλλά παρασύρθηκε από τη μουσική και ξεχάστηκε. 

Η Κατ χάνει το παιδί και χωρίζει μαζί του. Παράλληλα, ο Τέο μετακομίζει στο πατρικό του όπου μαθαίνει πως η μητέρα του αργοπεθαίνει.

Οι τύψεις και οι ενοχές που δεν ήταν κοντά στην Κατ, αλλά και ο επερχόμενος θάνατος της μητέρας του, κοντεύουν να τον πνίξουν. Από κείνη την στιγμή ζει σαν ζωντανός νεκρός.

Μετά τον θάνατό της νιώθει συντετριμμένος, με τους εφιάλτες να στοιχειώνουν τις νύχτες του. Κατά επιθυμία της μητέρας του, πουλάει το σπίτι και νοικιάζει μια αγροικία κοντά στο δάσος, αναζητώντας ηρεμία και γαλήνη. Ταυτόχρονα, ανακαλύπτει ένα χειρόγραφο από έναν μακρινό του θείο.

Πόσα μπορεί να αντέξει ένας άνθρωπος; 

Και ένας νέος κόσμος ανοίγεται μπροστά του. Ένας κόσμος πέρα από κάθε φαντασία, επικίνδυνος αλλά και θαυμαστός. Ο δρόμος που θα ακολουθήσει θα αλλάξει μια για πάντα τον Τέο. Θα βρεθεί αντιμέτωπος με αλήθειες που θα τον συγκλονίσουν.

Αυτό που ένιωθε ο Τέο δεν ήταν απλά ότι ταξιδεύει. Έμοιαζε περισσότερο σαν να τεντώνεται λες και ένα μέρος του εαυτού του παρέμενε ριζωμένο στην πραγματικότητα, που μόλις είχε αφήσει πίσω του, ενώ ένα άλλο πιο εξασθενημένο κομμάτι της προσωπικότητάς του διέσχιζε μια απόσταση χιλιάδων μιλίων, γεμάτα από ήχους και φως.

Ο συγγραφέας αναπτύσσει μια παράλληλη διάσταση, όπου κατοικούν μυθικά πλάσματα, γκόμπλιν, νεράιδες, πούκα, και πολλά άλλα είδη.

Όμως… ξεκινάει αργά, πλατειάζει σε αρκετά σημεία, ενώ οι διάλογοι δεν μου άρεσαν στο μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου.

Είναι η πρώτη φορά που διαβάζω κάποιο έργο του Tad Williams. «Ο πόλεμος των άνθεων» ήταν αρκετά βαρετό, αλλά θα διαβάσω κι άλλα βιβλία του συγγραφέα, για να έχω μια πιο ολοκληρωμένη άποψη.

Περίληψη: Στην Μεγάλη Πόλη, στο αχνοφωτισμένο γραφείο ενός επιβλητικού πύργου, δυο θανάσιμα πλάσματα συναντιώνται. Μια σκοτεινή συμφωνία ολοκληρώνεται και ο Άρχοντας του Οίκου Έλεμπορ διατάσσει: “Ο Πόλεμος επίκειται. Το Παιδί πρέπει να πεθάνει”.

Στον κόσμο μας, ένας νεαρός άνδρας, ο Τέο, ανακαλύπτει ένα χειρόγραφο, γραμμένο από κάποιον μακρινό του θείο. Φαίνεται σαν μυθιστόρημα -ένα παράξενο παραμύθι με πλάσματα της φαντασίας, ένα ταξίδι σε μια μαγική χώρα. Είναι όμως γραμμένο με τη μορφή ημερολογίου… λες και τα γεγονότα είναι αληθινά… λες και ο θείος του πράγματι ανακάλυψε έναν άλλο κόσμο.

Ή λες και ένας άλλος κόσμος να ανακάλυψε τον Τέο. Τώρα η πύλη για τη χώρα της σκιάς έχει ξανανοίξει -και είναι η μοίρα του Τέο να ακολουθήσει αυτόν τον επικίνδυνο δρόμο. Επειδή πέρα από την πύλη καιροφυλακτεί μια δύναμη αθάνατη και καταστροφική, μια δύναμη που όμοιά της δεν υπάρχει και που, ακόμα και τώρα, προετοιμάζεται για πόλεμο…

Στοιχεία Βιβλίου:

Τίτλος: Ο πόλεμος των άνθεων

Συγγραφέας: Ταντ Ουίλλιαμς

Μετάφραση: Κώστας Γερογιάννης

Εκδότης: Φανταστικός Κόσμος

ISBN 960-8167-68-Χ,

ISBN-13 978-960-8167-68-1, [Εξαντλημένο]

Ημερομηνία έκδοσης: 2006

Σελίδες: 693

Επεξεργασία εικόνας: Ζωή Τσούρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here