Μας ταξιδεύει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

Πάρκο Vondel. Έναν επίγειο παράδεισο θα επισκεφτούμε στη συνέχεια του ταξιδιού μας. Αναφερόμαστε στο πάρκο Vondel, το οποίο έχει μεγάλη ιστορία. Το 1864, μια ομάδα ιδιωτών ανέλαβε την πρωτοβουλία να δημιουργήσει ένα πάρκο. Ο αρχιτέκτονας JD Zocher παίρνει την αποστολή να κάνει ένα σχέδιο.

Στις αρχές του καλοκαιριού του 1865, το πρώτο μέρος του Νέου Πάρκου, όπως ονομάστηκε αρχικά, είναι ανοιχτό στο κοινό. Δύο χρόνια μετά την έναρξη του πάρκου, τοποθετείται το άγαλμα του ποιητή Vondel. Σύντομα το Άμστερνταμ χρησιμοποιεί το όνομα Vondelpark, το οποίο τελικά θα γίνει επίσημα το όνομά του.

Το 1875, ο γιος του Zocher, Louis Paul, ανέλαβε και σχεδίασε το τελευταίο τμήμα του πάρκου. Το 1877, το πάρκο στο σημερινό του μέγεθος (47 εκτάρια) είναι σχεδόν πλήρες. Μέχρι σήμερα, ο σχεδιασμός Zocher έχει διατηρηθεί σε μεγάλο βαθμό. Το 1953  μεταβιβάστηκε η κυριότητα του πάρκου στον δήμο του Άμστερνταμ. Τη δεκαετία του εξήντα δημιουργήθηκαν οι σημερινές παιδικές χαρές. Το υπαίθριο θέατρο χτίστηκε τη δεκαετία του 1980.

Το 1996 το Vondelpark χαρακτηρίστηκε εθνικό μνημείο. Η ιστορική κατασκευή του πάρκου, ορισμένα κτίρια που υπάρχουν στο πάρκο και μερικά άλλα μέρη, θα λάβουν το καθεστώς προστατευόμενου εθνικού μνημείου το Μάιο του 1996.

Ετησίως το πάρκο έχει περίπου 10 εκατομμύρια επισκέπτες και μέσα σε αυτό υπάρχει ένα μουσείο ταινιών, ένα ανοιχτό θέατρο και αρκετές καφετέριες-εστιατόρια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here