Προσωπική άποψη: Ποτίτσα Πιερρουτσάκου

Η μελέτη των ονείρων καταλαμβάνει μια ιδιαίτερη θέση στην ψυχανάλυση. Η ερμηνεία των ονείρων (Φρόυντ, 1900) υπήρξε μια τόσο επαναστατική και τόσο μνημειώδης προσφορά στην ψυχολογία όσο “Η Καταγωγή των ειδών” για την βιολογία μισό αιώνα νωρίτερα. Πρόκειται για μια αναγκαία διαδικασία.

Πειραματικά έχει αποδειχτεί ότι το άτομο που του αφαιρείται η δυνατότητα να ονειρεύεται, χάνει την ψυχική του ισορροπία και μπαίνει σε μια συγχυτική ή ακόμη σε μια ψυχωτική κατάσταση. Επομένως το όνειρο εκπληρώνει λειτουργίες οι οποίες βοηθούν στη διατήρηση του ύπνου και γενικότερα της ψυχικής υγείας. Το υλικό των ονείρων είναι πάντα σχετικό με το άτομο που ονειρεύεται, είτε με γεγονότα που του συνέβησαν, είτε με τις ανησυχίες, επιθυμίες και φαντασιώσεις που είχε και έχει. Η ανάλυση ενός ονείρου μπορεί να μας δώσει στοιχεία για την καλύτερη και βαθύτερη κατανόηση της ψυχικής κατάστασης εκείνου που έχει ονειρευτεί. Αποτελεί την καλύτερη πηγή πρόσβασης στο ασυνείδητο ενός ανθρώπου. (Παντελής Παπαδόπουλος, Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής)

15 όνειρα που άλλαξαν τον κόσμοΈνα διαφορετικό βιβλίο διάβασα τούτη τη φορά, ένα βιβλίο που μιλάει για 15 όνειρα που άλλαξαν τον κόσμο. Πιστεύουμε τελικά στα όνειρα ή όχι; Μας επηρεάζουν όταν ξυπνάμε το πρωί, τα θυμόμαστε, τι συναισθήματα μας δημιουργούν; Βλέπουμε έντονα όνειρα που μας δίνουν κάποιο μήνυμα ή θεωρούμε πως όλα αυτά είναι παιχνίδια της σκέψης μας που όταν αφηνόμαστε στην αγκαλιά του Μορφέα χορεύουν πίσω από τα κλειστά μας μάτια; Διάφορες αναλύσεις υπάρχουν, πολύ δε περισσότερες θεωρίες από μεγάλους ψυχαναλυτές για όλα αυτά.

Το βιβλίο του Κου Ζωίδη όμως μας παρουσιάζει δεκαπέντε διαφορετικές περιπτώσεις, όπου τα όνειρα οδήγησαν τον άνθρωπο που τα είδε σε μία μεγάλη ανακάλυψη, στην δημιουργία ενός έργου υπέροχου και ανεπανάληπτου, ο καθένας στον τομέα που ασχολιόταν. Από τον Αβραάμ και τον Ιακώβ έως τον Αϊνστάιν και τους Beatles, ένα όνειρο έπαιξε ρόλο!!! Θέματα θρησκείας, χημείας, μαθηματικών, πολιτικής και μουσικής, είτε βρήκαν την συνέχειά τους, είτε αναπτύχθηκαν έπειτα από ένα όνειρο. Φοβερό; Το πιο φοβερό κατά την άποψή μου είναι η σύλληψη της ιδέας του να γραφτεί ένα τέτοιο βιβλίο που μας δίνει τέτοιου τύπου πληροφορίες. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ πως το λατρεμένο μου τραγούδι “Yesterday” των Beatles, αυτή η τεράστια επιτυχία, προέκυψε από ένα όνειρο του Paul McCartney!!! Ούτε μπορούσα να ξέρω πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Αβραάμ Λίνκολν, είχε δει το τέλος του στον ύπνο του!

Ενδιαφέρον λοιπόν αυτό το βιβλίο, διδακτικό, με όμορφο λόγο και άκρως διαφωτιστικό για όλους όσους έχουν τέτοιες απορίες και ανησυχίες σε τόσο ειδικά θέματα.

«Η πολυσχιδής προσωπικότητα του Κωνσταντίνου και το σημαντικό επίτευγμά του να δημιουργήσει την τεράστια αυτοκρατορία του, αλλά και η αδιαμφισβήτητη συμβολή του στην επικράτηση του Χριστιανισμού στην Ανατολή, την Ευρώπη και κατ’επέκταση σε όλο τον κόσμο, είναι αντικείμενο μελέτης έως και σήμερα. Το «Εν Τούτω Νίκα» δεν έπαψε από τότε να αποτελεί το λάβαρο της αυτοκρατορίας που, για όσο διάστημα το κρατούσε ο στρατός του Κωνσταντίνου, δεν ηττήθηκε ποτέ

Περίληψη: Όλοι βλέπουμε όνειρα. Από τότε που υπάρχουν άνθρωποι, όλοι μας ταξιδεύουμε σε αυτή τη μυστηριώδη διάσταση, σε έναν κόσμο μαγευτικό, γεμάτο πολύμορφα μηνύματα.
Στο μοναδικό αυτό βιβλίο παρουσιάζονται τα δεκαπέντε όνειρα που είδαν επιστήμονες, ηγέτες, καλλιτέχνες και άλλαξαν τη ροή της παγκόσμιας Ιστορίας. Από τη Θεωρία της Σχετικότητας έως το Yesterday των Beatles, και από τον Αβραάμ, τον Μ. Κωνσταντίνο, τον Λίνκολν, μέχρι τον Νιλς Μπορ, τον Μεντελέγιεφ και την Μαίρη Σέλλεϋ, ο αναγνώστης παρακολουθεί πώς κάποιοι σπουδαίοι άνθρωποι ανακάλυψαν τον σπόρο μιας ευφυούς σύλληψης σε ένα όνειρο, και πώς στη συνέχεια κατάφεραν να κάνουν το όνειρο αυτό πραγματικότητα.
Μια άγνωστη και συναρπαστική πλευρά της Ιστορίας, δοσμένη με μυθιστορηματικό τρόπο, που ζωντανεύει τους πρωταγωνιστές, την εποχή τους, αλλά και το μοναδικό όραμα και την ερμηνεία του καθενός.

15 όνειρα που άλλαξαν τον κόσμοΣτοιχεία βιβλίου:

Τίτλος: 15 όνειρα που άλλαξαν τον κόσμο

Συγγραφέας: Ζωίδης Σπύρος Ν.

Εκδότης: Αρχέτυπο

ISBN: 9789604212514

Αριθμός Σελίδων: 246

Έτος Έκδοσης: 2018

Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here