Προσωπική άποψη: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

Μπορεί το δεύτερο μέρος μιας ιστορίας να είναι καλύτερο από το πρώτο; Ναι! Η Κληρονομιά ξεκινάει με την Άλι να τρέχει να απομακρυνθεί από ανθρώπους που προσπαθούν να την πλήξουν. Επιστρέφοντας στην Κιμμέρια Ακαδημία μετά τη λήξη των καλοκαιρινών διακοπών, εξαιτίας όσων έχουν ήδη συμβεί στο σχολείο τους προηγούμενους μήνες, είναι απόλυτα μπερδεμένη για το ποιον μπορεί να εμπιστευτεί και ποιος θέλει να τη βλάψει.

Η ΚληρονομιάΣε αυτό το βιβλίο, η Άλι είναι πλέον ένα ώριμο κορίτσι, κατασταλαγμένη προς το τι ζητά – εκτός του ερωτικού τριγώνου στο οποίο εμπλέκεται και δεν μπορεί να αποφασίσει ποιος θα κερδίσει την καρδιά της. Έχει συνειδητοποιήσει πως η οικογένειά της κρύβει μυστικά και θέλει να τα ανακαλύψει. Η περίεργη γιαγιά της και η εξαφάνιση του αδελφού της δεν είναι τυχαία γεγονότα. Επίσης, καταλαβαίνει την Κιμμέρια Ακαδημία καλύτερα. Η ιδιομορφία του σχολείου που έγκειται ακριβώς στο ότι όλοι οι μαθητές της προορίζονται να κυβερνήσουν τον κόσμο, συγκαταλέγει και την ίδια με τις απαιτήσεις που έχει το σχολείο από αυτή.

Πιέζοντας τον εαυτό της να μην κοιτάξει ούτε μια φορά προς τα πίσω, έτρεξε όσο πιο γρήγορα μπορούσε. Κάποιος ήταν εκεί – το ήξερε. Και τον φανταζόταν να την ακολουθεί, να συντονίζει τον βηματισμό του με τον δικό της.
Ακριβώς από πίσω της.

Σε αυτό το μοτίβο κινείται η υπόθεση του βιβλίου. Η Άλι, έρχεται αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις. Ο Ναθάνιελ συνεχίζει να αποτελεί απειλή για το σχολείο αλλά και τους μαθητές. Και έχει προσωπικό θέμα με την Άλι. Στον στενό κλοιό της Ακαδημίας υπάρχει ένας προδότης που πρέπει να ανακαλύψει για να προστατέψει τόσο την ίδια αλλά και όσους νοιάζεται. Γίνεται μέλος του Νυχτερινού Σχολείου για να εκπαιδευτεί κατάλληλα.

«Νομίζω ότι ήμουν στο Νυχτερινό Σχολείο σ΄όλη μου τη ζωή. Απλώς δεν το ήξερα. Και τώρα ίσως μπορεί να με βοηθήσει… δεν ξέρω… στο να είμαι ασφαλής. Να μη χάσω τη ζωή μου».

Ο Κάρτερ και ο Σιλβέν μονοπωλούν το ενδιαφέρον της Άλι και μας δίνουν μερικές σελίδες γεμάτες ενδιαφέρουσες σκηνές με την Άλι να αμφιταλαντεύεται ανάμεσα σε αυτούς τους δύο. (Παραδόξως, δεν μπόρεσα να επιλέξω με ποιον θέλω να καταλήξει η Άλι.) Και οι δύο σε αυτό το βιβλίο είναι συμπαθείς και δείχνουν να ενδιαφέρονται πραγματικά για την Άλι, αν και ο Σιλβέν κερδίζει πόντους μιας και η συγγραφέας μας τον παρουσιάζει πολύ διαφορετικό από το πρώτο βιβλίο.

Η ΚληρονομιάΌλοι οι βασικοί χαρακτήρες που γνωρίσαμε στο πρώτο βιβλίο της σειράς εξελίσσονται. Κάποιοι προς το καλύτερο και μερικοί προς το χειρότερο, με αποτέλεσμα χαρακτήρες τους οποίους δεν πολυσυμπαθούσα, τώρα να μου αρέσουν. Η μεγαλύτερη αλλαγή είναι αυτή της Άλι. Μεταμορφώνεται ουσιαστικά από επαναστατημένη έφηβη σε σοβαρή και δυναμική γυναίκα, που μαθαίνει τον εαυτό της και τις δυνάμεις της. Με γενναιότητα, γρήγορη σκέψη και ένστικτο, καταφέρνει να προστατέψει τον εαυτό της.

Πολλές πληροφορίες έρχονται σε αυτό το βιβλίο, ειδικά σε σχέση με την Άλι και την κληρονομιά της. Συμπληρώνει τα κενά του πρώτου βιβλίου όσον αφορά τις απορίες μας για την οικογένεια της ηρωίδας.

Γεμάτο μυστήριο, κίνδυνο, ενθουσιασμό και φυσικά μια νότα έρωτα. Όμως, υπάρχει και το αρνητικό στοιχείο. Η δράση δεν είναι καταιγιστική. Σου αφήνει την αίσθηση πως είναι το προεόρτιο, η προετοιμασία, για όσα ακολουθήσουν.

Για άλλη μια φορά, τα γεγονότα στο τέλος του μυθιστορήματος σε αφήνουν με την αγωνία για τη συνέχεια.

Η ΚληρονομιάΣτοιχεία βιβλίου:

Τίτλος: Νυχτερινό σχολείο ΙΙ, Η Κληρονομιά

Συγγραφέας: Daugherty C. J.

Εκδότης: Μεταίχμιο

ISBN: 978-960-566-231-8

Αριθμός Σελίδων: 440

Έτος Έκδοσης: 2013

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here