Προσωπική άποψη: Παρασκευή Εμμανουήλ

Η Κυρίαρχος του ΣύμπαντοςΤο βιβλίο της συγγραφέως Δρ. Ορσαλίας Κασσαβέτη «Η κυρίαρχος του σύμπαντος», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

Είναι ένα ευχάριστο και σύντομο ταξίδι νοσταλγίας. Ο ήρωας της ο Πιέρρος, αναπολεί την ζωή του και τις καλοκαιρινές περιπέτειες με τους φίλους του, ενόψει της άφιξης του φθινοπώρου που τον μελαγχολεί και του ξυπνάει συναισθήματα και ξεχασμένα βιώματα.

Η αδιαφορία του για τον υπολογισμό του χρόνου δεν είχε να κάνει με την πίστη σε μια εποχή, ούτε με την γκρίνια για τυχόν έλλειψη αντίστασης σε όποια θα την διαδεχόταν. Γιατί, για εκείνον, ο τρέχων χρόνος αναγνωριζόταν ως η ολοκλήρωση μιας αγγαρείας και η επιβράβευσή της με μια χειρότερη.

Η συγγραφέας μας διηγείται με ποιητικό, λυρικό και φειδωλό τρόπο μια καλοκαιρινή μέρα γεμάτη με περιπέτειες, συναισθήματα, καθημερινά βιώματα και θλίψη. Αυτό μου γέμισε την ψυχή όσο διάβαζα το βιβλίο. Θλίψη και ελπίδα γέμισα μέσα από την γραφή της, η οποία είναι με φυσική ροή και δημιουργεί πολλές εικόνες. Όμως έχει πλούσιο και δύσκολο λεξιλόγιο για έναν απλό αναγνώστη.

Περίληψη: Είναι η πρώτη ημέρα του φθινοπώρου, η τελευταία του καλοκαιριού. Ο Πιέρρος δοκιμάζει διπλά τη μνήμη του. Θα ανατρέξει στις πρώτες ώρες ενός άλλου Σεπτέμβρη, όταν επέστρεφε στη χαβούζα –τη σκοτεινή Αθήνα της εφηβείας του–, και στο ματαιωμένο πολιτικό όραμα που κατέληξε σε σοσιαλιστική δυστοπία. Ήταν η ημέρα που η κυρίαρχος του σύμπαντος θα αποκαθηλωνόταν και ο ίδιος μαζί με τον Γιάννη και τα λαμπερά μάτια του θα αναζητούσαν τρόπους για να ανταπεξέλθουν στις δοκιμασίες του παρόντος. Ήταν η ημέρα που θα κατάφερναν να μετατοπίσουν την κυριαρχία της ζωής τους, από τους γονείς, στους φίλους και στο ταλαιπωρημένο τους μηχανάκι. Μια και καλή.

Η Κυρίαρχος του ΣύμπαντοςΣτοιχεία Βιβλίου:

Τίτλος: Η Κυρίαρχος του Σύμπαντος

Συγγραφέας: Ορσαλία Κασσαβέτη

Εκδόσεις: Κέδρος

Έτος έκδοσης: 2018

ISBN: 978-960-04-4919-8

ΣΕΛ.: 72

Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα  

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here