Προσωπική άποψη: Ποτίτσα Πιερρουτσάκου

Λέω λοιπόν: 

Ευτυχής όποιος μπορεί να δει αυτό που φαίνεται.                                            Ευτυχής όποιος μπορεί να ενώσει αυτό που δεν ενώνεται.                               Ευτυχής όποιος στο εμφανές μπορεί να δει το μυστήριο του κόσμου και τους μυστικούς δεσμούς των πραγμάτων. Ευτυχής όποιος μπορεί να ενώσει ό,τι είναι χωρισμένο. Ευτυχής ο διχασμένος που μπορεί να ξαναγίνει ολόκληρος.

Ο ΔιχασμόςΉταν όπως το περίμενα, απολαυστικό, απρόβλεπτο και γεμάτο ιστορικές γνώσεις που τόσο αγαπώ να αποκτώ από τα βιβλία που διαβάζω! Ως λάτρης της ιστορικής λογοτεχνίας, περίμενα με αγωνία τον 2ο αυτοτελή τόμο της σειράς «Οι κόρες της Ελλάδας» της Κας Φιλομήλας Λαπατά και όταν έφθασε στα χέρια μου ξεκίνησε ακόμη ένα όμορφο ταξίδι εκεί στην παλιά Αθήνα του 1840. Οι περιγραφές τόσο ζωντανές που νόμιζα πως έβλεπα κινηματογραφική ταινία!!! Οι χαρακτήρες τόσο διαφορετικοί, τόσο ξεχωριστοί, τόσο χαρακτηριστικοί! Ο λόγος όπως πάντα γλαφυρός, σε παρασέρνει να ζεις μαζί με τον κάθε χαρακτήρα, μικρό ή μεγάλο, τις πολιτικές, ερωτικές, οικονομικές εξελίξεις της Ελλάδας μας.

Η Λέγκω Δούκα, γνώριμή μας από τον πρώτο τόμο, την «Επιστροφή», μαζί με τους ανθρώπους που βρίσκονταν κοντά της, είναι η μία πρωταγωνίστρια του βιβλίου και η δεύτερη είναι η κόρη της η Ελισάβετ. Κόρη λατρεμένη από τους γονείς της, μεγαλωμένη «στα πούπουλα», που είναι γραφτό να κάνει ένα μεγάλο λάθος… ίδιο με εκείνο που είχε κάνει η μητέρα της όταν ήταν νέα… Είναι απίστευτο μα γίνεται τόσες φορές τα παιδιά να επαναλαμβάνουν τα «λάθη» των γονιών τους… λες κι είναι γραμμένο στο DNA τους.

Ο ΔιχασμόςΟ Βαρνάβας Καψοκώλης, ο ιερέας της Πλάκας, η ιερόδουλη Ζηνοβία Σπίνου με την δική της τραγική ιστορία, η απίστευτη πραγματικά θεία Μπεμπέκα (την χάρηκα πολύ για τις φοβερές της ατάκες), η Μόρφω Λαρδοξύστη, η κουτσομπόλα μαμή, τόσοι διαφορετικοί άνθρωποι. Όλοι αυτοί μαζί, μας μεταφέρουν στις συνήθειες της εποχής, στις απόψεις, στις προκαταλήψεις… Βλέπουμε τις πολιτικές αναταραχές από κοντά αφού το σπίτι της οικογένειας Δούκα είναι απέναντι από τα ανάκτορα. Περιδιαβαίνουμε στα δρομάκια της Αθήνας που τα περισσότερα είναι μέσα στη λάσπη και στη βρώμα, ζούμε την φρικτή χρονιά του 1854 που η επιδημία της χολέρας που έφερε μαζί του ο αγγλογαλλικός στόλος ξεκλήρισε πραγματικά την επικράτεια επί τρεις μήνες.

Τον διχασμό, τον συναντάμε σε όλες τις μορφές του, στην πολιτική, στην ερωτική, στην οικογενειακή ισορροπία. Παντού προβλήματα που θυμίζουν την Ελλάδα του σήμερα αν αναλύσουμε την εξέλιξη των γεγονότων. Η καθημερινότητα των ηρώων περιγράφει ακριβώς την εποχή εκείνη… Μπορούμε να γελάσουμε πικρά στα σημεία που αναφέρονται τα δάνεια της χώρας που από τότε ξεκίνησαν και σήμερα ακόμα μας εξαθλιώνουν… Ίδιο σκεπτικό λοιπόν… η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Παλαιά η Ελλάδα είχε επιβιώσει -και συνέχιζε να επιβιώνει- μέσα από το βλέμμα κάποιων ευαίσθητων ανθρώπων και μέσα από το πείσμα τους να μην παραδώσουν τα «όπλα», αλλά να αντιστέκονται σε όσους ήθελαν να τους επιβάλουν ήθη ανάξια και να παγιώσουν ανήθικες συμπεριφορές. Τώρα, όμως, όλα είχαν αλλάξει. Όλα είχαν εκπέσει. Λες και είχαν πάρει τον κατήφορο ανεπιστρεπτί. Ένα ξεπούλημα, υλικό και ηθικό, της πατρίδας σε ξενόφερτες δυνάμεις ήταν εκείνο. Κι ας είχαν ονοματίσει οι λογιότατοι όλα εκείνα τα νεωτεριστικά ως «προσαρμογή στις επιταγές των καιρών» δήθεν! Α, ο πόλεμος μολύνει τις αισθήσεις, αλλά φαίνεται ότι και η ειρήνη δεν πάει πίσω!

Ένα μόνο μένει να πω: Ανυπομονώ να διαβάσω και τον τρίτο τόμο της τριλογίας!

Περίληψη: Υπάρχουν κάτι στιγμές έσχατες, που αλλάζουν τη ζωή. Όχι μόνο τη δική σου, αλλά και όσων βρίσκονται γύρω σου. Και υπαίτιος είσαι εσύ. Κατόπιν, τίποτα δεν μπορεί να είναι το ίδιο.  

Η κρίση που ξεσπά στο πολιτικό μέτωπο της Ελλάδας του 1843 και συνεχίζεται στα επόμενα χρόνια εισβάλλει και στην προσωπική ζωή μιας σπουδαίας οικογένειας της μετεπαναστατικής Αθήνας, με αποτέλεσμα η απόγονος Ελισάβετ Δούκα, φιγούρα ακριβοθώρητη, διάφανη όπως το υγρό στοιχείο, που είχε τη δύναμη με την αφτιασίδωτη ποιότητά της να βγάζει τους Αθηναίους από την καθημερινότητα, διχασμένη ερωτικά, να υποπέσει σε ένα μεγάλο «λάθος» το οποίο σημαδεύει ανεξίτηλα και με τραγικές συνέπειες τη ζωή πολλών προσώπων…

Η Φιλομήλα Λαπατά, με πρόθεση κοινωνικής ακτινοσκόπησης και με επιμέρους ήρωες που έχουν λόγο, αναπαριστά μια γκραβούρα της Αθήνας του 1840-1875 σε ένα αυτοτελές, πολυπρόσωπο, απολαυστικό και απρόβλεπτο μυθιστόρημα πάνω στον διχασμό: εσωτερικό, πολιτικό, ερωτικό. Υπαρξιακοί προβληματισμοί, ηθικά διλήμματα και η αιώνια πάλη του Καλού με το Κακό γύρω από τις έννοιες της ταυτότητας, της πατρίδας και της οικογένειας. Επιμέρους γεγονότα που δένουν με την κεντρική ιστορία, ευρηματική πλοκή και φαντασμαγορικοί χαρακτήρες, ελαττωματικοί καλοί και χαρισματικοί κακοί συνθέτουν το δεύτερο μυθιστόρημα της ιστορικής τριλογίας ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Book Trailer

Στοιχεία βιβλίου:

Ο Διχασμός

Τίτλος: Διχασμός

Συγγραφέας: Λαπατά Φιλομήλα

Εκδότης: Ψυχογιός

ISBN: 9786180126105

Σειρά βιβλίου: Οι Κόρες της Ελλάδας

Αριθμός Σελίδων: 384

Έτος Έκδοσης: 2018

Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here