Προσωπική άποψη: Αναστασία Νεραϊδόνη

Πάντοτε με μάγευε ο αποκρυφισμός και το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο στο οποίο διαμορφώθηκε ιστορικά. Η θέση της γυναίκας ανάλογα με την εποχή, τα ταμπού και οι θεωρίες συνομωσίας γύρω απ’ τα μυστικά τάγματα Μαγείας. Αναγκάστηκα να μάθω πολύ καλά αγγλικά για να χρυσοπληρώνω βιβλία στην Amazon για να μελετήσω. Εσείς, δεν χρειάζεται.

Το πόνημα της Αγγελικής Ράδου είναι μια ωραιότατη συλλογή από τις αληθινές ιστορίες των μαγισσών που έμειναν γνωστές ανά τους αιώνες. Παραθέτει βιογραφικά στοιχεία γραμμένα σε λιτή και περιεκτική γλώσσα και μια αφήγηση που δημιουργεί μείγμα συναισθημάτων χωρίς όμως να αφαιρεί την αμερόληπτη δημοσιογραφική ματιά.

Οι πεποιθήσεις της Norton ήταν ένα παράξενο μείγμα μαγείας, μυθολογίας και φαντασίας, που προερχόταν από τις δικές της μυστικιστικές εμπειρίες, τις οποίες θεωρούσε αληθινές. Ήταν μια εξερευνήτρια -ένα ελεύθερο πνεύμα- και της άρεσε να πετάει στους κόσμους που της άνοιγε η φαντασία της.

Κάποιες ιστορίες μου ήταν οικείες και κάποιες άλλες δεν τις γνώριζα καθόλου και με συνεπήραν. Ποια να πρωτοδιαλέξω ως αγαπημένη; Την Marie Laveau, την Βασίλισσα του Βουντού της Νέας Ορλεάνης; Την κακομοίρα την σκλάβα Tituba που ένα καλό πήγε να κάνει και βρέθηκε κατηγορούμενη για όλα τα διαβολικά του Salem; Την Mary Sutton που ενέπνευσε στους ιεροεξεταστές την περιβόητη πρακτική του δικάσιμου νερού;

Αν ανέβει στην επιφάνεια του νερού, βγάλτε την έξω και φέρτε μερικές γυναίκες να ψάξουν το σώμα της για περίεργα σημάδια. Αν βρείτε κάτι, ρίξτε την ξανά μέσα, αφού πρώτα δέσετε τον δεξί της αντίχειρα στο μεγάλο δάχτυλο του αριστερού της ποδιού και τον αριστερό αντίχειρα στο δεξί. Αν καταφέρει να κολυμπήσει ενώ οι άνδρες τη βυθίζουν με τα σχοινιά, τότε μπορείτε να ισχυριστείτε ότι είναι Μάγισσα.

Οι μάγισσεςΝα πω για την MonVoisin που από βοτανού, κατέληξε να προμηθεύει με δηλητήρια όλη την αφρόκρεμα της αυλής του Λουδοβίκου ΙΔ’; Ή για τo λαμπρό μυαλό της Doreen Valiente που έβαλε τα γυαλιά στον ιδρυτή της Wicca, Gerald Gardner; Θαύμαζα από πολύ μικρή το έργο της. Η συγγραφέας σε αυτό το βιβλίο μού έχει παραθέσει και τόσες άλλες να ερευνήσω –και μάλιστα με αναλυτική βιβλιογραφία- που σας αφήνω να διαλέξετε μόνοι σας την αγαπημένη σας Μάγισσα!

Να συγχαρώ επίσης τον υπεύθυνο σελιδοποίησης για τις γραφιστικές λεπτομέρειες ανάμεσα στα κείμενα που προσθέτουν μια μυστικιστική χροιά στο θαυμάσιο αυτό βιβλίο!

 Κλείνω με το απόφθεγμα της υπέροχης Dion Fortune:

Πρέπει να πάψουμε να βλέπουμε το θάνατο σαν την μεγαλύτερη τραγωδία. Υπάρχουν περιπτώσεις που αυτός αποτελεί μεγάλη ατυχία για την ψυχή που φεύγει και γι αυτούς που μένουν πίσω. Από την άλλη όμως, αποτελεί συνάμα ένα επόμενο στάδιο της ζωής! Μονάχα ο άνθρωπος που είναι βουτηγμένος στην ύλη αποκαλεί τον Άγγελο του Θανάτου, «Μεγάλο Εχθρό». Το εσωτερικό του όνομα είναι Εκείνος που Ανοίγει τις Πύλες της Ζωής.

Περίληψη: Από την αρχαιότητα ως σήμερα, ξεχωριστές γυναίκες διέσχισαν τη γραμμή ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι για να αποκτήσουν τον ένα, πραγματικά απαγορευμένο καρπό: τη δύναμη που τους στερούσαν οι συμβάσεις του κόσμου, αλλά μπορούσε να τους προσφέρει η μαγεία. Οι ιστορίες τους είναι άλλοτε τραγικές, άλλοτε θριαμβευτικές και άλλοτε βυθισμένες στα ερωτηματικά. Πάντα όμως, θα παραμένουν συναρπαστικές από την αρχή ως το τέλος.

– Θεωρίς Η Φαρμακίδα της Λήμνου

– Alice Kyteler Η Χήρα που Πλάγιαζε με τους Δαίμονες 

– Agnes Waterhouse Η Γριά Μάγισσα & ο Γάτος που τον Έλεγαν Σατανά

– Joan Flower H Μοχθηρή Υπηρέτρια που Μοίραζε Κατάρες

– Mary Sutton Η Μάγισσα που Δικάστηκε απ’ το Νερό

– Isabel Gowdie H Eρωμένη του Διαβόλου

– Catherine Deshayes Monvoisin Η Παιδοκτόνος με τα Δηλητήρια

 – Tituba Η Σκλάβα που Μάγεψε το Σάλεμ

 – Marie Laveau Η Καθολική Βασίλισσα του Βουντού

 – Maddalena Taluti Η Μάγισσα της Φλωρεντίας

 – Rosaleen Norton H Εκκεντρική Ζωγράφος που Λάτρευε τον  Πάνα

 – Moina Mathers Η Χαρισματική Ιέρεια της Golden Dawn

 – Helen Duncan To Μέντιουμ που Δίχασε την Αγγλία

 – Dion Fortune Η Αποκρυφίστρια που Αγαπούσε τον Θεό

 – Doreen Valiente Η παγανίστρια κατάσκοπος

Οι μάγισσεςΣτοιχεία Βιβλίου:

Τίτλος: Οι μάγισσες

Συγγραφέας: Ράδου Αγγελική

ISBN: 9789604212576

Έτος έκδοσης:2018

Εκδότης: Αρχέτυπο

Σελίδες: 206

Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here