Γράφει η Αναστασία Ελευθεριάδου

Με το βιβλίο της «Οι Κόρες Της Ελλάδας 2 – Ο Διχασμός» βρέθηκε για πρώτη φορά στην Δράμα η συγγραφέας Φιλομήλα Λαπατά.

ΔιχασμόςΤην παρουσίαση του νέου της μυθιστορήματος διοργάνωσαν το απόγευμα της Τετάρτης 5 Δεκεμβρίου στο καφέ Honey bar, το βιβλιοπωλείο Βιβλιογνώση, ο εξωραϊστικός πολιτιστικός σύλλογος Πανοράματος Δράμας και ο σύλλογος Εβριτών Δράμας. Η συγγραφέας μάς παρουσίασε το βιβλίο της, δίνοντάς μας πολλές πληροφορίες από την έρευνα που έκανε για την συγγραφή του. Η κυρία Ξένια Αρτεμιάδου διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο.

Η τριλογία καλύπτει τα τελευταία 200 χρόνια της ιστορίας μας. Το πρώτο  βιβλίο «Οι κόρες της Ελλάδος 1790-1838- Η επιστροφή», είναι ένα μυθιστόρημα για εκείνα τα δύσκολα χρόνια, για να φτάσει στο τωρινό βιβλίο «Οι Κόρες Της Ελλάδας 2 – Ο Διχασμός» που συνεχίζει την χρονική περίοδο 1840-1875 και θα ολοκληρωθεί με το τρίτο βιβλίο που θα αναφέρεται έως το 1920 και το οποίο γράφει τώρα.

Το πρώτο ερέθισμα που έπλασε στο μυαλό της την υπόθεση της τριλογίας ήταν όπως μας είπε:

«Η ανάγκη μου να κατανοήσω το πώς, ως χώρα, φτάσαμε στο αισχρό σημείο του σήμερα, να κατανοήσω το συλλογικό ασυνείδητο ενός λαού που πιστεύει πως για όλα φταίνε οι άλλοι, οι “ξένοι”, και ποτέ ο ίδιος. Έτσι γυρίζοντας τα χρόνια πίσω, προσπάθησα με μεγάλη έρευνα να κατανοήσω και να καταγράψω μέσα από την καθημερινότητα των ηρώων μου, το πολιτικό, πολιτισμικό και κοινωνικό “τοπίο” της εποχής»

ΔιχασμόςΗ κυρία Λαπατά μας είπε ότι ο διχασμός αναφέρεται στα πιο σημαντικά 35 χρόνια της ιστορίας μας. «Ανακάλυψα ότι είναι τα χρόνια που μοιάζουν στην Ελλάδα του σήμερα. Η Ελλάδα όπως την ξέρουμε σήμερα, με τα προβλήματά της, με ήδη 3-4 δάνεια το 1824… Έτσι γεννήθηκε ο διχασμός. Αναφέρονται οι Ολυμπιακοί αγώνες, το “δυστυχώς φαλιρίσαμε” από τον Τρικούπη, η πτώχευση, αλλά υπάρχουν και τα 20 καλύτερα χρόνια της Αθήνας που ήταν η εποχή Μπελ Επόκ!

Όσο για τις γυναίκες που επιλέγει στο βιβλίο της, λέει: «Έχουν έναν καθοριστικό ρόλο, γιατί αυτό που ενδιαφέρει εμένα είναι το λαογραφικό και το πολιτειακό στοιχείο της Αθήνας και της Ελλάδας εκείνης της εποχής».

ΔιχασμόςΗ έρευνα είχε διάρκεια 2,5 χρόνια και γινόταν παράλληλα με την συγγραφή του. «Ήταν μια εξαντλητική και εκτενής έρευνα, έτσι ώστε να προκύψει η εικόνα της Αθήνας εκείνης της εποχής» λέει η ίδια. Τον τίτλο “Διχασμός” η συγγραφέας τον επέλεξε γιατί όπως μας είπε κατά λέξη «μιλάω για τον πολιτικό διχασμό και τον κοινωνικό διχασμό της Αθήνας αυτής της 35ετίας. Με τους αυτόχθονες και τους ετερόχθονες Έλληνες που εμπεριστατωμένα ήταν ο πρώτος μεγάλος διχασμός που μας έφτασε και στον εμφύλιο».

Επίσης αναφέρθηκε στην κεντρική ηρωίδα του βιβλίου της. «Η ηρωίδα μέσα στο βιβλίο ζει έναν ερωτικό διχασμό, που έφερε μεγάλη αναστάτωση στην οικογένειά της, πέφτει σε ένα πολύ μεγάλο λάθος της εποχής και χαρακτηρίζει όλη της την ζωή μέχρι να φτάσει στην επίγνωση».

Η συγγραφέας πιστεύει ότι ο διχασμός είναι στο DNA των Ελλήνων. «Πιστεύω το δεύτερο όνομα των Ελλήνων είναι διχασμός», μας είπε χαρακτηριστικά. «Η λέξη πειθαρχία στην Ελλάδα είναι μια λέξη ενοχοποιημένη και στην χώρα μας νομίζουμε ότι ελευθερία είναι η αναρχία».

Η συγγραφέας, πριν την έναρξη αλλά και μετά το τέλος της εκδήλωσης, υπέγραψε αντίτυπα των βιβλίων της στους αναγνώστες, συζητώντας μαζί τους.

Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here