Προσωπική άποψη: Νένα Μπούρα

«Μια φορά κι έναν καιρό, στα μέσα του χειμώνα, όταν οι χιονονιφάδες έπεφταν σαν τα φτερά από τον Παράδεισο…»

Εφιάλτες και ΠαραμύθιαΈτσι ξεκινάει το παραμύθι της Χιονάτης των αδελφών Grimm, που όλοι έχουμε ακούσει πολλές φορές στα παιδικά μας χρόνια και το κουβαλάμε στο σεντούκι των αναμνήσεών μας ακόμα και τώρα. Όμως τα πρώτα παραμύθια δεν ήταν ντυμένα με χρυσόσκονη και νεράιδες με διάφανα φτερά που σε άγγιζαν με το ραβδάκι τους. Τα πρώτα παραμύθια ήταν σκοτεινά και βίαια γιατί απευθύνονταν σε μεγάλους. Αυτό ο συγγραφέας Αντώνης Τουμανίδης (γνωστός στους λάτρεις του τρόμου ως toymaker) το ξέρει πολύ καλά, και αφού μελέτησε τα παραμύθια με την πρώτη τους μορφή, μας τα παρουσιάζει σε μια πιο dark απόδοση για γερά νεύρα. Έτσι κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Anubis το βιβλίο του με τίτλο «Εφιάλτες και παραμύθια».

Παραμύθια γνωστά γίνονται εφιάλτες μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του, αποδεικνύοντάς μας πως πάντα τα παραμύθια θα είναι στο παρελθόν μας, στο παρόν και στο μέλλον μας. Αυτά τα παραμύθια, τα γεμάτα συμβολισμούς, θα είναι πάντα διαχρονικά και θα μας προκαλούν έντονα συναισθήματα.

Πήγε στην πόρτα του σπιτιού. Χτύπησε την πόρτα. Ένας λύκος την άνοιξε και, πριν προλάβει να αντιδράσει, είδε ένα τσεκούρι να κατεβαίνει και να καρφώνεται στη μέση του κεφαλιού του. Ο λύκος έπεσε κάτω. Η Κοκκινοσκουφίτσα στήριξε το ένα της πόδι στο κεφάλι του και τράβηξε το τσεκούρι.

Ο Πινόκιο, η Μαλέφισεντ, η Κοκκινοσκουφίτσα, η Χιονάτη, η Αλίκη, η Ραπουνζέλ, το κοριτσάκι με τα σπίρτα, και άλλοι αγαπημένοι χαρακτήρες, έχουν να διηγηθούν μια διαφορετική ιστορία, αρκεί να είναι κανείς προετοιμασμένος να την ακούσει.

Αν είσαι λάτρης του είδους ή απλά θες να μάθεις πώς οι ήρωες των παιδικών μας χρόνων μεταμορφώνονται σε αιμοδιψείς πρωταγωνιστές και κατά συρροή δολοφόνους, τότε τρέξε γρήγορα στο κοντινότερο βιβλιοπωλείο σου. Μέσα από τα παραμύθια αυτά θα μάθεις πως δεν έχουν όλα happy end και πως το «…έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα» είναι ένα ψέμα.

Ο δεύτερος λύκος όρμησε εναντίον της. Η Κοκκινοσκουφίτσα κάρφωσε το τσεκούρι στη κοιλιά του. Ο τρίτος λύκος πήδησε από το παράθυρο και χάθηκε στο δάσος. Τότε είδε τη νεκρή γιαγιά της μπροστά στο τζάκι. Ή μάλλον είδε ό,τι είχε απομείνει από την κατασπαραγμένη γιαγιά της. Οστά και υπολείμματα σάρκας…»

Περίληψη: Το ταξίδι στη σκοτεινή πλευρά των παραμυθιών συνεχίζεται…

Μια φορά και έναν καιρό… Κάπως έτσι ξεκινούν όλα τα παραμύθια. Κάπως έτσι θα ξεκινήσει και το δικό μας παραμύθι. Μόνο που το δικό μας παραμύθι είναι διαφορετικό από όσα γνωρίζετε.

Συνήθως πιστεύουμε πως μόνο τα παιδιά αγαπούν τα παραμύθια. Όμως κάποιοι ενήλικες κουβαλάνε αυτή την αγάπη μαζί τους για πάντα. Και κάτι ξυπνάει μέσα τους όταν ακούνε το Μια φορά κι έναν καιρό… Γι’’ αυτούς τους ενήλικες γράφτηκε αυτό το βιβλίο.

Είκοσι έξι παραμύθια -στη Β΄ έκδοση προστέθηκαν τρεις νέες ιστορίες- αποκτούν τη μεσαιωνική σκοτεινή υπόσταση που έχασαν με τα χρόνια, μετατρέπονται σε αναγνώσματα ενηλίκων, όπως ήταν κάποτε, και παρουσιάζονται στο αναγνωστικό κοινό με μία εντελώς διαφορετική και νέα προσέγγιση.

Τα παραμύθια ενηλικιώθηκαν και επέστρεψαν. Και πάντα θα επιστρέφουν.

Εφιάλτες και ΠαραμύθιαΣτοιχεία βιβλίου:

Τίτλος: Εφιάλτες και Παραμύθια

Συγγραφέας: Αντώνης Τουμανίδης

Εκδόσεις: Anubis

Αριθμός Σελίδων: 320

ISBN: 978-960-623-046-2

Έτος Έκδοσης: 2018

Επεξεργασία φωτογραφίας: Σοφία Σαμιώτη 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here