Προσωπική άποψη: Δημήτρης Μπουζάρας

Ένας τόμος ιστορίας, ένα συγκλονιστικό ιστορικό μυθιστόρημα, ένα ταξίδι που απολαμβάνει ο αναγνώστης καθώς περνούν κινηματογραφικά εμπρός του όλα τα γεγονότα της Ευρώπης του 19ου αιώνα.

Μια ταραγμένη και ρευστή εποχή, που βρίσκει την Ευρώπη να σχοινοβατεί ανάμεσα στον πόλεμο και στην ειρήνη, στην επιβίωση και τον αφανισμό. Έθνη που αναζητούν τη δική τους εθνική συνείδηση, την ανεξαρτησία, μέσα από εδαφικές διεκδικήσεις. Επαναστατικά κινήματα που απειλούσαν τα γυάλινα πόδια της, όπως τα καθόριζαν κυρίως οι διεκδικήσεις της εργατικής τάξης, μια καθαρά χρωματισμένη πολιτικά πράξη φυγής προς την παλιά εποχή, όταν οι σχέσεις στον ακόμα ταξικά αδιαφοροποίητο πληθυσμό ήταν ή φαίνονταν αρμονικές. Από την άλλη, η αριστοκρατική κοινωνία να προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατήσει τη υψηλή της θέση, ψάχνοντας παράλληλα τις ρίζες της.

Ο Στοιχειοχαράκτης Μανουήλ Ντρέτος, περιδιαβαίνει την Ευρώπη σε αναζήτηση της δικής του Ιθάκης και μας παρουσιάζει όλα τα σημαντικά γεγονότα με κάθε λεπτομέρεια. Μια πορεία με συνοδοιπόρο τον έρωτα, με πολλές ανατροπές, δολοπλοκίες, συνωμοσίες, μυστικές οργανώσεις, την καταχνιά και την αβεβαιότητα της εποχής, και από την άλλη την λάμψη και την πολυτέλεια που χαρακτήριζαν ένα κομμάτι της. Μας ταξιδεύει από την Ήπειρο στο Βουκουρέστι, από την Βιέννη των Αψβούργων στη Ρωσία, από την Γαλλία στην Ουγγαρία, στα γεγονότα της Κριμαίας, στη βιομηχανική επανάσταση.

Τα Γιάννενα κοιμόντουσαν. Οι κάτοικοι της ελληνικής συνοικίας, μολονότι ταράζονταν κατά διαστήματα από τον εφιάλτη του μισοφέγγαρου, δεν πετάγονταν έξω από τα γιατάκια τους παρά έμειναν κουρνιασμένοι στην “ασφάλεια” της αγκαλιάς του Μορφέα.

Ο συγγραφέας κατάφερε με την ευρηματικότητα και ευελιξία του λόγου του να κινείται με μεγάλη ελευθερία σε ένα κείμενο απαλλαγμένο από τη σχολαστικότητα και αυστηρότητα που απαιτεί πολλές φορές ένα κείμενο αυτού του είδους.

Γραφή μεστή, γλαφυρή, άρτιο τόσο ως προς τη δομή όσο και ως προς το στήσιμο του αφηγηματικού ιστού, αφήνει μια γλυκιά επίγευση της γνώσης που αποκτήθηκε μέσα από πλούσια συναισθήματα μετά την περάτωση του βιβλίου.

Η Ήπειρος, όπως και άλλες περιοχές του βορρά, η Θεσσαλία, η Μακεδονία και αρκετά νησιά, δεν είχαν την τύχη να περιέλθουν στην επικράτεια του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους και παρέμεναν υπόδουλες στους Οθωμανούς.

Ο όγκος του βιβλίου (670 σελ) δεν κουράζει διόλου τον αναγνώστη, το αντίθετο μάλιστα, τον κρατά δέσμιο της πλοκής και της αγωνίας που με μαεστρία ύφανε ο συγγραφέας σε κάθε του σελίδα. Μια μόνιμη πηγή ευχαρίστησης.

Περίληψη: Ο Μανουήλ Ντρέτος, γυιός Γιαννιώτη αργυροχόου,  θα σταλεί για σπουδές στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες με όνειρο να επιστρέψει στην τουρκοκρατούμενη γενέτειρά του σαν ελευθερωτής. Όμως η μοίρα έχει άλλα σχέδια γι᾽αυτόν. Θα τον κερδίσει η τέχνη της τυπογραφίας και θ᾽ασχοληθεί με τη στοιχειοχάραξη και την τυπογραφία. Εικοσιδύο ετών ο Μανουήλ μετακινείται στη Μεσευρώπη, εργάζεται σκληρά και δημιουργεί αριστουργήματα. Ο μονάρχης της Αυστρίας θα τον καλέσει στο παλάτι του. Στη Βιέννη θα ερωτευθεί την ωραία Ολιβέρα, αλλά σκοτεινές δυνάμεις θα τον αποσπάσουν από την αγκαλιά της και θα τον αναγκάσουν να περιπλανηθεί από τις ισχυρές πόλεις της Ευρώπης μέχρι τη ρωσική πρωτεύουσα όπου θα γνωρίσει τον πανίσχυρο τσάρο Νικόλαο Α΄. Θα κατορθώσει ο Μανουήλ να επιστρέψει στη Βιέννη και να βρει την Ολιβέρα; Θα μπορέσουν να μετοικήσουν στην Ήπειρο μέσα στη λαίλαπα του πολέμου που ξεσπά το 1853 στην Κριμαία;

Ένα μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στην εποχή της βιομηχανικής επανάστασης και της εξέγερσης των εθνών. Μια ιστορία επιβίωσης ανάμεσα στα πλοκάμια μυστικών οργανώσεων, ένας αγώνας οικονομικής επικράτησης στις διεθνείς αγορές. Αλλά κι ένα ταξίδι στα γλυκά μονοπάτια του έρωτα και στον μαγικό κόσμο της τυπογραφίας.

Στοιχεία Βιβλίου

Τίτλος: Ο Στοιχειοχαράκτης

Συγγραφέας: Κερασίδης Σίμος

ΙSBN: 978-618-5284-69-5

Εκδόσεις: Ωκεανός

Ημ. Εκδ. Ιούνιος 2018

Σελίδες: 672

Επεξεργασία εικόνας: Σοφία Σαμιώτη 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here