Γράφει η Έλια Κουρή

Η συνεργάτης μας Έλια Κουρή βρέθηκε στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της κυρίας Τσορώνη, στη δανειστική βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Συλλόγου Εξαμιλίων Κορινθίας και μας μεταφέρει τα όσα είδε και άκουσε.

μελοΜακάρωνO Δεκέμβρης, ο τελευταίος μήνας του χρόνου, που συνδέεται με τα Χριστούγεννα, τα παιδιά, τη χαρά και την αγάπη, έκανε ποδαρικό με τον καλύτερο τρόπο για μικρούς και μεγάλους, που αγαπούν το βιβλίο και τη φιλαναγνωσία. Μία παρουσίαση παιδικού βιβλίου. Και δεν είναι άλλο από το νέο βιβλίο της πολυγραφότατης συγγραφέως Γιολάντας Τσορώνη-Γεωργιάδη με τίτλο «Ο Μέγας μελοΜακάρων που μελοΚαμάρωνε» από τις εκδόσεις Σαββάλας. Η συγγραφέας είναι πολύ αγαπητή στο παιδικό κοινό και έχει μεγάλη γκάμα πονημάτων για παιδιά στο ενεργητικό της, βιβλία που προάγουν τη συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών κάθε ηλικίας.

Η πολύ όμορφη εκδήλωση φιλοξενήθηκε στη Δανειστική Βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Συλλόγου Εξαμιλίων Κορινθίας, την πρώτη μέρα του Δεκέμβρη, στις 3.30 το μεσημέρι, και υλοποιήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία των κυριών που είναι υπεύθυνες για τη λειτουργία και τις δράσεις της βιβλιοθήκης: της κ. Δήμητρας Κωλέτη, της κ. Ρούλας Δρίτσουλα-Κυριλή, της κ. Αφροδίτης Δρίτσουλα, και της κ. Κατερίνας Τσουκάτου, σε άμεση συνεργασία με το «Βιβλιοπωλείο Κιβωτός» στην Κόρινθο και την ιδιοκτήτριά του, Πηνελόπη Μπισμπίκη. Οι Θεματοφύλακες λόγω Τεχνών και εγώ προσωπικά δεν θα μπορούσαμε να μην ανταποκριθούμε στην πρόσκληση των κοριτσιών, καθώς εκτός από την αγάπη μας για το βιβλίο και την προώθησή του στο βιβλιοφιλικό κοινό, μας συνδέει και μια δυνατή προσωπική φιλία.

Πριν σας περιγράψω όλα όσα ζήσαμε μικροί και μεγάλοι, αφού ειδικά εμείς οι μεγαλύτεροι γίναμε και πάλι παιδιά, θέλω να σας κάνω μια μικρή αλλά σημαντική αναφορά στις δράσεις των κοριτσιών. Όλες δουλεύουν ακούραστα και εθελοντικά, και με αγάπη, κέφι και μεράκι, έχουν δημιουργήσει ουσιαστικά έναν πολυχώρο που φιλοξενεί εκδηλώσεις για παιδιά, τα φέρνει σε επαφή με τα βιβλία και προάγει τη φιλαναγνωσία, και κάνει προβολές θεμάτων που είναι παρμένες από βιβλία για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και του Παιδικού Σταθμού Εξαμιλίων.

μελοΜακάρωνΣτον κατάμεστο χώρο του πολιτιστικού συλλόγου, μικροί και μεγάλοι ζήσαμε μια αξέχαστη εμπειρία και μάθαμε πως Χριστούγεννα σημαίνουν μοίρασμα και μοίρασμα είναι η αγάπη. Η Γιολάντα Τσορώνη μάζεψε όλα τα παιδιά και τους αφηγήθηκε με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο την ιστορία του Μέγα Μελομακάρονα. Η αφήγησή της με παραστατικότητα, κινησιολογία, και χειρονομίες, γινόταν εικόνα στα μάτια των παιδιών, που αισθάνονταν σαν να έβλεπαν θεατρική παράσταση. Στη συνέχεια, προσκάλεσε τα παιδιά σε ένα διαδραστικό παιχνίδι με δραστηριότητες που στόχο είχαν να ενεργοποιήσουν τη φαντασία τους, τη θέλησή τους να συμμετέχουν σε κάτι ομαδικό, τις έννοιες του ομαδικού πνεύματος και της συνεργασίας, και γενικά να καταλάβουν την έννοια και τη σημασία του μοιράσματος. Μοιράστηκαν δραστηριότητες, αντικείμενα, δώρα, χόρεψαν σε ζευγάρια, αγκαλιάστηκαν, έμαθαν το ένα να προστατεύει το άλλο. Κοινό μήνυμα από όλο αυτό είναι η αγάπη. Και η αγάπη είναι μοίρασμα. Ή το μοίρασμα είναι αγάπη; Μάλλον και τα δύο. Όταν αγαπάς, δίνεις αλλά και παίρνεις αγάπη, φουσκώνεις από περηφάνια και μαθαίνεις να μοιράζεσαι εμπειρίες αλλά και συναισθήματα.

Ατμόσφαιρα χριστουγεννιάτικη, πνεύμα δοτικότητας, μοιράσματος, αλληλεγγύης και αγάπης, σε ένα παραμυθένιο σκηνικό, σε γιορτινό και χριστουγεννιάτικο κλίμα, με πολλά δώρα που τα παιδιά μοιράστηκαν μεταξύ τους. Στο τέλος, η κυρία Τσορώνη υπέγραψε τα βιβλία της σε μικρούς και μεγάλους, με προσωπική αφιέρωση στον καθένα, σε εγκάρδιο και φιλικό κλίμα. Ήταν πολύ φιλική και προσιτή με τα παιδιά, τα ευχαρίστησε για την παρουσία τους, όπως και την κ. Πηνελόπη Μπισμπίκη από το Βιβλιοπωλείο Κιβωτός και τη Δανειστική Βιβλιοθήκη για την άψογη διοργάνωση και φιλοξενία, και ανανέωσε το ραντεβού της με τους μικρούς της φίλους.

Τέλος, αναφέρθηκε στην πολύ ωραία ιδέα να προσφέρει το εκδοτικό της σπίτι βιβλία στη Δανειστική Βιβλιοθήκη, ώστε και άλλα παιδιά να μάθουν την έννοια της προσφοράς, της αγάπης και τα οφέλη που προσφέρει η ανάγνωση ενός βιβλίου.

Όλοι εμείς από τους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών ευχόμαστε στην κυρία Τσορώνη να συνεχίσει να γράφει για τα παιδιά, αυτό το τόσο δύσκολο και απαιτητικό κοινό, και τα βιβλία της να είναι πολυδιαβασμένα, και στις υπεύθυνες της Βιβλιοθήκης να συνεχίσουν το έργο τους με το ίδιο κέφι και μεράκι γιατί το κοινό τα εισπράττει.

Καλά Χριστούγεννα σε όλους!

Επεξεργασία εικόνας: Νεκταρία Πουλτσίδη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here