Προσωπική άποψη: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

Όταν ξεσφραγίζεται η χρονοκάψουλα που είχε θαφτεί στην αυλή ενός σχολείου, δέκα χρόνια μετά, το γράμμα ενός μαθητή προκαλεί τρόμο. Ένα μήνυμα προαναγγελθέντων θανάτων. Έξι άνθρωποι κινδυνεύουν πράγματι; Αυτή η λίστα θανάτου που γράφτηκε από έναν έφηβο είναι αληθινή;

Το 2016 θα πεθάνουν οι παρακάτω άνθρωποι: Κ, Σ, ΜΠ.Τ, Γ.Γ., Ο.Β. και Ι.

Δεν θα λείψουν σε κανέναν.

Και πολύ λιγότερο σε μένα. Δεν βλέπω την ώρα. 

Το μήνυμαΑυτό είναι το δεύτερο βιβλίο της Yrsa Sigurdardóttir με πρωταγωνιστή τον ντετέκτιβ Χούλνταρ. Δεν έχω διαβάσει το πρώτο οπότε δεν γνωρίζω τι ατόπημα έκανε ο αστυνομικός που είχε ως αποτέλεσμα να τον βγάλουν από την ηγετική θέση που κατείχε και να τον απομακρύνουν, όχι και τόσο διακριτικά, από τις σημαντικές υποθέσεις του αστυνομικού τμήματος. Πάντως, του φόρτωσαν την έρευνα του γράμματος. Ζητώντας τη βοήθεια της Φρέιγια, μιας παιδοψυχολόγου με την οποία έχουν, χμ…, παρελθόν, ξεκινούν μια σειρά ερευνών για να διαπιστώσουν τη σοβαρότητα του γράμματος.

«Πιστεύεις λοιπόν πως όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι ακόμη ζωντανοί;»

«Έχω βάσιμους λόγους, αν και δεν έχω στα χέρια μου τίποτα άλλο παρά τα αρχικά τους και δεν μπορώ να είμαι εκατό τοις εκατό σίγουρος».

Μια σειρά γεγονότων όμως συνδέει άμεσα το γράμμα αυτό με όλα τα άσχημα που συμβαίνουν στην Ισλανδία. Κομμένα μέλη σώματος, φόνοι και απαγωγές, συνδέονται με τη λίστα των ανθρώπων που είναι γραμμένοι στο μήνυμα. Και ο Χούλνταρ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.

Το μήνυμα

Με μία εξαιρετική αρχή και με αποκαλύψεις που άλλοτε συγκινούν και άλλοτε τρομοκρατούν, έχουμε ένα μυθιστόρημα που κρατά ζωηρό το ενδιαφέρον μέχρι την τελευταία σελίδα. Ιδιαίτερα σκληρό σε περιγραφές, με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες και την αγωνία να χτυπά κόκκινο.

Καλή σκιαγράφηση των ηρώων και προσεκτική τοποθέτηση απέναντι στην παιδική ψυχολογία. 

Το απόλαυσα. Τόσο για τον τρόμο που μου προκάλεσε όσο και για τους χαρακτήρες Χούλνταρ και Φρέιγια που τους βρήκα υπέροχους. Σίγουρα θα αναζητήσω και το DΝΑ,  το πρώτο βιβλίο της σειράς.  

Περίληψη: Στο εσωτερικό μιας σχολικής χρονοκάψουλας, δέκα χρόνια αφότου σφραγίστηκε, ανακαλύπτεται ένα ανατριχιαστικό σημείωμα που προβλέπει τον θάνατο έξι ανθρώπων. Σίγουρα όμως, αν γράφτηκε από κάποιο δεκατριάχρονο, δεν μπορεί να είναι αληθινή απειλή…
Ο ντετέκτιβ Χούλνταρ θεωρεί πως του ανέθεσαν την έρευνα απλώς και μόνο για να τον κρατήσουν μακριά από πραγματικές αστυνομικές υποθέσεις. Στρέφεται στην ψυχολόγο Φρέιγια για να τον βοηθήσει να καταλάβει τον έφηβο που έγραψε το μήνυμα. Σύντομα όμως βρίσκονται μπλεγμένοι στα ίχνη άλλης μιας σοκαριστικής υπόθεσης.
Γιατί το σημείωμα συμπίπτει με μια σειρά μακάβριων γεγονότων: την ανακάλυψη κομμένων ανθρώπινων μελών σε έναν κήπο, ακολουθούμενη από τον φόνο του ιδιοκτήτη του σπιτιού. Τα αρχικά του θύματος ταιριάζουν με ένα από τα ονόματα στο σημείωμα.

Ο Χούλνταρ και η Φρέγια πρέπει να ταυτοποιήσουν αυτόν που έγραψε το μήνυμα, τα υποψήφια θύματα και τον δολοφόνο, προτού σκοτωθούν και οι υπόλοιποι στόχοι…

Το μήνυμαΣτοιχεία βιβλίου:

Τίτλος: Το μήνυμα

Συγγραφέας: Yrsa Sigurdardóttir

Μετάφραση: Αλέξης Καλοφωλιάς

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

ISBN: 9786180315332

Σελίδες: 464

Έτος έκδοσης: 2018

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here