Ρωτάει η Χαρά Δελλή

Επιλογές, γραμμένα, αλήθειες, ψέματα, κύκλοι κι αδιέξοδα της μοίρας. Και κάπου στο χωροχρόνο, να αιωρούμαστε εγώ και η συγγραφέας Στάλω Φωτιάδου, σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη…

Συνέντευξη

Δημοσιογραφία, κοινωνικά και πολιτιστικά θέματα, συγγραφή χρονογραφημάτων για καθημερινές ραδιοφωνικές εκπομπές και σεναρίων σε παιδικές εκπομπές για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Και ανάμεσα σε όλα αυτά, δημιουργική καταγραφή ανθρωπίνων σχέσεων σε λογοτεχνικό πρίσμα. Πείτε μας μια συγγραφική αδυναμία για την κυρία Φωτιάδου και μια ανθρώπινη για την Στάλω.

Σ.Φ.: Συγγραφική: «Μπορούσα να το γράψω καλύτερα…». Ανθρώπινη: Μια γέφυρα να συνδέσει το κενό στο άσπρο-μαύρο μου.

Ντεμπούτο στο χώρο της λογοτεχνίας με μια τριλογία. Γιατί καταλήξατε εκεί; Σε τι βαθμό προϋπήρχε η ιστορία στο μυαλό σας, πόσο άλλαξε κατά τη συγγραφή και, τελικά, έχει ολοκληρωθεί η τροπή της μέσα σας ή ακόμα ρέει προς την τελική της μορφή;

Στάλω ΦωτιάδουΣ.Φ.: Η αρχική σκέψη δεν ήταν να γράψω βιβλίο αλλά σενάριο, θέλοντας να δώσω ζωή στην ιδέα που πρώτη άγγιξε τον δημιουργικό μου εαυτό την δεκαετία του 1990, επικρατώντας όσων ακολούθησαν. Φίλιππος-Λιλή. Τα υπόλοιπα τα γνωρίζετε. Το σενάριο δεν γράφτηκε αφού όσο προβληματιζόμουν πως «κάτι δεν γίνεται σωστά, που δεν το νοιώθω λάθος!» άγγιζα ένα άλλο δημιουργικό κομμάτι του εαυτού μου για πρώτη φορά. Αυτό της συγγραφής. Η ιδέα συνδέθηκε με μια άλλη που επίσης υπήρχε χρόνια. Άρης-Όλγα. Αναπόφευκτα πολλά άλλαξαν αφού ανάπτυξα ιδέες παλιές και νέες κι έφτιαξα ιστορίες. Το σενάριο που δεν γράφτηκε, μου άνοιξε νέους κύκλους! Κάπως έτσι γεννήθηκαν οι Κύκλοι από Θρύψαλα που μέχρι να κλείσουν πήραν χρώμα Μπλε κι έγιναν η τριλογία που έγραψε μέσα μου εδώ και δύο χρόνια, τέλος!

Τρεις αδερφοί και οι ιστορίες τους σε σχέση με τον δεσποτικό τους πατέρα. Ποιο χαρακτηριστικό του καθένα τους διαθέτετε και ποιο θα θέλατε να έχετε; Να διακρίνω μια προτίμησή σας στον Φίλιππο ή πηγάζει περισσότερο απ’ την προτίμηση των αναγνωστών; (κι εμένα, φυσικά!)

Σ.Φ.: Πιστεύω πως πέρα από τα στοιχεία του χαρακτήρα που καθορίζουν τον καθένα μας και ανάλογα με τα βιώματα γίνονται πεποιθήσεις και άμυνες, υπάρχουν άλλα τόσα που δεν βγήκαν στην επιφάνεια κι αν δεν υπάρξουν οι συνθήκες, δεν θα βγουν. Είμαστε λίγο από όλα! Ο Παύλος είναι η πλευρά του χαρακτήρα μου που δεν ζητάει από όσους αγαπάει, περιμένει –και δεν απαιτεί- να καταλάβουν οι ίδιοι. Τα κοινά μου στοιχεία με τον Λέανδρο δεν φάνηκαν στο πρώτο μέρος γιατί εκεί, δεν ζήσατε την απέναντι πλευρά της ζωής του. Η ιστορία του θα κυριαρχήσει στην συνέχεια μέχρι το τέλος της τριλογίας. Ο Φίλιππος, ναι, είναι ξεχωριστός γιατί ήταν ο πρώτος χαρακτήρας που πήρε ανθρώπινη μορφή στο μυαλό μου. Κοινό μας στοιχείο το «όλα, πολύ» και σίγουρα, είναι αρκετό!

Ποια είναι η σχέση σας με τις παρενθέσεις, με το γάμο, με τις τακτοποιημένες πραγματικότητες, με τις εικονικές εξορίες; Αποστασιοποιημένη απ’ το ότι εσείς υπογράφετε το βιβλίο, σε τι σκέψεις θα σας έβαζε το ανάγνωσμα αυτό σαν αναγνώστη; Απολαμβάνετε να ακυρώνονται στερεότυπα και μύθοι;

Σ.Φ.: Όσα αναφέρατε είναι κύκλοι που με οδήγησαν στον πιο σημαντικό, την τελεία. Αν δεν υπέγραφα το βιβλίο; Θα έψαχνα να βρω πώς κατάφερε η δημιουργός του να κόβει βόλτες στο μυαλό μου και να μου κλέβει τις σκέψεις! Όσο για τα στερεότυπα και τους μύθους, καθόλου δεν απολαμβάνω να ακυρώνονται. Αντίθετα, θα ήθελα όσο τίποτα να αγαπάνε όλοι οι γονείς τα παιδιά τους με τρόπο μαγικό, η ελπίδα να πεθαίνει πάντα τελευταία και ο επιμένων, πάντα να νικά!

Πώς, κατά τη γνώμη σας, εξομαλύνονται οι οικογενειακές κρίσεις, πώς ξεπερνιούνται οι δειλίες, πώς παρακάμπτονται τα αδιέξοδα; Πιστεύετε στη μοίρα και πόση δύναμη τελικά έχει η αγάπη ή το μίσος που προέρχεται από αγάπη; Πώς συνδυάσατε τρικυμίες και γαλήνη σε ιστορίες φτιαγμένες από υλικό παράξενο, βγαλμένο από την άλλη άκρη της πραγματικότητας; Πώς η δική σας ευτυχία συμπεριφέρεται στα δύσκολα και όντως, ο πόνος ή το πάθος λειτουργεί πιο ευεργετικά σε δημιουργούς;

Στάλω ΦωτιάδουΣ.Φ.: Η μοίρα γράφει την αρχή και υπογράφει το τέλος. Οι κρίσεις και τα αδιέξοδα δεν διορθώνονται πάντα γιατί όποιος μάθει το μάθημα δεν γίνεται σοφός κι ό,τι διορθώσει το λάθος, δεν σημαίνει πως είναι το σωστό! Παρόλα αυτά πιστεύω πως ό,τι δεν λύνεται κόβεται και πως χρειάζονται ελάχιστα δευτερόλεπτα να νοιώσεις πως σε «έπνιξε» η δειλία κι από δειλός να γίνεις επικίνδυνος! Σε ιστορίες φτιαγμένες από σπάνιο υλικό η αγάπη δεν είναι πάντα αθώα και το μίσος της, μεταφράζεται σε έρωτα. Στα δικά μου δύσκολα κι όσα φέρουν μαζί τους, έμαθα να ψάχνω το μάθημα και όχι το πρόβλημα!

Συμμερίζεστε την άποψη ότι πρέπει να αποσυντεθεί η ψυχή ενός καλλιτέχνη σε «θρύψαλα» για να γνωρίσει το κοινό την αλήθεια του; Μπορεί ο έρωτας να είναι ναυάγιο και λύτρωση, καταφύγιο κι απόδραση την ίδια στιγμή; Γιατί έρωτας και όχι αγάπη; Στην άλλη όψη της αλήθειας, εκεί όπου οι γονείς θυσιάζουν τα παιδιά τους για να είναι αυτοί καλά κι όχι εκείνα καλύτερα, σ’ έναν κόσμο όπου ο εγωισμός φτιάχνει έρωτα κι οι ενοχές αγάπη, σε έναν τέτοιο κόσμο, στο δίλημμα “συναίσθημα ή λογική” τι επιλέγετε και γιατί; Θα κάνατε θυσίες για τη λογοτεχνία;

Σ.Φ.: Πιστεύω πως όταν ματώσει η ψυχή, ο καλλιτέχνης αγγίζει σε βαθιά επίπεδα τον δημιουργικό του εαυτό χωρίς να σημαίνει πως ισχύει πάντα και για όλους. Το βιβλίο είναι αλήθειες που από την ψυχή του συγγραφέα φτάνουν στην ψυχή του αναγνώστη δίνοντας νόημα στις δικές του αλήθειες. Όλα τα αντίθετα φτιάχνουν τον έρωτα και γι αυτόν ακριβώς τον λόγο διαφέρει από την αγάπη. Όπου κυριαρχεί η άλλη όψη της αλήθειας συναίσθημα και λογική συνυπάρχουν αλλιώς, δεν θα ήταν η άλλη όψη. Θυσίες για τη λογοτεχνία; Μόνο αν μου το ζητήσουν οι ήρωες μου!

Σας γοητεύει το χρώμα μπλε; Εξηγώντας την επιλογή του, είπατε πως έπαιξε ρόλο η κυριαρχία του σε Ελλάδα και Κύπρο. Να περιμένουμε και Πράσινο ή Κόκκινο αργότερα; Κάνετε μελλοντικά σχέδια; Πότε θα απολαύσουμε το επόμενο βιβλίο της σειράς και τι διαφορές να περιμένουμε;

Σ.Φ.:  Βεβαίως και κάνω σχέδια κι εύχομαι η μοίρα να τα έγραψε στο μέλλον μου για να τα ζήσω! Όσο για το μπλε που μας περιβάλλει με συνεπαίρνει τόσο, που από χρώμα γίνεται οξυγόνο. Συγγραφικά χρωματίζω και πέρα από το Μπλε, δύο διαφορετικές μεταξύ τους ιστορίες με πλοκή άσπρο και μαύρο, αντίστοιχα! Στο επόμενο Μπλε που ανοίγει κύκλο λίγο πριν κλείσει τον κύκλο της αυτή η χρονιά, ο υπότιτλος είναι διαφορετικός, ο Οδυσσέας δεν θέλει να βρει την Ιθάκη, το κόκκινο της κλωστής που συνδέει τις ψυχές με έρωτα δεν είναι χρώμα αλλά ίδιο αίμα και το μητρικό φίλτρο είναι δηλητήριο.

Σας ευχαριστώ για τις εξομολογήσεις και σας εύχομαι να αγαπηθούν όλα τα βιβλία σας, δίνοντάς σας μεγαλύτερο έναυσμα για να συνεχίσετε να είστε δημιουργική.

Σ.Φ.: Κι εγώ σας ευχαριστώ που μπήκατε στους Κύκλους του Μπλε για να γνωρίσετε το περισσότερό μου μέσα από τις δικές μου αλήθειες, τα δικά μου Θρύψαλα!

Επεξεργασία εικόνας: Αναστάσιος Τριανταφύλλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here