Προσωπική άποψη: Ελισάβετ Κόλλια

Η κληρονόμος του ποταμούΗ Δήμητρα Ιωάννου έρχεται με το νέο της μυθιστόρημα να ταράξει τα νερά. Ένα βιβλίο με έντονο το στοιχείο της μυθολογίας, καθώς έχει ως αφετηρία τον Αχέροντα ποταμό που, σύμφωνα με τη μυθολογία, οδηγούσε τις ψυχές στο τελευταίο τους ταξίδι στον Άδη. Το μεταφυσικό έρχεται σε αντιπαράθεση με τις παλιές δοξασίες και τελετουργίες, θεραπευτικά ματζούνια και μυστικές συνταγές από βότανα που μόνο κοντά στον συγκεκριμένο ποταμό μπορείς να βρεις.

Η συγγραφέας σε ταξιδεύει με την υπέροχη γραφή της, σε μαγεύει και σε κάνει δέσμιό της. Η ιστορία ρέει και σε ταξιδεύει σε μέρη που ανθρώπινο πόδι δεν πατάει, από φόβο για το άγνωστο και τις ιστορίες που λένε οι παλιοί. Ταξιδεύουμε σε δύο χρονικές περιόδους. Το βιβλίο ξεκίνα από το παρόν, γυρνάει στο παρελθόν, και επιστρέφει στο παρόν.

Κουνώντας καταφατικά το κεφάλι, κοίταξε γύρω του το μεγάλο δωμάτιο. Οι τοίχοι ήταν επενδυμένοι με ακριβό ξύλο κερασιάς, ενώ μια παιχνιδιάρικη φλόγα τριζοβολούσε ευχάριστα, ζωγραφίζοντας μύριες λάμψεις και θερμές ανταύγειες στις επιφάνειες. Πάνω από το τζάκι ένας πίνακας απεικόνιζε τα αγριεμένα νερά ενός ποταμού που απειλούσαν να ξεφύγουν από την ασημένια κοίτη τους. Το τοπίο ήταν νυχτερινό και ο τρόπος που έπαιζε ο ζωγράφος με το φως και τις υδάτινες αντανακλάσεις κυριολεκτικά ζωντάνευε τον ποταμό μπροστά στα μάτια του θεατή. Ασυναίσθητα, ο Χρήστος πλησίασε το αυτί του στη ζωγραφισμένη επιφάνεια, περιμένοντας να ακούσει τον οργισμένο ψίθυρο των νερών.

Βρισκόμαστε στο 2017 στην Αθήνα και το ξεκίνημα είναι πολύ δυνατό, με τη δολοφονία της Ρόζας Παλαιολόγου και ένα περίεργο μήνυμα που άφησε η νεκρή στην εγγονή της, Λευκή. Ο σύζυγος της Ρόζας καλεί τον ιδιωτικό ερευνητή Χρήστο Βαράγκη να τους βοηθήσει στην αποκωδικοποίηση του μηνύματος και στην εύρεση του δολοφόνου. Όλα φαίνονται να έχουν σχέση με το σκήπτρο του Άδη που λέγεται ότι είχε στην κατοχή της η Ρόζα…

Κι έτσι γυρνάμε στο 1960, σε ένα χωριό χτισμένο στις όχθες του Αχέροντα, και γνωρίζουμε τη Ρόζα που, όσο ζούσε στο χωριό, τη φώναζαν Φιλίτσα. Άτυχη από τη γέννησή της καθώς ήταν ο παράνομος καρπός μιας κοινής και ενός μέθυσου, τεμπέλη και λάτρη του ποδόγυρου. Η μητέρα της την αρνήθηκε από την πρώτη μέρα και την μεγάλωσε η μητέρα του πατέρα της. Γεύτηκε από μικρή τον ρατσισμό της μικρής τους κοινωνίας και την κακοποίηση από τον πατέρα της, που χτυπούσε εκείνη και τη γιαγιά της κάθε φορά που γυρνούσε μεθυσμένος. Το μόνο που της έδινε κουράγιο ήταν η παρέα της με παιδιά από το χωριό: την Ειρήνη, τον Φώτη, τον Βάσο, και την Λευκοθέα, η οποία ζούσε σε μια καλύβα δίπλα στο ποτάμι και της έμαθε αρκετά που τη βοήθησαν στην πορεία της ζωή της.

Η κληρονόμος του ποταμούΌταν η Ρόζα βρέθηκε μόνη από τη μια στιγμή στην άλλη, στάλθηκε σε μια οικογένεια στην Αθήνα για να καταφέρει να ορθοποδήσει. Με την ευχή της Λευκοθέας στο μυαλό ήταν αποφασισμένη να παλέψει για τη ζωή και να βγει νικήτρια. Κι όμως κι εκεί βρήκε πολλά εμπόδια, αλλά με βοηθό το μυαλό της κατάφερε πολλά. Τον έρωτα όμως δεν τον είχε γνωρίσει κι ας είχε γίνει μητέρα. Σαν μητέρα όμως δεν στάθηκε στο παιδί της. Είχε υποσχεθεί στον εαυτό της ότι θα έβαζε τη Ρόζα πάνω απ’όλα.

Όλα όμως άλλαξαν όταν αντίκρισε τον Άγγελο και γεννήθηκε ο έρωτας στην καρδιά της. Εκείνος ήρθε να συνταράξει τον κόσμο της και να ζεστάνει την παγωμένη καρδιά της. Είναι όμως τα αισθήματα αμοιβαία;

Ετούτο το κορίτσι που κουβαλούσε χίλια μύρια προβλήματα στους λεπτούς της ώμους πολεμούσε τόσο γενναία, που τον άφηνε άφωνο. Την σκεφτόταν μέρα νύχτα και το μόνο που ήθελε ήταν να την κλείσει στην αγκαλιά του και να την προστατέψει από τη σκιά του δολοφόνου που είχε απλώσει βαρύ σκοτάδι στη ζωή της. Αντιστεκόμενος σθεναρά στην επιθυμία του να την αγγίξει, ξεδίπλωσε μια λεπτή κουβέρτα και τη σκέπασε απαλά. Εκείνη αναδεύτηκε γουργουρίζοντας και τα μάτια της τον κάρφωσαν, ολόιδια αστραφτερά ζαφείρια.

Η Ρόζα ερχόμενη στην Αθήνα, ήταν αποφασισμένη να πετύχει. Έτσι οπλίστηκε με δύναμη, αποφασιστικότητα και θράσος. Απέκτησε όμως εχθρούς. Εχθρούς που ήθελαν να την εξοντώσουν.

Ποιος όμως από όλους αυτούς ευθύνεται για τη δολοφονία της ή μήπως κανένας τους; Τι μυστήριο κρύβεται πίσω από τα κωδικοποιημένα μηνύματα που έχει αφήσει πίσω της; Θα καταφέρει η Λευκή με τον Χρήστο να λύσουν τον γρίφο και να βρουν τον ένοχο; Πόσα εμπόδια θα συναντήσουν και ως που θα φτάσουν για να τα ξεπεράσουν;

Ένα βιβλίο που ενώ μιλάει για θάνατο υμνεί τη ζωή. Εκφράζει τη δύναμη του μίσους και την αδυναμία της συγχώρεσης. Την διάρκεια της αληθινής αγάπης και την παροδικότητα του πάθους. Την διαχρονικότητα κάποιων μύθων που κρύβουν αλήθειες. Τους όρκους που όταν δίνονται, πρέπει να τηρούνται. Τη δύναμη της φιλίας. Την αδικία και τον πόνο του αδικημένου. Την αγάπη που ενώνει και το μίσος που χωρίζει.

Ένα μυθιστόρημα γεμάτο έντονα συναισθήματα. Απολαυστικό από την αρχή μέχρι το τέλος. Ένα τέλος τόσο δυνατό και ιδανικό.

Περίληψη: 1960
Η μυστηριώδης γυναίκα που περιδιαβάζει στις όχθες του Αχέροντα χαρίζει τις γνώσεις της στη δεκαεξάχρονη Φιλίτσα. Η τελευταία φτάνει στην Αθήνα, αλλάζει το όνομά της σε Ρόζα και χτίζει μια αυτοκρατορία από το μηδέν. Η πολυτάραχη ζωή της Ρόζας σημαδεύεται από μεγάλους έρωτες, ισχυρές ίντριγκες, έντονα μίση κι ένα σκοτεινό μυστικό που καλείται να περιφρουρήσει πάση θυσία, ακόμα και με την ίδια της τη ζωή.

2017
Η δολοφονία της πασίγνωστης πλέον Ρόζας Παλαιολόγου συγκλονίζει το πανελλήνιο και ο διάσημος ερευνητής Χρήστος Βαράγκης μαζί με την εγγονή της, τη Λευκή, καλούνται να λύσουν το μυστήριο.
Όσο περνά ο καιρός, εισχωρούν όλο και πιο βαθιά σε έναν λαβύρινθο μίσους και θανάσιμων εχθρών. Κι ενώ αναζητούν τη λύση στο παρελθόν, η βοήθεια έρχεται ανέλπιστα από το αγερικό του ποταμού.
Ποια είναι η μυστηριώδης Λευκοθέα που αναδύεται από τα πέπλα του χρόνου και φαντάζει φτιαγμένη από τα αθάνατα νερά;
Θα καταφέρουν να λύσουν τους γρίφους της Ρόζας, έτσι όπως φαίνεται η ίδια να τους καθοδηγεί μέσα από τα έργα αρχαίων δημιουργών που έχουν υμνήσει τον επιβλητικό Αχέροντα;

Ένα βιβλίο κεντημένο με τους θρύλους του ποταμού των στεναγμών και των μυθικών παραποτάμων του, που διέσχιζαν τον Άδη. Μια ιστορία που, περνώντας μέσα από τον θάνατο, υμνεί τη ζωή!

Η κληρονόμος του ποταμούΣτοιχεία Βιβλίου:

Τίτλος: Η κληρονόμος του ποταμού

Συγγραφέας: Δήμητρα Ιωάννου

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Ημ. Έκδοσης : 08/11/2018

Σελίδες : 416

ISBN:978-618-01-2669-3

Επεξεργασία εικόνας: Νεκταρία Πουλτσίδη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here