Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

Εκτυφλωτικό μαύρο. Όσο αντιφατικό κι αν ακούγεται, αυτό είναι το Μαύρο Θέατρο της Πράγας.

Το Μαύρο Θέατρο πρωτοεμφανίστηκε ως θεατρική άποψη στις αυτοκρατορικές αυλές της Ασίας. Η πρώτη του δομή αποτελούνταν από το «μαύρο δωμάτιο» ή «μαύρο κουτί», το οποίο εμφάνιζε μία μικρή σκηνή επενδυμένη με μαύρο ύφασμα, η οποία φιλοξενούσε μέσα της ηθοποιούς-μαριονετίστες ντυμένους στα μαύρα.

Η μαύρη ενδυμασία, τους επέτρεπε να κινούν διάφορα αντικείμενα κάτω από φωτισμό κεριών, δίνοντας την ψευδαίσθηση ότι αιωρούνται.

Η τεχνική αυτή εξαπλώθηκε στην Ευρώπη και το 1961 ο Jiri Srnec, τελειόφοιτος της Ακαδημίας Θεάτρου της Πράγας, άρχισε να πειραματίζεται με την ιωδίζουσα λάμπα φθορισμού (black light) και τη συμπεριφορά της στη θεατρική σκηνή. Έτσι, αναβίωσε η εξέλιξη του μαύρου θεάτρου. Το θέατρο IMAGE έγινε τα τελευταία 25 χρόνια αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής σκηνής της Πράγας. Το θέατρο είναι γνωστό όχι μόνο στην Πράγα αλλά και στο εξωτερικό.

Δεν είναι όλα τα θέατρα ίδια. Το Μαύρο Θέατρο διαφέρει. Το σκοτάδι του και το φως του, είναι γεμάτα φαντασία. Μαγικές εικόνες βγαίνουν από το ατέλειωτο βάθος μιας σκοτεινής καμπίνας. Οι ηθοποιοί είναι αόρατοι αλλά ξαφνικά εμφανίζονται ολοζώντανοι δίπλα σας. Ο χορός εκφράζει τα ανείπωτα, διεγείρει τις αισθήσεις και παραβαίνει τους νόμους της φυσικής. Η μουσική δίνει ζωή στα άψυχα, η τραγωδία γίνεται κωμωδία, το απίστευτο γίνεται πιστευτό! 

Ο θίασος Image ιδρύθηκε στην Πράγα το 1989 από το μουσικό Αλεξάντρ Τσίχαρ και τη χορογράφο και γνωστή χορεύτρια του Κρατικού Μπαλέτου της Τσεχίας Εύα Αστέροβα. Το όνειρό τους ήταν να προσφέρουν στον θεατή υψηλής ποιότητας ψυχαγωγία, καλή μουσική και χορό, αλλά και «μια γερή δόση γέλιου».

Η ιδιαιτερότητα του θιάσου Image είναι ότι προσπαθούν να ακούσουν το κοινό, να καταλάβουν τα συναισθήματά του, έτσι ώστε να μπορούν να το εκπλήξουν, να το ικανοποιήσουν, να το κάνουν να γελάσει. Θεωρούν ότι υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ θεατών και καλλιτεχνών και πως αυτό που κρατά ζωντανό το θέατρο μέχρι σήμερα είναι κάτι κοινό στις ψυχές και των δύο παραγόντων.

Φυσικά υπάρχουν κι άλλοι θίασοι που ασχολούνται με το Μαύρο Θέατρο. Το θέατρο Srnec, είναι ένας από τους πιο παλιούς θιάσους του μαύρου θεάτρου, ιδρύθηκε στην Τσεχία το 1961. Βασίζεται στις τεχνικές του μαύρου θεάτρου και συνδυάζει στοιχεία μοντέρνου χορού, μουσικής και παντομίμας.

Ο θίασος Metro είναι το μόνο μαύρο θέατρο της Πράγας που αποκαλύπτει μερικά από τα μυστικά της ιδιαίτερης τέχνης του. Μετά από κάθε παράσταση υπάρχει μια διαδραστική ενότητα κατά την οποία οι θεατές μπορούν να δουν τις τεχνικές ορισμένων ειδικών εφέ που έχουν παρακολουθήσει κατά τη διάρκεια της παράστασης. Έτσι οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν το ρόλο ενός ηθοποιού του μαύρου θεάτρου επί σκηνής!

Εκτός όμως από το Μαύρο Θέατρο, οι Τσέχοι έχουν παράδοση και στο κουκλοθέατρο. Την εποχή του μπαρόκ εξελίχτηκε το κουκλοθέατρο ειδικά στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Αγγλία. Από το 17ο αιώνα διαδόθηκε στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Οι Τσέχοι καλλιτέχνες ανήκουν από τότε στην κορυφή αυτής της τέχνης. Υπάρχουν διάφορες μαριονέτες, χειροποίητες και μη, ξύλινες ή από άλλα υλικά, για παιδιά και συλλέκτες. Δημοφιλής είναι η «κακιά μάγισσα», οι Τσέχοι πιστεύουν ότι φέρνει γούρι στο σπίτι. 

Υπάρχουν αρκετές σκηνές που ανεβάζουν παραστάσεις κουκλοθέατρου, κυρίως για τα παιδιά, αλλά και τους μεγάλους…

culturenow.gr

travel2prague.cz

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here