Μας ταξιδεύει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

Θα ξεκινήσουμε την εξερεύνηση της Πράγας με μια επίσκεψη στο Κάστρο της.

Το Κάστρο της Πράγας είναι το κατεξοχήν σύμβολο του Τσεχικού κράτους για περισσότερο από μια χιλιετία. Θεμελιώθηκε τον 9ο αιώνα και έγινε έδρα των Τσέχων κυβερνητών και προέδρων.

Το σύμπλεγμα του Κάστρου, ενός από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, περιλαμβάνει ιστορικά παλάτια, γραφεία, εκκλησίες, τείχη, κήπους και γραφικά μέρη (όπως το φημισμένο Χρυσό σοκάκι) από διάφορες εποχές. Όλα αυτά συνδέονται με δρομάκια, αυλές, σκαλάκια και κήπους. Η όψη του από το ποτάμι είναι ένα από τα πιο φαντασμαγορικά πανοράματα στον κόσμο.

Οι πρώτοι που έκτισαν αυτή την περιοχή ήταν οι Πρεμυσλίδες πρίγκιπες τον 9ο αιώνα. Σημαντικές αλλαγές έγιναν τον 14ο αιώνα, την εποχή του γοτθικού ρυθμού, υπό την διακυβέρνηση του αυτοκράτορα Καρόλου Δ, από την γενιά των Λουξεμβούργων. Τότε κτίστηκε και ο Καθεδρικός Ναός του Αγ. Βίτου και ανακαινίστηκε ριζικά το Βασιλικό Παλάτι. Αυτή ήταν και η εποχή που το Βασίλειο της Τσεχίας έγινε το επίκεντρο της Ευρώπης και αυτοκρατορική πρωτεύουσα.

Τον 16ο αιώνα, επί του αυτοκράτορα Ροδόλφου Β΄, η Πράγα έγινε για δεύτερη φορά αυτοκρατορική πρωτεύουσα – αυτή την φορά των Αψβούργων. Εκείνη την εποχή προστέθηκαν αρκετά αναγεννησιακά κτίρια. Στην εποχή της Μαρίας Θηρεσίας, το 18ο αιώνα, το Κάστρο της Πράγας απέκτησε μια ολοκληρωμένη όψη, καθώς στην αυτοκράτειρα δεν άρεσε η ανομοιομορφία.

Το 1918 το Κάστρο έγινε έδρα της Τσέχικης Δημοκρατίας και προεδρική κατοικία και έτσι το 1920 έγιναν καινοτόμες αλλαγές από τον προσωπικό αρχιτέκτονα του προέδρου Μάζαρικ, τον Γιοσίπ Πλέτσνικ. Οι τελευταίες αλλαγές έγιναν από τον αρχιτέκτονα του προέδρου Βάτσλαβ Χάβελ, τον Μπόρεκ Σίπεκ.

Μετά το 1989, που έγινε πρόεδρος ο Βάτσλαβ Χάβελ, δεν ξανακατοίκησε ο πρόεδρος της Τσεχίας στο Κάστρο, καθώς ο Χάβελ προτιμούσε να μένει στο πατρικό του σπίτι και ούτε οι υπόλοιποι εξέφρασαν την επιθυμία να μένουν εκεί. Τα προεδρικά γραφεία όμως εξακολουθούν να βρίσκονται στο δεύτερο & τρίτο προαύλιο του Κάστρου. 

Παρόλα αυτά, τα προαύλια του Κάστρου είναι ανοιχτά  στο κοινό και κάποια από τα εσωτερικά, όπως ο Καθεδρικός Ναός του Αγ. Βίτου, το Παλιό Βασιλικό Ανάκτορο, η Βασιλική του Αγ. Γεωργίου και το Χρυσό σοκάκι είναι επισκέψιμα. Στο δεύτερο προαύλιο βρίσκεται και η Πινακοθήκη του Κάστρου.

Πηγές άρθρου: www.travel2prague.cz

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here