Μας ταξιδεύει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

Λίγο πριν αποχαιρετήσουμε την πρωτεύουσα της Τσεχίας, θα κάνουμε μια στάση στο Καφέ Σλάβια, ένα από τα πιο ιστορικά και καλλιτεχνικά καφέ της Πράγας, με θέα στον ποταμό Μολδάβα.

Το Καφέ Σλάβια ιδρύθηκε το 1884. Υπήρξε μάρτυρας των πιο σημαντικών ιστορικών γεγονότων του 20ού αιώνα, τα οποία έλαβαν χώρα στην τσεχική πρωτεύουσα: μεγαλοπρεπείς κηδείες, όπως του Τσέχου συνθέτη Μπέντριχ Σμέτανα (1884), του συγγραφέα Γιαν Νερούντα(1891), της διάσημης Τσέχας ηθοποιού Χάνα Κβαπίλοβα (1907), του μυθιστοριογράφου Άλοϊς Γίρασεκ (1930) και του πρώτου προέδρου της Τσεχοσλοβακικής Δημοκρατίας Τόμας Μάζαρικ (1937), αλλά και τη μεγαλοπρεπή υποδοχή του Αυτοκράτορα της Αυστρο-Ουγγαρίας Φραγκίσκου-Ιωσήφ (1907), τα παρελαύνοντα στρατεύματα των Ναζί, τα σοβιετικά τανκς που εισέβαλαν στη χώρα τον Αύγουστο του 1968 και τους ειρηνικούς διαδηλωτές της “βελούδινης επανάστασης” το Νοέμβριο του 1989.

Το Καφέ Σλάβια (Kavarna Slavia) υπήρξε τόπος συνάντησης των γερμανόφωνων καλλιτεχνών και συγγραφέων της Πράγας, που με τρόπο σατιρικό περιέγραψε ο Ράινερ Μαρία Ρίλκε (γεννημένος στην Πράγα) στις νουβέλες του “Δύο ιστορίες της Πράγας”.

Το φθινόπωρο του 1911, ο Τσεχοεβραίος συγγραφέας Φραντς Κάφκα έκανε εδώ φιλοσοφικές συζητήσεις για τον κεντροευρωπαϊκό εβραϊκό πολιτισμό με τον συμπατριώτη και ομόθρησκό του συγγραφέα Μαξ Μπροντ, στον οποίο ο Κάφκα εμπιστεύτηκε όλα τα χειρόγραφά του, με την ξεκάθαρη εντολή να τα κάψει μετά το θάνατό του. Ευτυχώς, ο Μπροντ αγνόησε την επιθυμία αυτή του Κάφκα, εξέδωσε τα γραπτά του και έγραψε την πρώτη βιογραφία του φίλου του (1937).

Αν θέλετε πίνοντας τον καφέ σας να διαβάσετε και κάποιο βιβλίο, εμείς φροντίσαμε και για αυτό και σας προτείνουμε βιβλία με φόντο τη Πράγα. Από τις προτάσεις μας δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα βιβλία δυο Τσέχων συγγραφέων αλλά και το βιβλίο του Philip Kerr, που έφυγε πριν λίγους μήνες από τη ζωή. Ελπίζουμε να σας αρέσουν οι προτάσεις μας και να απολαύσετε την ανάγνωσή τους.

Άλλο ένα Κυριακάτικο ταξίδι έφτασε στο τέλος του. Την επόμενη Κυριακή ένας νέος προορισμός μας περιμένει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here