Προσωπική άποψη: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

Έχοντας διαβάσει το Δέμα, ένα θρίλερ πρωτότυπο και καταιγιστικό, οι εντυπώσεις μου για τη γραφή του συγγραφέα ήταν ιδιαίτερα θετικές. Όταν οι εκδόσεις Διόπτρα εξέδωσαν τη Θεραπεία -με ένα εκπληκτικό εξώφυλλο- ενθουσιάστηκα. Το πρώτο βιβλίο του Sebastian Fitzek. Πώς να αντισταθείς γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα σε συναρπάσει;

Δεμένος στο κρεβάτι μιας ψυχιατρικής κλινικής, ο διάσημος ψυχίατρος Βίκτορ Λάρεντς διηγείται την ιστορία του στον γιατρό της κλινικής, Ροτ. Ο Βίκτορ θρηνεί, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, την εξαφάνιση της κόρης του.

Σε αυτήν την κατάσταση βρισκόταν τα τελευταία τέσσερα χρόνια: σε κατάσταση αναμονής. Φοβισμένος. Ψάχνοντας για απαντήσεις.

Η θεραπείαΜια ακόμη επίσκεψη σε ένα ιατρείο για να αντιμετωπιστεί η σπάνια αρρώστια της. Μόνο που η δωδεκάχρονη Γιόζι εξαφανίζεται. Ο ίδιος, καταρρακωμένος και μην μπορώντας να διαχειριστεί τη θλίψη του, κλείνει το ιατρείο του και βρίσκει παρηγοριά στο ποτό, σε αντίθεση με τη γυναίκα του που καταφέρνει να συνεχίσει τη ζωή της. Μετά τα τέσσερα χρόνια από την απουσία της Γιόζι, δέχεται να δώσει συνέντευξη σε ένα περιοδικό. Απομονώνεται στο εξοχικό της οικογένειας σε ένα νησί της Βόρειας Θάλασσας για να απαντήσει στις ερωτήσεις μιας συνέντευξης που ευελπιστεί ότι θα τον βοηθήσει.

«Πήγατε επομένως εκεί για να ετοιμάσετε τη συνέντευξη;»
«Ναι».
«Μόνος σας;»
«Η γυναίκα μου δεν ήθελε και δεν μπορούσε να έρθει. Είχε ένα σημαντικό επαγγελματικό ραντεβού στη Νέα Υόρκη. Για να είμαι ειλικρινής, χάρηκα πολύ που θα ήμουν μόνος. Είχα την ελπίδα πως στο Πάρκουμ θα έπαιρνα επιτέλους την απόσταση που χρειαζόμουν».
«Την απόσταση που χρειαζόσασταν για να αποχαιρετήσετε την κόρη σας».
Ο Βίκτορ έγνεψε καταφατικά, παρόλο που ο Ροτ  δεν είχε διατυπώσει σαν ερώτηση την τελευταία πρόταση. 
«Περίπου. Πήρα τον σκύλο μου, πήγα μέχρι τη Βόρεια Θάλασσα και από το Ζιλτ πέρασα απέναντι. Δεν μπορούσα, βλέπετε, να φανταστώ την αλυσίδα των γεγονότων που θα ξεκινούσε με αυτό το ταξίδι».

Εκεί, δέχεται τη επίσκεψη μιας όμορφης, νέας γυναίκας, της Άννα, η οποία δηλώνει πως είναι συγγραφέας παιδικών βιβλίων και σχιζοφρενής. Χρειάζεται τη βοήθειά του. Οι ήρωες που αποτυπώνει στο χαρτί η Άννα, ζωντανεύουν, επικοινωνούν μαζί της και τη στοιχειώνουν. Στο τελευταίο της βιβλίο, η ηρωίδα της, ένα μικρό κορίτσι, πάσχει από μια σπάνια ασθένεια και εξαφανίζεται. Τυχαίο; Για τον Βίκτορ όχι. Γραπώνεται από αυτήν την πληροφορία και προσπαθεί να μάθει όσα περισσότερα γίνεται από την Άννα επειδή ελπίζει το κοριτσάκι της ιστορίας να είναι η δική του κόρη.

Εκείνη τη στιγμή ο Βίκτορ δεν ήξερε τι θα προτιμούσε. Να έχουν κάποια σχέση με την εξαφάνιση της κόρης του οι σχιζοφρενικές κρίσεις της Άννα ή απλώς να του έκανε μια άσχημη φάρσα η ανεκπλήρωτη επιθυμία του;

Οι πέντε τελευταίες μέρες πριν ανακαλύψει ο Βίκτορ την αλήθεια, όπως τις αφηγείται ο ίδιος. Εξήντα μικρά κεφάλαια αποτελούν τη Θεραπεία, όπου σε καθένα από αυτά μας παρουσιάζονται νέα στοιχεία που κορυφώνουν σταδιακά την αγωνία. Η αφήγηση είναι γρήγορη και κινηματογραφική. Η ένταση είναι απτή και οι συνεχείς ανατροπές σε εμποδίζουν να αφήσεις το βιβλίο από τα χέρια σου.

Ένα θρίλερ που το λογικό και το παράλογο μπερδεύονται. Το αληθινό και το φανταστικό διεκδικούν ίσα μερίδια στον εφιάλτη.  Η διαπίστωση προς το τέλος του βιβλίου πως ο Βίκτορ τελικά γνώριζε τι είχε συμβεί στη κόρη του είναι συγκλονιστική. Η αλήθεια φανερώνεται στον επίλογο του βιβλίου. Αφήνοντάς σε με τη βεβαιότητα πως για ακόμη μία φορά ο Sebastian Fitzek κατάφερε να σε συναρπάσει.

Η ιστορία πρωτότυπη. Τα παιχνίδια του μυαλού σε συνδυασμό με τις διάφορες μορφές σχιζοφρένειας δημιουργούν ένα σκοτεινό μυθιστόρημα. Ο ίδιος ο συγγραφέας έχει σπουδάσει Νομική, ο αδελφός του είναι ψυχίατρος, αγαπά το μυστήριο και τις ανατροπές και το διαπιστώνουμε σε κάθε σελίδα. Οι ”σκηνές τρόμου” είναι λιγάκι τετριμμένες -το σπίτι βυθίζεται στο σκοτάδι, η θύελλα πλήττει το νησί, το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο, το μαχαίρι στα χέρια κάποιου που απειλεί, πόρτες ανοίγουν από μόνες τους- αλλά δεν ενοχλούν, καθώς αντισταθμίζονται από τη γρήγορη και ανατρεπτική συνέχεια.

Ο Sebastian Fitzek έγραψε ένα βιβλίο που ζεις μέσα σε αυτό, διαβάζοντάς το, από τη μεριά του ψυχασθενή. Ανατριχιαστική και εθιστική οπτική! Δοκιμάστε το.

Περίληψη: Είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε τον εαυτό σας;

Δίχως μάρτυρες…
H δωδεκάχρονη Γιόζι πάσχει από μια ανεξήγητη ασθένεια. Στη διάρκεια μιας επίσκεψής της στον γιατρό, εξαφανίζεται από το ιατρείο χωρίς κανένα ίχνος. Δεν θα βρεθεί ποτέ. Τέσσερα χρόνια μετά, ο πατέρας της και ψυχίατρος Βίκτορ Λάρεντς έχει αποτραβηχτεί συντετριμμένος σε ένα απομονωμένο νησί της Βόρειας Θάλασσας, προσπαθώντας να διαχειριστεί τον ακατανόητο χαμό της κόρης του…

Δίχως Πτώμα…
Ο Βίκτορ δέχεται στο νησί την απροσδόκητη επίσκεψη μιας όμορφης άγνωστης. Πρόκειται για μια συγγραφέα, την Άννα Σπίγκελ, η οποία πάσχει από μια σπάνια μορφή σχιζοφρένειας. όλοι οι χαρακτήρες που δημιουργεί στα βιβλία της αποκτούν –κατά τα λεγόμενά της– σάρκα και οστά και αρχίζει να επικοινωνεί μαζί τους. Στην τελευταία ιστορία της έγραψε για ένα νεαρό κορίτσι το οποίο πάσχει από μια άγνωστη ασθένεια και εξαφανίστηκε δίχως ν’ αφήσει ίχνη.
Πού βρίσκεται η κόρη του;

Είναι δυνατόν μέσα στις ψευδαισθήσεις της Άννα να κρύβονται στοιχεία για τις τελευταίες μέρες της Γιόζι;
O Βίκτορ πείθεται να αναλάβει τη θεραπεία της σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ανακαλύψει την αλήθεια πίσω από την εξαφάνιση της κόρης του. Πολύ σύντομα όμως οι συνεδρίες θα πάρουν δραματική τροπή, καθώς το παρελθόν θα έρθει στο φως, με τρομακτικές συνέπειες.

Είναι δυνατόν η απάντηση να βρίσκεται στο αδιανόητο;
Η θεραπεία έχει αρχίσει…

Η θεραπείαΣτοιχεία βιβλίου:

Τίτλος: Η θεραπεία

Συγγραφέας: Fitzek Sebastian

Εκδότης: Διόπτρα

ISBN: 9789606054471

Αριθμός Σελίδων: 344

Έτος Έκδοσης: 2018

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here