Προσωπική άποψη: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

Κάνεις το ίδιο πράγμα κάθε μέρα. Ξέρεις ακριβώς πού πας. Το ίδιο κι εκείνος…

Το δεύτερο μυθιστόρημα της Clare Mackintosh “Σε είδα”, έρχεται να ταράξει την καθημερινότητά μας. Έχοντας διαβάσει το “Σ΄άφησα”, περίμενα εναγωνίως αυτό το βιβλίο. Με τη δωδεκάχρονη πείρα της στο αστυνομικό σώμα, η Clare Mackintosh ξέρει ακριβώς πώς πρέπει να είναι ένα δυνατό αστυνομικό μυθιστόρημα, και δεν με απογοήτευσε.

Σε είδαΗ ρουτίνα χαρακτηρίζει την καθημερινότητα των περισσότερων. Έτσι και η Ζόι Γουόκερ. Ακολουθεί το ίδιο πρόγραμμα σε καθημερινή βάση, πηγαίνοντας την ίδια ώρα στη δουλειά της, χρησιμοποιώντας τα ίδια μέσα μεταφοράς και επιστρέφει και πάλι στην ώρα της. Μόνο που δεν φαντάζεται πως η διαδρομή της προς και από τη δουλειά ενδιαφέρει κάποιον εκτός από την ίδια. Δε διανοείται πως κάποιος μπορεί να την παρακολουθεί.

Όλοι έχουμε τις συνήθειές μας.
Ακόμα κι εσύ.
Φοράς το ίδιο παλτό κάθε μέρα· φεύγεις από το σπίτι την ίδια ώρα κάθε πρωί. ‘Εχεις την αγαπημένη σου θέση στο λεωφορείο ή στο τρένο· ξέρεις ακριβώς ποιες κυλιόμενες σκάλες πηγαίνουν πιο γρήγορα, από ποια μπάρα να περάσεις, ποιο κιόσκι έχει τη μικρότερη ουρά.
Τα ξέρεις αυτά· και τα ξέρω κι εγώ.
Η ρουτίνα σε ηρεμεί. Είναι γνώριμη, καθησυχαστική.
Η ρουτίνα σε κάνει να νιώθεις ασφαλής.
Η ρουτίνα θα σε σκοτώσει.

Όταν βλέπει μια φωτογραφία της σε προσωπική αγγελία μιας εφημερίδας, με μοναδικά στοιχεία ένα τηλέφωνο και τη διεύθυνση ενός σάιτ, τρομάζει. Το τηλέφωνο δε λειτουργεί και το σάιτ οδηγεί σε ένα λευκό, κενό τετράγωνο. Η οικογένειά της υποστηρίζει πως η φωτογραφία δεν είναι δική της. Όμως, η Ζόι ανακαλύπτει πως κάθε μέρα, στην ίδια αγγελία, μπαίνει η φωτογραφία και μιας άλλης γυναίκας. Όταν μερικές από αυτές τις γυναίκες πέφτουν θύματα εγκληματικών πράξεων, η Ζόι φοβάται πως θα έρθει η σειρά της να της συμβεί κάτι κακό. Αποφασίζει να δράσει. Τηλεφωνεί στην αστυνομία και καταθέτει όσα γνωρίζει. Και αρχίζει να αναρωτιέται αν είναι σύμπτωση η εμφάνιση των φωτογραφιών στην εφημερίδα ή κάποιος τις έχει στοχοποιήσει.

Ένα μυθιστόρημα με κεντρική ηρωίδα μια γυναίκα της διπλανής πόρτας που στόχο έχει να σε κάνει να ταυτιστείς. Και το καταφέρνει απόλυτα. Στα όρια της παράνοιας, με την καχυποψία και την εμπιστοσύνη να εναλλάσσονται συνεχώς, η Ζόι αρχίζει να ξετυλίγει το μυστήριο των αγγελιών και μας οδηγεί σε ένα φοβερό μονοπάτι αποκαλύψεων.

Σε είδαΡεαλιστικό και δυσοίωνο το Σε είδα. Η συγγραφέας επικεντρώνεται σε δύο βασικά χαρακτηριστικά ενός συνηθισμένου αν-θρώπου: την επαναλαμβανόμενη ρουτίνα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τις καθημερινές συνήθειες που δεν είναι ασφαλής επιλογή όταν κάποιος θέλει να σε βλάψει· επαναλαμβανόμενη καθημερινό-τητα που σε χαρακτηρίζει και σε βοηθά να λειτουργείς, μπορεί να σε κάνει εύκολο θύμα. Και στη χρήση του διαδικτύου χωρίς σύνεση, που δίνει άπειρες ευκαιρίες να εκμεταλλευτούν άγνωστοι τα προσωπικά σου στοιχεία.

Καταιγιστικό και εθιστικό. Συνεχείς ανατροπές και γρήγορη πλοκή σε ένα ψυχολογικό θρίλερ που κόβει την ανάσα. Όταν υποπτεύεσαι τους πάντες. Όταν όλα σε φοβίζουν. Όταν η οικογένεια και οι φίλοι σου δε σου προσφέρουν το αίσθημα ασφάλειας που χρειάζεσαι. Όταν τρέμεις για το τι μπορεί να σου συμβεί κάθε στιγμή. Όταν προσπαθείς να σώσεις τη ζωή σου…

Δυνατοί χαρακτήρες. Η Ζόι, το υποψήφιο θύμα. Η Κέλι, η αστυνομικός που ασχολείται με την υπόθεση. Και οι δύο γυναίκες αναπτύσσονται από τη συγγραφέα με κάθε λεπτομέρεια. Μαθαίνουμε για το παρελθόν, τα λάθη, τις επιθυμίες τους. Και κάθε στιγμή, αναλύονται οι σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Μια πλήρης καταγραφή της ζωής των δύο κεντρικών ηρωίδων του μυθιστορήματος. Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση της Ζόι δημιουργεί μια οικειότητα με τον αναγνώστη και συναισθηματική ανάμειξη στην υπόθεση. Με την τριτοπρόσωπη αφήγηση από τη μεριά της Κέλι και του επικεφαλής για την υπόθεση αστυνομικού Νικ, αποκτάται μια ταύτιση και προσωπική εμπλοκή και ο αναγνώστης μπαίνει στη διαδικασία να λύσει το μυστήριο πρώτος, ακολουθώντας τα στοιχεία.  Το αριστουργηματικό στοιχείο όμως στην αφήγηση είναι ο δεύτερος ενικός που χρησιμοποιείται για τον διάλογο που κάνει ο δράστης με εσένα. Γιατί ο δράστης μιλάει σε εσένα προσωπικά με το αίμα σου να παγώνει…

Ξέρω τι σκέφτεσαι.

Αναρωτιέσαι πώς αντέχω τον εαυτό μου. Πώς μπορώ να με αντικρίζω στον καθρέφτη, ξέροντας τι συμβαίνει σε αυτές τις γυναίκες. 

Τώρα που ξέρεις πως υπάρχουν άνθρωποι σαν εμένα, δεν θα είσαι ποτέ σίγουρη.

Ποιος κρύβεται πίσω από όλα αυτά; Θα το μάθουμε ολοκληρώνοντας το βιβλίο και θα εκπλαγούμε.

Με ένα τέλος που κανείς δεν μπορεί να φανταστεί, η Clare Mackintosh έγραψε ένα υπέροχο θρίλερ. 

Κάποιος περπατά πίσω σου. Πρόσεξε! 

Η συγγραφέας μιλάει αποκλειστικά στους Έλληνες αναγνώστες για το βιβλίο της εδώ.

Περίληψη: Κάνεις το ίδιο πράγμα κάθε μέρα. Ξέρεις ακριβώς πού πας. Το ίδιο κι εκείνος… 

Όταν η Ζόι Γουόκερ βλέπει τη φωτογραφία της στις προσωπικές αγγελίες μιας λονδρέζικης εφημερίδας, αποφασίζει να μάθει γιατί βρέθηκε εκεί. Δεν υπάρχει εξήγηση, δεν υπάρχει σάιτ: μόνο μια θολή εικόνα κι ένα τηλέφωνο. Η οικογένειά της πιστεύει ότι πρόκειται απλώς για κάποια που της μοιάζει. Μα την επόμενη μέρα η διαφήμιση δείχνει τη φωτογραφία μιας άλλης γυναίκας, και τη μεθεπόμενη μιας άλλης. 

Να πρόκειται για λάθος;
Για σύμπτωση; 
Ή μήπως κάποιος παρακολουθεί κάθε τους κίνηση;

Σε είδαΣτοιχεία βιβλίου:

Τίτλος: Σε είδα

Συγγραφέας: Clare Mackintosh

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

ISBN: 978-618-03-1536-3

Σελίδες: 464

Ημερομηνία Έκδοσης: 2018

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here