Γράφει η Έλια Κουρή

Η συνεργάτιδά μας Έλια Κουρή βρέθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου της Ιωάννας Γκανέτσα ” Το άνθος της ζωής “ και μας παρουσιάζει όλες τις λεπτομέρειες.

Στις 10 Νοεμβρίου 2018, Σάββατο βράδυ, το βιβλιοφιλικό κοινό της Αθήνας υποδέχθηκε την Λαρισαία συγγραφέα Ιωάννα Γκανέτσα στο κέντρο της Αθήνας, στον φιλόξενο χώρο του Polis Art Café, για να παρουσιάσει το δεύτερο συγγραφικό πόνημά της, το μυθιστόρημα με τίτλο «Το άνθος της ζωής» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Νίκας. Το βιβλιοφιλικό σάιτ Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών ήταν εκεί.

Ιωάννα ΓκανέτσαΤη βραδιά άνοιξε όπως πάντα ο Βασίλης Χατζηιακώβου, υπεύθυνος του χώρου για τις παρουσιάσεις βιβλίων, ο οποίος καλωσόρισε τόσο την Ιωάννα Γκανέτσα όσο και τις Εκδόσεις Νίκας, οι οποίες γιορτάζουν 70 χρόνια στον εκδοτικό χώρο και εγκαινιάζουν μια νέα σειρά βιβλίων λογοτεχνίας από σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς. Στη συνέχεια έλαβε τον λόγο η Στεύη Τσούτση εκ μέρους των εκδόσεων, που με τη σειρά της και αυτή καλωσόρισε τη συγγραφέα και μίλησε και για την γνωριμία τους μέσα από τις λέξεις, και από τα άρθρα τους σε βιβλιοφιλικά σάιτ. Η Στεύη ήταν αυτή που με το ζεστό της λόγο συντόνισε την εκδήλωση και μίλησε για το βιβλίο από τη σκοπιά της επιμέλειας, αφού ήταν η επιμελήτρια του κειμένου.

Ιδιαίτερη βραδιά, ιδιαίτερη και ξεχωριστή παρουσίαση, με κεντρικό θέμα τον έρωτα, την ρεαλιστική και άδολη πλευρά του, τον έρωτα που πηγάζει ανόθευτος και σαρωτικός και κατακλύζει όλο το είναι του ανθρώπου, το μυαλό, την καρδιά και την ψυχή του, και τον γεμίζει συναισθήματα. Ακραία. Θυελλώδη. Σαρωτικά. Ολοκληρωτικά.

Όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν σε αυτό, όπως και για το γεγονός πως η Ιωάννα Γκανέτσα προσέγγισε το θέμα του έρωτα χωρίς να καταφύγει σε κλισέ περιγραφές, διδακτισμό ή μελοδραματικό ύφος. Υπερθεμάτισαν την ενάργεια και τη δεινότητα της Ιωάννας να σκάβει βαθιά στον ψυχισμό και στο θυμικό του ανθρώπου και να γράφει φιλοσοφικές σκέψεις, ένα χαρακτηριστικό που όταν διέπει ένα έργο το μεταβάλλει από απλό αφήγημα σε κάτι πιο λογοτεχνικό.

Ιωάννα Γκανέτσα

Πρώτος ομιλητής ο κύριος Μιχάλης Λώλης, Αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, συνάδελφος και φίλος της Ιωάννας και εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης σε θέματα ρατσιστικής βίας. Είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον όσα είχε να μας καταθέσει ως αναγνώστης του βιβλίου, καθώς προσέγγισε το βιβλίο και τη θεματική του από την πλευρά του άντρα. Ήταν πηγαίος, αληθινός, ρεαλιστικός και έδωσε μια ξεχωριστή νότα στην παρουσίαση, αφού ξεδίπλωσε όλα όσα τον άγγιξαν βαθιά στη ρεαλιστική γραφή της Ιωάννας και στην ενδοσκόπηση από την οποία περνά την ψυχή των ηρώων της. Έρωτας, Πόλεμος, και Θάνατος, το τρίπτυχο των κύριων θεμάτων στη Λογοτεχνία, όμως η φρέσκια ματιά και η ρομαντική αλλά και φιλοσοφική διάσταση που αποδίδει στον έρωτα η Ιωάννα Γκανέτσα, τον κάνει ξεχωριστό, κυρίαρχο και απόλυτο.

Στη συνέχεια ο γνωστός χειμαρρώδης και ρέων λόγος της συγγραφέως και δικηγόρου Αναστασίας Καλλιοντζή, απογείωσε την εκδήλωση καθώς στο κείμενό της αποτύπωσε όλα όσα η Ιωάννα Γκανέτσα ήθελε μέσα από το βιβλίο της να επικοινωνήσει στους αναγνώστες. Η Μαρία-Γκούσια Ρίζου, Διδάκτορας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, προσέγγισε το βιβλίο ως ακαδημαϊκός και μίλησε για την πληθώρα των συναισθημάτων που της γέννησε, δίνοντας τη δική της ξεχωριστή πινελιά στο βιβλίο.

Τέλος, η επιμελήτρια του κειμένου Στεύη Τσούτση αποκάλυψε τη δυναμική των λέξεων της Ιωάννας και μας προέτρεψε να διαβάσουμε το βιβλίο καθώς ο καθένας μας θα αναγνωρίσει κομμάτια του εαυτού του και θα γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του. Επιφύλασσε και μία έκπληξη, καθώς κάλεσε την κυρία Εύα Νάτση, διαχειρίστρια του βιβλιοφιλικού μπλογκ «Βιβλίο της Παρέας», η οποία γνώρισε και αγάπησε τη γραφή της Ιωάννας και την «ανέκρινε» με εύστοχες ερωτήσεις. Αυτή η αλληλεπίδραση και διάδραση ανάμεσα στα δύο κορίτσια ήταν μαγική.

«Είναι απίστευτο πώς μια αστυνομικός γράφει τόσο λυρικά, τόσο ρομαντικά, τόσο ρεαλιστικά και τόσο ψαγμένα», θα πρόσθετα εγώ ως αναγνώστρια της Ιωάννας και ως λάτρης των λέξεων γενικά.

Στο τέλος της βραδιάς, η γλυκύτατη Ιωάννα υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου της και έβγαλε φωτογραφίες με όλους.

Όλοι εμείς από τους Θεματοφύλακες της ευχόμαστε

«Το άνθος της ζωής» να είναι καλοτάξιδο, πολυδιαβασμένο και να «μιλήσει» στις καρδιές των αναγνωστών αποκαλύπτοντας τα μυστικά του.

Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here