Προσωπική άποψη: Ζηλιασκοπούλου Βίκυ

Πρόκειται για ένα αστυνομικό βιβλίο λίγο διαφορετικό από αυτά που συναντούμε τα τελευταία χρόνια, τα οποία είναι γεμάτα με βία, αίμα και θανάτους. Στο βιβλίο “Χωρίς Πάγο” πρωταγωνιστεί ο Φάνης, ένας ντετέκτιβ, κάτοικος Θεσσαλονίκης που καλείται να βοηθήσει την αστυνομία της πόλης του να διαλευκάνει το φόνο της συζύγου ενός μεγαλοεκδότη εφημερίδας.

Χωρίς πάγοΟ φόνος ως γεγονός δεν δίνεται με πολλές λεπτομέρειες, γίνεται απλή, επιγραμματική περιγραφή του. Με αυτό εννοώ ότι αν για κάποιο λόγο θέλετε να διαβάσετε κάτι με αναλυτικές περιγραφές τραυμάτων και με ποτάμια αίματος δεν θα το βρείτε σε αυτό το βιβλίο.

Τα χρόνια που πέρασαν ήταν δύσκολα. Όχι, για σένα. Ποτέ. Για μένα ήταν πιεστικά. Παρότι ήσουν παιδί, ίσως να κατάλαβες πως ο πατέρας σου γινόταν κάποιες φορές βίαιος μαζί μου. Όχι σωματικά, αλλά λεκτικά. Όμως ο εκφοβισμός, ο ψυχρός πόνος δεν διαφέρει καθόλου από τον σωματικό. Αυτό να το θυμάσαι σε ολόκληρη τη ζωή σου. Γιατί ελπίζω πως θα βρεις κι εσύ μια γυναίκα που θα την αγαπάς, αλλά θα πρέπει να της φέρεσαι με σεβασμό. Το ίδιο κι εκείνη.

Χωρίς πάγοΤο πλεονέκτημα της ιστορίας είναι ότι κάνει μια προσπάθεια να μας βάλει μέσα στο μυαλό του Φάνη. Μέσω της πρωτοπρόσωπης αφήγησης ο συγγραφέας μας αφήνει να ακολουθήσουμε βήμα βήμα την έρευνα, παρακολουθώντας τον τρόπο που σκέφτεται ο Φάνης, και το πώς αποκλείει και επιλέγει υπόπτους. Είναι ωραίο να παρακολουθείς τις επισκέψεις στους υπόπτους ή στους γνωστούς του θύματος και τις συζητήσεις μαζί τους, μέσα από τις οποίες προκύπτουν τα νέα στοιχεία και η έρευνα προχωράει.

Για το υπόλοιπο της Τετάρτης είχα αναλάβει να επικοινωνήσω με τον φωτογράφο για να συναντηθώ μαζί του, καθώς και να επισκεφτώ το ταχυφαγείο όπου δούλευε ο ντελιβεράς ώστε να ελέγξω το άλλοθί του. Έπειτα από τρεις καφέδες και περίπου μισό πακέτο τσιγάρα, η μέρα κυλούσε με γοργό ρυθμό. Παρά την κούραση, διέθετα αρκετή διαύγεια ώστε να συνεχίσω την έρευνα.

Χωρίς πάγοΕπίσης μέσα από τις διαδρομές του ο Φάνης μας κάνει μια μικρή βόλτα και ξενάγηση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης αφήνοντάς μας να πάρουμε μια μικρή αύρα από την πόλη. Το μόνο που δεν μου άρεσε ήταν ο τρόπος που παρουσιάστηκε ο Αστυνομικός Διευθυντής. Μου φάνηκε αδιάφορος, άπειρος και ανίκανος για τη δουλειά του, δεν συνεργάστηκε με τον ντετέκτιβ αλλά περίμενε από εκείνον να κάνει τα πάντα και αυτός απλά εκτελούσε τις υποδείξεις και τις εντολές του.

Συνέχισε την κουβέντα προτείνοντάς μου να επεξεργαστεί τις φωτογραφίες και να διαχωρίσει όλα τα πρόσωπα, ώστε να ελεγχθούν από το σύστημα αναγνώρισης προσώπων της εγκληματολογικής υπηρεσίας. Ο ενθουσιασμός του με έκανε να πιστεύω πως παρακολουθούσε αρκετές αστυνομικές σειρές. Η απάντησή μου τον απογοήτευσε.

Σε γενικές γραμμές πάντως το βιβλίο ήταν καλό. Ήρεμο, χωρίς εξάρσεις, είχε μερικές ανατροπές που δεν τις περίμενα και μου άρεσαν. Η ιστορία ήταν ωραία δεμένη και κατέληξε με όμορφο τρόπο στο σημείο που έπρεπε. Μου άρεσε επίσης και ο τρόπος που ο συγγραφέας έβαλε εμβόλιμα στην ιστορία τις απόψεις του περί δικαιοσύνης. Έδεναν όμορφα με το κείμενο στα σημεία που τις έβαλε και δεν ήταν καθόλου κουραστικό για εμένα να τις διαβάσω.

Περίληψη: Ο φόνος μιας επώνυμης γυναίκας σε προάστιο της Θεσσαλονίκης λίγο πριν από τα Χριστούγεννα αναστατώνει την Αστυνομική Διεύθυνση, που ζητά τη βοήθεια του Φάνη Ντούρου. Ο νεαρός ντετέκτιβ καλείται να ανακαλύψει ποιος κρύβεται πίσω από τη δολοφονία της συζύγου ενός από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους των μίντια στην πόλη.

Υπό την πίεση του χρόνου και τις συχνές ανατροπές, ο Φάνης Ντούρος δυσκολεύεται να αποφασίσει αν πρόκειται για έγκλημα πάθους, εκδίκησης ή για έργο ενός κατά συρροή δολοφόνου. Με καταιγιστικές εξελίξεις, η πλοκή κλιμακώνεται, για να καταλήξει σε ένα αναπάντεχο τέλος.

Χωρίς πάγοΒιογραφικό: Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι Αρχιτέκτων Μηχανικός και αριστούχος απόφοιτος του Α.Π.Θ. Σπούδασε μουσική στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης (1984-1992). Υπήρξε ραδιοφωνικός παραγωγός στον Rock Radio 104.7 με καθημερινή δίωρη εκπομπή (2012-2014). Έχει γράψει τη μουσική για το ντοκιμαντέρ «Αφανείς Ήρωες» (14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης). Το 2017 ξεκινάει η συνεργασία με τον Εκδοτικό Οίκο «ΚΕΔΡΟΣ». Το 2018 με αφορμή την κυκλοφορία του τέταρτου δίσκου συνεργάζεται με τον Μίλτο Καρατζά και την Final Touch. Επίσης κυκλοφορεί το πρώτο του αστυνομικό μυθιστόρημα «Χωρίς Πάγο». Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την Τέχνη της Φωτογραφίας.

Δισκογραφία
1. Φιγούρα στο δρόμο (2010)
2. Μες στη σιωπή μου (2012)
3. Είμαι η σκιά μου (2014)
4. Παράλληλο Σύμπαν (2018)

Θεατρικές – Μουσικές Παραστάσεις
1. Ο χρόνος τελειώνει (2013)
2. Σειρήνες (2015)

Συγγραφή          
1. Χωρίς Πάγο (Αστυνομικό Μυθιστόρημα, Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ, 2018)

Στοιχεία βιβλίου: 

Τίτλος: Χωρίς πάγο

Συγγραφέας: Γιώργος Οικονόμου

Εκδότης: Κέδρος

ISBN: 9789600449372

Χρονολογία έκδοσης: Μάιος 2018

Σελίδες: 272

 

Επεξεργασία εικόνας: Χαρά Δελλή

 

Απάντηση