Προσωπική άποψη: Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

«Ο Τρίτος δρόμος είναι της Αγάπης» διαβάζω στο ιδιαίτερα όμορφο εξώφυλλο του βιβλίου του κυρίου Θεόδωρου Παπαθεοδώρου και το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι άλλο ένα βιβλίο με θέμα την αγάπη. Μπορείτε, λοιπόν, να καταλάβετε την ευχάριστη έκπληξή μου όταν διαπίστωσα ότι δεν πρόκειται απλά για μία αισθηματική ιστορία στα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά για την ιστορία της σκοτεινής πλευράς του πολέμου, της κατασκοπίας, των διπλωματικών παιχνιδιών και των πολιτικών συμφωνιών εις βάρος των ανθρώπων και των λαών γενικότερα. Μία ιστορία προδοσίας, πόνου και λύτρωσης μέσα από τη ζωή του Βασίλη.

Ο Βασίλης, αξιωματικός του ελληνικού στρατού, κατάσκοπος στην ουσία, τον στέλνει η πατρίδα να κατασκοπεύσει τον εχθρό. Η αποστολή του στην Ιταλία ξεκινάει μία μέρα μετά τη γνωριμία του και τον κεραυνοβόλο έρωτά του. Στην Ιταλία θα συνεργαστεί με την Παολίνα Φεράρι. Η συνεργασία, όμως, θα λήξει απότομα, καθώς η αποστολή του προδόθηκε και ο Βασίλης συνελήφθη από τους Ιταλούς. Και εδώ αρχίζει η περιπέτεια – μία λέξη πολύ ελαφριά για να χαρακτηρίσει το τι πέρασε ο Βασίλης – για την επιβίωση. Θα καταφέρει να βγει αλώβητος σωματικά και ψυχικά ο Βασίλης μέσα από όλα αυτά;

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου μέσα από το βιβλίο του μας προσφέρει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε την άλλη πλευρά της ιστορίας του πολέμου. Πέρα από τα ανθρώπινα δράματα, πέρα από τις καταστροφές, τις χιλιάδες ζωές που χάθηκαν, υπήρχε και το παιχνίδι των πολιτικών. Ζωές χάθηκαν, άνθρωποι εξαφανίσθηκαν στο βωμό των συμφερόντων. Ο Βασίλης αντιπροσωπεύει όλους αυτούς που πίστεψαν σε ιδέες και ανθρώπους και προδόθηκαν με τον χειρότερο τρόπο. Πολλές φορές, κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης, μου ήρθε στο μυαλό η ταινία « Η Γέφυρα των Κατασκόπων» ή «Ηρώων Άνδρες».

Γιατί πόλεμος δεν γίνεται μόνο με όπλα, βόμβες και χειροβομβίδες. Πόλεμος γίνεται και με αποφάσεις σε κλειστά γραφεία, με πολιτικές σκοπιμότητες και προσωπικά κέρδη.

Ο Τρίτος δρόμος είναι της ΑγάπηςΗ ιστορία του Βασίλη δείχνει πόσο πολύ έχει ασχοληθεί με το θέμα ο συγγραφέας, καθώς παραθέτει ιστορικά γεγονότα. Το αξιοσημείωτο είναι ότι έχει καταφέρει να συνδυάσει άριστα την πολιτική και τα διπλωματικά παιχνίδια με την μυθιστορηματική γραφή, έτσι ώστε να μην κουράζει τον αναγνώστη, αλλά αντιθέτως να του κινεί την περιέργεια για το τι γίνεται στη συνέχεια. Αυτό, επίσης, το οποίο μου άρεσε ήταν η παρουσίαση των πολιτικών ιδεολογιών με αντικειμενικότητα. Ο Βασίλης βρήκε βοήθεια από όλες τις πολιτικές ιδεολογίες που πολεμούσαν τον φασισμό, ωστόσο τις έκρινε όλες και παρουσίαζε τα θετικά τους και τα αρνητικά τους.

Και μέσα σε όλα αυτά η αγάπη. Η αγάπη που προδίδει. Η αγάπη που λυτρώνει.

Περίληψη: Αρχές του Οκτώβρη του 1940. Ο Βασίλης Δημακόπουλος, νεαρός λοχαγός στην υπηρεσία αντικατασκοπίας του Ελληνικού Στρατού, θα λάβει την εντολή να μεταβεί στην Ιταλία με το ψεύτικο όνομα Σέρτζιο Φινέτι. Σκοπός του να συλλέξει ακριβείς πληροφορίες σχετικά με την πιθανολογούμενη ιταλική εισβολή στην Ελλάδα. Μερικές ημέρες πριν ξεκινήσει για την επικίνδυνη αποστολή του, γνωρίζει και ερωτεύεται κεραυνοβόλα την Έλενα. Είναι ένας έρωτας που έρχεται στην πιο  ακατάλληλη στιγμή.

Ύστερα από ένα περιπετειώδες σύντομο ταξίδι, φτάνει τελικά στην Ρώμη όπου και θα συνεργαστεί με την Παολίνα Φεράρι, μία γυναίκα εκπληκτικής ομορφιάς που θα παίξει σημαντικό ρόλο στη ζωή του… Κάποιος θα τον προδώσει και θα βρεθεί στις ιταλικές φυλακές, αλλά θα καταφέρει να αποδράσει και θα βρει καταφύγιο στις τάξεις των Ιταλών παρτιζάνων. Αίγυπτος, Ελλάδα, Άγιον Όρος, Νέα Υόρκη, Κούβα. Μια ατέλειωτη περιπλάνηση θα τον φέρει ξανά μπροστά στη μοίρα του. Ενώπιος ενωπίω με την προδοσία της Έλενας. Ενώπιος ενωπίω με την αλήθεια.

Ένα λογοτεχνικό bestseller έρωτα, πολέμου, προδοσίας και αμείωτης περιπέτειας που θα σας συναρπάσει!

Στοιχεία βιβλίου:

Τίτλος: Ο Τρίτος δρόμος είναι της Αγάπης

Συγγραφέας: Θεόδωρος Παπαθεοδώρου

Εκδόσεις: Ωκεανός

Ημερομηνία έκδοσης: 7 Φεβρουαρίου 2017

ISBN: 978-618-5104-97-9

Σελίδες: 544

Επεξεργασία εικόνας:  Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here