Προσωπική άποψη: Δημήτρης Μπουζάρας

Ένα ιστορικό μυθιστόρημα και γραφή που καταδεικνύει πως η λογοτεχνία δεν είναι εμπειροτεχνική ενασχόληση αλλά μια εξειδικευμένη δραστηριότητα.

Το βιβλίο είναι μια εξαιρετική αποκάλυψη για τον αναγνώστη και ο τίτλος μάς προϊδεάζει για τον πλούτο του περιεχομένου.

Μυεί τον αναγνώστη στην καθημερινότητα της ζωής της Οθωμανικής αυτοκρατορίας του 17ου αιώνα ακτινογραφώντας τη δομή, τους θεσμούς, τον τρόπο διοίκησης, θυμίζοντας σε πολλά σημεία επιστημονικό σύγγραμμα.

Προσφέρει μια σύνθετη εικόνα της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής πραγματικότητας της Οθωμανικής αυτοκρατο-ρίας, με λόγο απλά δοσμένο, πράγμα που καθιστά τα παραπάνω κατανοητά από τον καθένα, μέσω της γλαφυρής περιγραφής του συγγραφέα. Ένα αποτέλεσμα που για να επιτευχθεί φυσικά απαιτεί ολοκληρωμένη και μακροχρόνια μελέτη. Ένας εξαιρετικός συνδυασμός αναλυτικής και ευρηματικής σκέψης, απίστευτα ευανάγνωστο και συναρπαστικό βιβλίο.

Βάσταε για λίγο τη φωνή της ψηλά κι αποκεί την άφηνε σιγά σιγά να πέφτει κι όπως έπεφτε, την έκλωθε, την τσάκιζε, αλλά μια ανάσα πριχού τη φτάσει στο σανίδι την τίναζε προς τα πάνω, ωσάν χαμοπούλι που είδε ξαφνικά τον κίντυνο και πέταξε να σωθεί… Κι έμπαινε μες στις φλέβες μου μέλι ανάμειχτο με χυμό από πικραμύγδαλο.

Περίληψη: Τι έχω αδερφό στην ξενιτιά μη λάχει και περάσει”.

Με το που γυρίζει από τα μακρινά ξένα ο Κωσταντίνος Ντούλας ξορκίζεται να εκτελέσει την τελευταία επιθυμία του νεκρού πατέρα του. Πριν από μερικά χρόνια οι τρεις αδερφές του είχαν θυσιαστεί για να στεριώσουν τρία ονομαστά γεφύρια: του Δούναβη, του Ευφράτη και της Άρτας. Ο πατέρας του δεν θα βρει αναπαμό, αν ο Κωσταντίνος δεν πάει στα τρία γεφύρια για να φέρει από εκεί λίγο ασβέστη και λίγο χώμα.

Ο δρόμος του απ’ την Ήπειρο ως τη Μεσοποταμία και τις παραδουνάβιες χώρες είναι στρωμένος με περιπέτειες και κινδύνους. Πειρατές, δουλέμποροι, θεομπαίχτες καλόγεροι, αιχμαλωσίες, καμηλιέρηδες, περιστασιακοί έρωτες, ληστές, βεδουίνοι, ιεροφάντες, σύντομες μα βαθιές φιλίες, μάγοι, φοβισμένα στόματα, αδυσώπητες αναμετρήσεις, δερβίσηδες, ανατολίτικη λαγνεία, σκοτεινές ιεροτελεστίες, τεκέδες, απαγωγές, αφιλόξενες στέπες και μέσα σ’ όλα μια αγάπη αναμμένο κάρβουνο κάτω απ’ τη στάχτη.

Ακόμα όμως κι αν καταφέρει να γλιτώσει και γυρίσει πίσω στη μικρή πατρίδα του, τον περιμένουν ο δήμιος για ένα έγκλημα που διαπράχτηκε τη μέρα της αναχώρησής του, ο προδότης της παιδικής φιλίας, η μάνα στην άκρη του γκρεμού κι η αρραβωνιαστικιά του ριγμένη ανάμεσα σε σφυρί και αμόνι.

Στο δρόμο των αρωμάτωνΣτοιχεία βιβλίου:

Τίτλος: Στο δρόμο των αρωμάτων

Συγγραφέας: Μάνθος Σκαργιώτης

Εκδόσεις: Διόπτρα

ΙSBN: 978-960-364-943-4

Ημερομηνία έκδοσης: 29/10/2015

Αριθμός σελίδων: 552

Επεξεργασία εικόνας: Νάντια Κίσκα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here