Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

Οι πειρατές δεν είναι όλοι ατρόμητοι. Υπάρχουν και κάποιοι που τους λείπει το θάρρος και φοβούνται εύκολα. Ο Καπετάν Τσουγκράνας ήταν ένας τέτοιος πειρατής, λίγο φοβητσιάρης.

Μέχρι που μια μέρα, βρίσκει ένα σημείωμα σε ένα μπουκάλι. Το σημείωμα έγραφε για ένα τέρας στον Ατλαντικό που θα έδινε όλο του το θάρρος σε όποιον του έλεγε ένα πραγματικά αστείο ανέκδοτο.

Ο Καπετάν Τσουγκράνας, ο διεθνώς γνωστός φοβιτσιάρης πειρατής, έχει κάνει το καράβι του άνω κάτω. Έψαχνε όλο το πρωί το μπαστούνι–τσουγκράνα του αλλά αντί γι’ αυτό βρήκε έναν χάρτη κι ένα σημείωμα μέσα σ’ ένα μπουκάλι με φελλό.

Καπετάν ΤσουγκράναςΟ Καπετάν Τσουγκράνας αποφασίζει να βρει το τέρας για να πάρει από το αυτό το θάρρος που του λείπει. Συνταξιδιώτης του  σε αυτό το ταξίδι, ο φίλος του, ο μικρός Χριστόφορος.

Τι θα συναντήσουν οι δυο φίλοι σε αυτό το ταξίδι; Θα καταφέρουν να συναντήσουν το τέρας; Θα πάρει από το τέρας το θάρρος που του λείπει, ο Καπετάν Τσουγκράνας; Και τι συμβεί όταν θα συναντήσουν ένα πειρατικό πλοίο που βυθίζεται;

Ένα βιβλίο για το θάρρος που κρύβεται μέσα μας

Η συγγραφέας Αργυρώ Μουντάκη, έγραψε μια ιστορία γεμάτη δράση και περιπέτεια που θα αγαπήσουν πολύ οι μικροί της αναγνώστες. Μέσα από την διασκεδαστική αυτή ιστορία τα παιδιά κατανοούν ότι το θάρρος δεν αποκτιέται με τρόπο μαγικό. Το θάρρος και τη δύναμη, την έχουμε μέσα μας.

Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής και συγγραφέας Νίκος Σιδέρης, αναφέρει για το βιβλίο: «Ξετυλίγεται μια ιστορία ιπποτισμού, λογικής και ανθρώπινης επαφής με τον άλλον. Με μέσα απλά γεμίζει την καρδιά μας και ανοίγει το μυαλό μας».

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας σε υπέροχη εικονογράφηση της Κριστίν Μενάρ, που πετυχαίνει να ταξιδέψει τους αναγνώστες στις θάλασσες του Ατλαντικού, εκεί που έπλεε το καράβι του Καπετάν Τσουγκράνα. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 3-6 ετών.

Περίληψη: Κάποιες φορές τα πράγματα αλλιώς φαίνονται και αλλιώς είναι.
Κάποιος που κάνει τον φίλο μπορεί να θέλει να μας εκμεταλλευτεί…
Αλλά και κάποιος, που λόγω εμφάνισης μοιάζει επικίνδυνος, μπορεί να μην είναι.
Πώς ξεχωρίζουμε λοιπόν τι στ’ αλήθεια συμβαίνει και αποφασίζουμε τι να κάνουμε;
Συνδυάζοντας λογική και θάρρος.
Λογική για να ξεχωρίσουμε την αλήθεια από το ψέμα, την πραγματικότητα από τις εντυπώσεις.
Και θάρρος για να αντισταθούμε στην προκατάληψη.
Ένας μεγάλος με εμπειρία είναι εγγύηση για τη λογική σε μπερδεμένες καταστάσεις.
Αλλά το θάρρος καθένας, μικρός ή μεγάλος, μπορεί να το βρει μέσα του.
Το παραμύθι της Αργυρώς τολμά να ιστορήσει μια σκηνή ασάφειας και κινδύνου, όπου η λογική και το θάρρος πρέπει να συνεργαστούν για να κάνουμε το σωστό. Κι έτσι ξετυλίγεται μια ιστορία ιπποτισμού, λογικής και ανθρώπινης επαφής με τον άλλον.
Με μέσα απλά γεμίζει την καρδιά μας και ανοίγει το μυαλό μας!

Στοιχεία βιβλίου:

Τίτλος: Ο Καπετάν Τσουγκράνας και οι πειρατές του Ωκεανού

Συγγραφέας: Μουντάκη Αργυρώ

Εκδότης: Μίνωας

ISBN: 9786180209587

Αριθμός Σελίδων: 32

Εικονογράφηση: Κριστίν Μενάρ

Έτος Έκδοσης: 2018 

Επεξεργασία εικόνας: Νεκταρία Γ. Πουλτσίδη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here