Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

Με αφορμή το Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο, σκεφτήκαμε να σας παρουσιάσουμε την ιστορία του Μεγάρου, από την κατασκευή του μέχρι το σήμερα. Έτσι για να μάθουμε ή να θυμηθούμε την ιστορία του.

Το Ζάππειο μέγαρο είναι ένα από τα σημαντικότερα κτίρια της Αθήνας. Η ανέγερσή του χρηματοδοτήθηκε από τον Εθνικό Ευεργέτη Ευαγγέλη Ζάππα και ολοκληρώθηκε το 1888. Το νεοκλασικό μέγαρο, είναι συνυφασμένο με την ιστορία της νεότερης Ελλάδας.

Το Ζάππειο ήταν το πρώτο κτίριο παγκοσμίως που κτίστηκε αποκλειστικά για τους Ολυμπιακούς αγώνες. Το 1874 κατατίθεται ο θεμέλιος λίθος του Μεγάρου, ενώ τα εγκαίνια έγιναν με κάθε επισημότητα στις 20 Οκτωβρίου του 1888.

ΖάππειοΣτους πρώτους σύγχρονους Ολυμπι-ακούς Αγώνες του 1896, φιλοξενούνται στην κυκλική αίθουσα τα αγωνίσματα της ξιφασκίας. Στους Δεύτερους Διεθνείς Ολυμπιακούς Αγώνες το 1906, χρησιμοποιήθηκε ως «Ολυμπιακό Χωριό», εξαιτίας της έλλειψης υποδο-μών και εγκαταστάσεων.

Το 1940 και για 40 χρόνια, φιλοξένησε τον πρώτο κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό της χώρας. Το 1941 επιτάσσεται από τον γερμανικό στρατό κατοχής και στη συνέχεια μετατρέπεται σε αποθήκη και στρατώνα. Στα Δεκεμβριανά πλήττεται από βομβαρδισμούς.

Το 1960 πραγματοποιήθηκε γενική επισκευή, ενώ η τελευταία ανακαίνιση έγινε ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Πολλά ιστορικά γεγονότα πραγματοποιήθηκαν στο Ζάππειο με αποκορύφωμα την ιστορική υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (τότε ΕΟΚ) τη 1η Ιανουαρίου του 1981 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Επίσης μετά από τη μεταπολίτευση το Ζάππειο αποτέλεσε το κέντρο τύπου σε όλες τις Γενικές Εκλογές της χώρας όπου οι νικητές και οι ηττημένοι των εκλογών δίνουν την καθιερωμένη συνέντευξη μετά το τέλος των εκλογών. Ο χώρος του Ζαππείου χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται για διάφορες εκθέσεις και τελετές. Ιδιαίτερα γνωστό και αγαπητό στους Αθηναίους όλων των γενεών είναι το αναψυκτήριο Αίγλη του Ζαππείου, που έχει ιστορία πολλών δεκαετιών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here