Γράφει η Χρύσα Νικολάκη

Μου ζητήθηκε από τον αγαπημένο φίλο και ποιητή Δημήτρη Μπονόβα να γράψω λίγα λόγια για το βιβλίο μου, το πρωτόλειό μου, τη «Θαλασσινή Κερκόπορτα» (εκδ.ΟΣΤΡΙΑ).

Για εμένα η ποίηση είναι μια όμορφη διέξοδος, μια μυστική πύλη που κοιτάζει στον ωκεανό της ψυχής μας, μια Πύλη που οδηγεί στη λύση του μυστηρίου, αρκεί να κοιτάξουμε βαθιά μέσα της και να την αγαπήσουμε, χωρίς να φοβηθούμε για αυτό που θα αντικρίσουμε.

Το βιβλίο μου θα μπορούσε ίσως να χαρακτηριστεί ως ουτοπικό, με την έννοια του ιδανικού που εγώ έχω πλάσει για τη ζωή και για τον άνθρωπο. Μέσα από τα ποιήματά μου ονειρεύομαι έναν καλύτερο κόσμο. Χωρίς πόνο και οδύνη, πλασμένο με δικαιοσύνη και αγάπη. Αυτό που κρατώ ως ρεαλιστικό στοιχείο είναι η πίστη μου στο Θεό αλλά και η προσδοκία μου για τον άνθρωπο, ο οποίος μπορεί να φτάσει στο θεϊκό στοιχειό και να το ενστερνιστεί, αρκεί να κάνει σωστή χρήση του αυτεξούσιού του. Μπορεί να φτάσει στην αριστοτελική ενδελέχεια αρκεί να απαρνηθεί τον εγωισμό και να απαλλαχτεί από τα πάθη του, εναγκαλίζοντας το καλό, απαρνούμενος το κακό στον εαυτό του και στο συνάνθρωπο.

Ο έρωτας είναι εξιδανικευμένος, άλλες φορές τον τοποθετώ στο στόχαστρο και τραβώ την σκανδάλη ενώ άλλες τον αφήνω ελεύθερο, να τραβήξει από την φαρέτρα του τα βέλη του και να στοχεύσει κατά το δοκούν…. άλλοτε πάλι τον τοποθετώ σε βάθρο Θεού, τον εξιδανικεύω.

Θαλασσινή ΚερκόπορταΤο βιβλίο μου χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες …θάλασσα, έρωτας, Θεός και όνειρα. Εστιάζει σε όλα όσα με έλκουν και με απασχολούν ψάχνοντας να δώσουν απάντηση στα αιώνια ερωτήματα του ανθρώπου. Ταύτιση και πάλη διαφαίνεται σε αυτές τις ενότητες. Στο τέλος νικητής είναι πάντα ο κρυμμένος ήλιος, το θείο φως που κρύβουμε στην ψυχή μας. Σε πολλά ποιήματα μου θα διακρίνει κανείς την αγάπη μου για τους μύθους. Σε αρκετά από αυτά εμπλέκω τον έρωτα με το μυθικό στοιχείο, επηρεασμένη φανερά από τα αρχαιόθεμα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου που τόσο αγαπώ και που μελέτησα στην επιστημονική μου διατριβή πάνω στη νεοελληνική λογοτεχνία. Ξεχωριστό μου ποίημα μέσα στην συλλογή είναι η «Ελένη» και ο «Περσέας και Ανδρομέδα» ..η φωτογραφία της οποίας κοσμεί και την αρχή του βιβλίου μου. Εύχομαι η Θαλασσινή μου Κερκόπορτα να σας ταξιδέψει σε θάλασσες γαλάζιες και στο κατάλευκο φως της ελληνικής μας ψυχής, στο καθάριο πνεύμα της Ελλάδας….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here