Προσωπική άποψη: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

Baby Blue. Αυτό είναι το χρώμα ματιών της Νάστιας, της έφηβης, τυφλής κοπέλας την οποία ο Στράτος Γαζής βοηθάει να πάρει εκδίκηση.

Baby BlueΟ Στράτος Γαζής είναι φροντιστής. Καμία σχέση με τους στυγερούς δολοφόνους που έχουμε στο νου μας και οι οποίοι, έναντι αμοιβής, σκοτώνουν. Ο Στράτος, πρώτα ελέγχει τις δουλειές που του προτείνουν και μετά αποφασίζει αν θα ”φροντίσει” το υποψήφιο θύμα, αν δηλαδή αξίζει το θύμα τον θάνατο από τα χέρια του. Η ζωή που κάνει είναι δύσκολη μιας και δεν μπορεί να κυκλοφορεί και να συστήνεται με το πραγματικό του όνομα και την ιδιότητά του. Έμπιστοί του τρεις φίλοι από το παρελθόν, πρώην συμμαθητές. Μαζί στα εύκολα και στα δύσκολα. Ο Κώστας Δράγκας, αστυνομικός με ισχυρή θέση που βοηθούν ο ένας τον άλλον στις υποθέσεις τους, η Τέρι που κάποτε ήταν Λευτέρης και η Μαρία στης οποίας το σπίτι ζει, είναι ο έρωτας της ζωής του και έχει μόλις μείνει έγκυος από αυτόν.

Η δουλειά μου είναι φροντιστής. Φροντίζω για επιθυμίες τόσο σκοτεινές. ώστε αρκετοί από τους πελάτες μου μοιάζουν έκπληκτοι όταν ακούνε τους εαυτούς τους να τις διατυπώνουν. Όχι τόσο έκπληκτοι, όμως, όσο όταν τους ζητώ να με πείσουν πως ο στόχος αξίζει να χτυπηθεί… 
…Έχουν ένα δίκιο οι πελάτες μου να σκέφτονται πως, αφού πληρώνουν ακριβά, έχουν δικαίωμα να απαιτούν την εκτέλεση των εντολών τους, δηλαδή την εκτέλεση των θυμάτων τους, χωρίς εξηγήσεις. Απλώς, όχι από μένα. 
Όταν είσαι ο καλύτερος, δικαιούσαι να είσαι εκκεντρικός. 

Baby BlueΝάστια. Γεννήθηκε και αμέσως εγκαταλείφθηκε σε ορφανοτροφείο μη γνωρίζοντας ποιοι είναι οι γονείς της. Τυφλώθηκε σχεδόν αμέσως. Ένα κορίτσι που από τα τρία του χρόνια υιοθετήθηκε από έναν δημοσιογράφο και κατέληξαν να ζουν ως άστεγοι, κερδίζοντας τα προς το ζην παίζοντας στους δρόμους της Αθήνας ένα νούμερο του Σαρλό από την ταινία Χαμίνι.  Όταν ο θετός πατέρας της δολοφονείται πριν τρία χρόνια, με βασανισμό και αρκετές σφαίρες στο σώμα, η Νάστια βρίσκει τελικά καταφύγιο σε έναν ισχυρό άντρα της παρανομίας και συνεχίζει να εξασκεί το ταλέντο της, ταχυδακτυλουργικά κόλπα με τραπουλόχαρτα.  Άλλωστε το όνειρο του θετού πατέρα της ήταν να βρεθούν τα χρήματα ώστε η μικρή να φοιτήσει σε ένα άριστο σχολείο για τυφλούς στην Αμερική. Τα ταχυδακτυλουργικά θα της δώσουν το εισιτήριο να γίνει το όνειρο πραγματικότητα. 

Μέσα στον χαμό της προσωπικής του ζωής του Στράτου έρχεται να προστεθεί και η Νάστια. Με ένα τηλεφώνημα από τον προστάτη της, γνωρίζει το τυφλό κορίτσι και αυθόρμητα θέλει να την προστατέψει από όλη την ασχήμια του κόσμου που ζει και παράλληλα να της κάνει τη χάρη που του ζήτησε: να βρει το δολοφόνο του πατέρα της.

Και η δουλειά μου αυτό μου προσφέρει. Την αίσθηση πως βοηθάω τον κόσμο να κάνει ένα τοσοδά βηματάκι προς το φως. Άλλοι έχουν το ταλέντο να το πετυχαίνουν δημιουργώντας περισσότερο φως. Εγώ αφαιρώ λίγο από το σκοτάδι. Ναι, δεν μπορώ να νικήσω τη λερναία ύδρα, αλλά την καθυστερώ. Της κόβω κεφάλια όσο πιο γρήγορα μπορώ. 

Baby BlueΈνα αστυνομικό μυθιστόρημα διαμάντι. Πολύπλευρο και καθηλωτικό. Με άρωμα νουάρ που διαχέεται  μέσα από τις μουσικές και κινηματογραφικές προτιμήσεις του ήρωα. Μια αστυνομική ιστορία που η λύση του μυστηρίου μόνο εύκολη δεν είναι καθώς ο συγγραφέας προσθέτει συνεχώς νέα δεδομένα στην υπόθεση και παράλληλα αναπτύσσονται και εξελίσσονται παράλληλες ιστορίες γοητεύοντας τον αναγνώστη και δίνοντάς του το έναυσμα να συνεχίσει την ανάγνωση του μυθιστορήματος απνευστί.  Με το ταλέντο να μη σε μπερδεύει αλλά ίσα ίσα, να αυξάνει την αγωνία με μαεστρία. Με λεπτομερείς περιγραφές συναισθημάτων, σκέψεων, στιγμιότυπων. Με υπέροχους, έξυπνους διαλόγους. Με μία Αθήνα μη γνώριμη που σε μαγνητίζει να την τριγυρίσεις παρέα με τον Στράτο. 

Μία ρεαλιστική ματιά στις ανθρώπινες σχέσεις με το ιδιαίτερο χάρισμα του Πολυχρόνη Κουτσάκη να αγγίζει την ψυχή σου. Φιλία, έρωτας, συνεργασίες, όλα υπό το πρίσμα βαθιάς συναισθηματικής ανάλυσης και ταυτόχρονα με ρεαλιστική ματιά.

Baby BlueΜία ενδελεχή μελέτη στην κοινωνία, στους φορείς της πολιτείας και όχι μόνο.  Των αστέγων και στον τρόπο που ζουν, λειτουργούν και σκέφτονται. Του υποκόσμου και των κανόνων που τον διέπουν. Της αστυνομίας και της δικαιοσύνης. Των μέσων μαζικής ενημέρωσης και τη δύναμη των ισχυρών. 

Όλα αυτά μέσα από τα μάτια και τις σκέψεις του Στράτου Γαζή. Ενός άντρα που σιχαίνεται τη λέξη δολοφόνος και θέλει να αποκαλείται φροντιστής. Ενός άντρα που το αίσθημα καθήκοντος και ευθύνης, η ανάγκη για δικαιοσύνη και ο σεβασμός προς τον συνάνθρωπο σε οδηγούν στο να τον εκτιμήσεις και να τον θαυμάσεις. Δεν ενδιαφέρεται για χρήματα. Λειτουργεί με τους δικούς του κανόνες. Και πάνω απ’ όλα, έχει συνείδηση. 

Αν και αισθάνομαι πολύ λίγη για να γράψω την άποψή μου για αυτό το βιβλίο (και για τα υπόλοιπα του συγγραφέα εδώ που τα λέμε) ελπίζω να κάλυψα αξιοπρεπώς το Baby Blue.  Έχοντας διαβάσει και λατρέψει την Τριλογία της Κρήτης από τον Πολυχρόνη Κουτσάκη, ήμουν πολύ διστακτική στο να διαβάσω άλλα βιβλία του. Δεν ήθελα να αισθανθώ αυτή τη μικρή απογοήτευση που αισθάνεται ο αναγνώστης όταν οι προσδοκίες είναι υψηλές και το ανάγνωσμα δεν τον ικανοποιεί. Ευτυχώς για εμένα, ο κύριος Κουτσάκης με συγκλόνισε για ακόμη μία φορά, και μάλιστα με ένα είδος, το αστυνομικό μυθιστόρημα, του οποίου δεν είμαι ένθερμη οπαδός. Δεν είναι τυχαίο που αυτό το βιβλίο, το Baby Blue καθώς και το Αθηναϊκό Μπλουζ έχουν ήδη κυκλοφορήσει σε Αμερική, Καναδά, Αγγλία και Αυστραλία αποκομίζοντας διθυραμβικές  κριτικές. Εύγε Πολυχρόνη! 

Περίληψη: Θα κάνει τα πάντα για να τη σώσει. Ακόμα κι αν χρειαστεί ο ίδιος να χάσει τα πάντα.

«Πριν τρία χρόνια δολοφονήθηκε ο μπαμπάς μου. Δηλαδή, δεν ήταν πραγματικός μου πατέρας, αλλά αυτός με πήρε από το ορφανοτροφείο. Ήρθε, με πήρε –ήμουν τριών και ήδη έβλεπα ελάχιστα– και με μεγάλωσε. Οπότε, αυτός ήταν ο μπαμπάς μου. Τον βρήκαν τρυπημένο από τις σφαίρες. Πριν τον σκοτώσουν, τον είχαν βασανίσει».

Ένα πανέμορφο τυφλό κορίτσι με εκπληκτικές ταχυδακτυλουργικές δεξιότητες και ο θετός πατέρας της παίζουν στους δρόμους της Αθήνας ένα σκετς του Σαρλό και μένουν στον λόφο του Φιλοπάππου. Όταν θα γίνουν στόχος αδίστακτων εκτελεστών, ένας ισχυρός άνθρωπος του δρόμου αποφασίζει να προστατέψει το κορίτσι και παίρνει ένα τηλέφωνο. Το τηλέφωνο το σηκώνει ο Στράτος Γαζής, ο καλύτερος επαγγελματίας φροντιστής στην Αθήνα – σιχαίνεται να τον λένε δολοφόνο. O Στράτος αντιμετωπίζει μια πολύ μεγάλη κρίση στη σχέση του με τη Μαρία, τον έρωτα της ζωής του, που είναι έγκυος και έχει αμφιβολίες αν μπορεί να κρατήσει το παιδί, με τους κινδύνους που συνοδεύουν τη ζωή που έχουν επιλέξει. Αλλά όσο περισσότερο ο Στράτος γνωρίζει τη Νάστια, τόσο νιώθει πως πρέπει να προστατέψει αυτό το κορίτσι, πως πρέπει να κάνει ό, τι μπορεί για να την κρατήσει ζωντανή. Την ίδια ώρα, ο κολλητός φίλος και ερωτικός αντίζηλος του Στράτου, ο Κώστας Δράγκας, νούμερο ένα αστυνομικός του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής, έχει μόλις αναλάβει μια υπόθεση που σιχαίνεται και, ως συνήθως, έχει ξεκινήσει πόλεμο με όλα τα μέσα ενημέρωσης που δεν μπορούν να του πάρουν κουβέντα. Αυτό που οι δύο φίλοι δε γνωρίζουν είναι ότι οι υποθέσεις τους συνδέονται. Ότι τα επιχειρηματικά συμφέροντα πίσω από τους κυνηγούς της Νάστιας είναι μεγαλύτερα απ’ όσο μπορούν να φανταστούν. Ότι η λύση του μυστηρίου ίσως να βρίσκεται καλά κρυμμένη στην υπόθεση μιας διάσημης ταινίας. Και ότι, όταν τελειώσει αυτή η ιστορία, τίποτα στην προσωπική τους ζωή δε θα είναι πια το ίδιο.

Baby Blue

Στοιχεία βιβλίου:

Τίτλος: Baby Blue

Συγγραφέας: Κουτσάκης Πολυχρόνης

 Εκδόσεις: Πατάκη

ISBN: 9789601661759

Αριθμός Σελίδων: 336

Έτος Έκδοσης: 2015

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here