Ρωτάει η Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

Γνώρισα τη Μαρία Στεφάνου πριν αρκετά χρόνια, διαδικτυακά, ως μέλος σε ένα πολύ αγαπημένο forum, όταν είχε εκδώσει το πρώτο της βιβλίο, Σιωπή στο Σκοτάδι. Έκτοτε παρακολουθώ την πορεία της, διαβάζω τα βιβλία της και χαίρομαι με τις επιτυχίες της.  Είναι ένας άνθρωπος που αγαπάς για το ήθος, την ειλικρίνεια και τη σοβαρότητά της. Τη σέβομαι και την εκτιμώ. Η γραφή της μαγεύει. Σήμερα έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών τη Μαρία Στεφάνου και χαίρομαι ιδιαιτέρως.

Συνέντευξη

Καλησπέρα σας κυρία Στεφάνου. Σας ευχαριστώ πολύ για αυτή τη συνέντευξη. Νέο μυθιστόρημα σε νέο εκδοτικό σπίτι. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία με τις Εκδόσεις Ωκεανίδα;

Μ.Σ.: Καλησπέρα και σε εσάς και σας ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία.

Ξέρετε, επειδή πιστεύω ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο στη ζωή και κάθε πράγμα γίνεται για κάποιο λόγο, βρέθηκε στον δρόμο μου η Αναστασία Κορινθίου που μου μίλησε για τη «Νίκη Εκδοτική» και την εκδότρια της Ωκεανίδας, τη Μαρία Καρβέλα. Μια και μόνη συνάντηση μαζί της ήταν αρκετή ώστε να δώσουμε τα χέρια και να ξεκινήσει αυτή η πολύ όμορφη συνεργασία.

Τα Λουλούδια της Ευτυχίας πραγματεύονται ανθρώπινες σχέσεις. Περιγράφονται με ακρίβεια συναισθήματα όπως η μοναξιά, η θλίψη, ο πόνος αλλά και η αγάπη. Κάθε ηρωίδα του βιβλίου σας περιέχει και ένα κομμάτι της δική σας ψυχής;

Μαρία ΣτεφάνουΜ.Σ.: Νομίζω πως όλοι οι ήρωες όλων των βιβλίων, περιέχουν έστω και στο ελάχιστο κάποιο κομμάτι της ψυχής του δημιουργού τους. Άλλωστε η κάθε ανθρώπινη ψυχή είναι πολυδιάστατη, ανεξάντλητη από συναισθήματα, επιθυμίες, όνειρα, προθέσεις και μυστικά. Γι’ αυτό και πολύ συχνά την παρομοιάζουμε με «άβυσσο».

Η Λουίζα και οι συνεργάτες της εμπλέκονται ενεργά στις ζωές όσων ζητούν τη βοήθειά τους, ρισκάροντας μερικές φορές με ακραίες ή ριψοκίνδυνες ενέργειες θεωρώντας πως πράττουν σωστά. Αν εγώ ήμουν στη θέση μιας ηρωίδας που ζητούσε τη βοήθειά τους, δεν είμαι βέβαιη πως θα ήθελα να δρουν μυστικά πίσω από την πλάτη μου, ρυθμίζοντας τη ζωή μου. Δεν είναι παράτολμο να επεμβαίνει κανείς τόσο δραστικά στις ζωές άλλων ανθρώπων;

Μ.Σ.: Η ίδια η ζωή καθημερινά είναι ένα ατελείωτο ρίσκο δίχως καμιά εγγύηση για το αποτέλεσμα. Λίγο έως πολύ, όλοι είμαστε πιόνια πάνω σε μια σκακιέρα και με τις επιλογές μας, επηρεάζουμε το μέλλον μας, το ποιοι είμαστε.

Όσον αφορά τη Λουίζα και τους συνεργάτες της, θα έλεγα ότι αν εγώ συναντούσα στη ζωή μου ανθρώπους που έχουν καταφέρει να αφήσουν στην άκρη τον εγωισμό τους και είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν άνευ όρων, δίχως κάποιο συμφέρον και να παρέχουν υπηρεσίες με ανιδιοτέλεια, προσωπικά θα τους εμπιστευόμουν.

Ωστόσο, καταλαβαίνω τους ενδοιασμούς σας αφού στις μέρες μας έχουμε γίνει όλοι τόσο δειλοί που δεν τολμάμε καν να εμπιστευτούμε τον ίδιο μας τον εαυτό και να ζήσουμε αυτό το υπέροχο δώρο που μας προσφέρεται και λέγεται ζωή.

Κάθε κεφάλαιο έχει την ονομασία ενός λουλουδιού και το χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτού (συνοδευόμενο με ένα όμορφο σκίτσο) προϊδεάζοντας έμμεσα στον αναγνώστη για το περιεχόμενο του κεφαλαίου. Θεωρείτε πως τα λουλούδια παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή του ανθρώπου; Προσωπικά εσείς, ξεχωρίζετε κάποιο λουλούδι και αν ναι, τι αναμνήσεις ή εικόνες σας φέρνει η μυρωδιά του;

Μαρία ΣτεφάνουΜ.Σ.: Τα λουλούδια σε αυτό το βιβλίο πέρα από την υλική τους υπόσταση, συμβολίζουν τους ίδιους τους ανθρώπους.

Φαντάζομαι πως θα είναι δύσκολο να μην αγαπά ένας άνθρωπος έστω και λίγο τα λουλούδια. Προσφέρουν ομορφιά και ευωδία. Εύκολα αλλάζει η διάθεση πάντα μ’ ένα μπουκέτο λουλούδια κι ας μην ξεχνάμε πως τα συναντάμε πολύ συχνά σε ευχάριστες αλλά και σε δυσάρεστες στιγμές.

Το δικό μου αγαπημένο λουλούδι είναι το τριαντάφυλλο όχι γιατί μου φέρνει αναμνήσεις, αλλά επειδή με γοητεύει το όμορφο άνθος που έρχεται σε αντίθεση με το γεμάτο αγκάθια κοτσάνι του.

Όλοι οι άντρες στο βιβλίο σας είναι άνθρωποι που στέκονται με αξιοπρέπεια δίπλα στη σύντροφό τους και στηρίζουν τις αποφάσεις τους. Μελανό σημείο ο αδελφός της Όλγας στον οποίο δεν θέλω να σταθώ. Αυτός που με εντυπωσίασε είναι ο Τηλέμαχος. Έχει όλο το πακέτο του ερωτεύσιμου άντρα και η αγάπη, πατρική και ερωτική, είναι αυτή που τον μεταμορφώνει ολοκληρωτικά. Πιστεύετε πως η αγάπη είναι αρκετή για να αφήσει κάποιος πίσω του το παρελθόν και να αλλάξει τρόπο ζωής; Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στη ζωή σας η αγάπη;

Η αγάπη, η βαθιά, η αληθινή, η δίχως ανταλλάγματα αγάπη είναι σπάνια αλλά υπαρκτή. Σε αυτή πιστεύω ακράδαντα και φυσικά παίζει μεγάλο ρόλο στην δική μου ζωή.

Μ.Σ.: Με βάση όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν του Τηλέμαχου, αδυνατεί να εμπιστευτεί τους ανθρώπους. Το τείχος που έχει χτίσει ολόγυρα του, αρχίζει να γκρεμίζεται όταν συνειδητοποιεί πως η αθωότητα και η ανιδιοτέλεια υφίστανται ακόμα σε κάποιους ανθρώπους. Ναι, είναι δύσκολο να αλλάξουμε και να αναθεωρήσουμε, αλλά όχι απίθανο.

Η δική σας αγαπημένη ηρωίδα στα Λουλούδια της Ευτυχίας ποια είναι και γιατί; Και υπήρχε κάποια που σας δυσκόλεψε η απόδοσή της;

Μαρία ΣτεφάνουΜ.Σ.: Ομολογώ πως μου είναι εύκολο να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Η αγαπημένη μου ηρωίδα σε αυτό το βιβλίο είναι η Λουίζα, γι’ αυτή και μόνο γι’ αυτή το έγραψα. Τη θαυμάζω για την ακεραιότητα, το ήθος και την αυταπάρνησή της μας περισσότερο απ’ όλα, για το θάρρος που βρίσκει τελικά να αναγεννηθεί από τις στάχτες της.

Και φυσικά είναι αυτή που με δυσκόλεψε περισσότερο απ’ όλους. Όμως την αγάπησα τόσο βαθιά και απόλυτα που κατάφερα να συμπορευτώ μαζί της και να τη νιώσω.

Σε όλα τα βιβλία σας η κινητήριος δύναμη είναι η αγάπη. Η αγάπη για ζωή. ”Κερδίζουν” πάντοτε η καλοσύνη, οι αγνές προθέσεις. Είναι αναγκαίο για εσάς να έχει ένα βιβλίο σας καλό τέλος ή απλά έχει τύχει μέχρι στιγμής; Μήπως ωραιοποιείτε την πραγματικότητα επιθυμώντας υποσυνείδητα έναν ιδεατό, υπέροχο κόσμο που η καλοσύνη πάντα θα κερδίζει το κακό;

Αναγκαία για εμένα είναι η ελπίδα και η αισιοδοξία. Αρνούμαι να δω το ποτήρι μισοάδειο, αυτό είναι όλο. Υπάρχουν πάντα επιλογές και λύσεις για όλα τα προβλήματα αρκεί να το θέλουμε.

Μ.Σ.: Θα συμφωνήσω με το ότι η κινητήριος δύναμη που χαρακτηρίζει τα βιβλία μου είναι η αγάπη για τη ζωή, η μάχη μέχρι τέλους.

Τέλος, συνομιλείτε με μια γυναίκα που δηλώνει ονειροπόλα. Σαν ονειροπόλα που είμαι λοιπόν, πιστεύω σ’ έναν κόσμο όπου δεν κυριαρχεί ο φθόνος και ο εγωισμός, όπου οι άνθρωποι δεν έχουν καταπατήσει όλες τις αξίες τους και νοιάζονται για το γενικότερο καλό κι όχι μόνο για το προσωπικό τους συμφέρον. Τώρα αν αυτός είναι ένας ιδεατός κόσμος, μάλλον έχω επηρεαστεί περισσότερο απ’ όσο θα περίμενε κανείς από το υπέροχο τραγούδι του John Lennon, το  “Imagine”.

Γνωρίζω την αγάπη σας για την υποκριτική και μάλιστα το έχετε εντάξει έντεχνα στη ζωή μιας δευτερεύουσας ηρωίδας, της Θεοφανίας  Σαρρή. Πιστεύετε πως κάποιο από τα βιβλία σας θα μπορούσε να παιχτεί στο θέατρο ή στον κινηματογράφο; Κάτι που παρακολουθήσατε και ξεχωρίσατε προσφάτως;

Μ.Σ.: Δεν νομίζω πως τα βιβλία μου θα μπορούσαν να παιχτούν στο θέατρο, ίσως κάποια από αυτά θα ήταν εφικτό να γίνουν τηλεοπτικές σειρές.

Τελευταία επισκέφτηκα αρκετές φορές τον πολυχώρο «Τρένο στο Ρουφ», όπου παρακολούθησα μια διάλεξη και μια μουσική παράσταση. Πρόκειται για έναν πολύ αξιόλογο, ιδιαίτερο χώρο από άποψη αισθητικής αλλά και τέχνης.

Σύζυγος, μητέρα, εργαζόμενη, συγγραφέας. Πολλοί ρόλοι και όλοι απαιτητικοί. Πώς ανταπεξέρχεστε με επιτυχία; Τι συμβουλεύετε όποιον θέλει να τα τολμήσει όλα μαζί;

Μαρία ΣτεφάνουΜ.Σ.: Δεν ξέρω αν ανταπεξέρχομαι σε όλους τους ρόλους με «επιτυχία». Αυτό που γνωρίζω είναι πως προτεραιότητά μου είναι πάντα η οικογένεια και κυρίως τα παιδιά μου. Όλα τα άλλα προσπαθώ να τα διαχειριστώ όσο το δυνατόν καλύτερα και η συγγραφή αν και τελευταία πια – για ευνόητους λόγους – κατέχει πολύ ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου και προσπαθώ τουλάχιστον να διατηρώ όσο το δυνατόν τους δεσμούς μου μαζί της.

Δεν υπάρχουν συνταγές κατά τη γνώμη μου, άρα μου είναι κάπως δύσκολο να δώσω συμβουλές σε άλλους. Απλά πιστεύω πως ότι αγαπάμε πραγματικά, βρίσκουμε τον χρόνο και τον χώρο να το κάνουμε. Οπότε ότι αγαπάτε, τολμήστε το και στηρίξτε το!

Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Θα μας πείτε τα μελλοντικά σας σχέδια και μια ευχή για το κοινό μας;

Μ.Σ.: Εγώ σας ευχαριστώ για την όμορφη συνέντευξη.

Αυτή την εποχή δεν κάνω μελλοντικά σχέδια όσον αφορά τη συγγραφή, αφήνω μόνα τους τα πράγματα να κυλήσουν κι εγώ ακολουθώ.

Εύχομαι ολόψυχα σε όλο τον κόσμο να έχει υγεία στο σώμα και γαλήνη στην ψυχή.   

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here