Αυτό το φθινόπωρο πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία μια πρωτότυπη εκδήλωση, όπου οι Εκδόσεις Αρμίδα και το Moufflon Publications συνεργάστηκαν για μια ωραία παρουσίαση, στο Point Centre for Contemporary Art.

ΑρμίδαΚαθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, μαζεύτηκαν οι συγγραφείς των δύο εκδοτικών οίκων και συστήθηκαν στους επισκέπτες, αρκετοί εκ των οποίων ήταν και αναγνώστες τους και συναντιούνταν για πρώτη φορά. Στα ράφια συναντήσαμε αγγλικά βιβλία γραμμένα από συγγραφείς από ολόκληρο τον κόσμο, ελληνικά βιβλία, βιβλία γραμμένα στην Κυπριακή διάλεκτο, αλλά και βιβλία Κυπρίων μεταφρασμένα σε διάφορες γλώσσες, όπως «ο Κοάζινος» του διακεκριμένου συγγραφέα Πάνου Ιωαννίδη, ιδρυτή του PEN Cyprus.

Έπειτα, αφότου έγιναν οι συστάσεις, μαζεύτηκε όλος ο κόσμος, για να καθίσει απέναντι από τον διεθνώς γνωστό Αγγλοκύπριο ποιητή Γιώργο Ταρδίο. Με συγκίνηση έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του «Κουμπωμένα Σχήματα» (“Buttoned-up Shapes”), η μετάφραση του οποίου στην Ελληνική έγινε από τη Δέσποινα Πυρκεττή, εκδόσεις Αρμίδα. H επιμέλεια Αρμίδατης ελληνικής έκδοσης έγινε σε συνεργασία του εκδοτικού οίκου Αρμίδα με την λογοτεχνική πλατφόρμα Write Cy, της οποίας ο εμπνευστής, ο συγγραφέας Max Sherridan, παρουσίασε το βιβλίο μαζί με τον καθηγητή Σταύρο Καραγιάννη και τον ποιητή Γιώργο Χριστοδουλίδη.

Η παρουσίαση ήταν σαγηνευτική, οι αναγνώσεις επιλεγμένων ποιημάτων από τη συλλογή συγκινητικές, και ο ίδιος ο ποιητής, ο Γιώργος Ταρδίος απολαυστικός, με το πηγαίο του χιούμορ και τις ευφυείς του αποκρίσεις στη συζήτηση που ακολούθησε.

Ας κλείσουμε με λίγα λόγια για τον ποιητή Γιώργο Ταρδίο:

Οι γονείς του Γιώργου Ταρδίου ήταν Ελληνοκύπριοι. Η μητέρα του ταξίδεψε στο Λονδίνο μετά τον θάνατο του πατέρα της, όπου και παντρεύτηκε τον πατέρα του Ταρδίου που ήταν από το Βαρώσι. Ο πατέρας του εγκατέλειψε την οικογένεια όταν ο Γιώργος ήταν μόνο δύο ετών. Ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί σε έξι Ανθολογίες του PEN/Arts Council, εκδόσεις Hutchinson, στο “Puffin Book of Salt Sea Verse’, στο “The Way to Write’ εκδόσεις Elm Tree, στο “English for me”. Έχει επιτελέσει διευθυντής σε σχολές δημιουργικής γραφής και κριτής διαγωνισμών λογοτεχνίας για διάφορους οργανισμούς και κανάλια στην Αγγλία, ανάμεσά τους το BBC2.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες λογοτεχνικές παρουσιάσεις λαμβάνουν χώρα στο νησί σε διάφορες πόλεις και αυτό είναι μια υπόσχεση για το μέλλον της Λογοτεχνίας μας.

Γράφει ο Χρίστος Τσιαήλης

Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here