Στο ρόλο του …ανακριτή ο Δημήτρης Μπονόβας
Σε μια εποχή πλέον που, κατά τη γνώμη του γράφοντα, η μουσική στη χώρα μας δεν διανύει και την καλύτερη περίοδό της, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι  οι οποίοι προσπαθούν ακόμα να την κρατήσουν ψηλά. Και το καταφέρνουν. Ας γνωρίσουμε λοιπόν, έναν από αυτούς. Τον κ. Κωνσταντίνο Κάλλια.

Συνέντευξη

Τι είναι αυτό που σας ωθεί να γράφετε μουσική;

Κ.Κ.: Δεν είναι εύκολο να δοθεί απάντηση… Η έμπνευση του καλλιτέχνη δεν μπορεί να εξηγηθεί με απλά λόγια, ούτε να δώσουμε μια ακριβή ερμηνεία γιατί συμβαίνει αυτό. Ίσως είναι μια εσωτερική ανάγκη για δημιουργία, ίσως να είναι κάτι πολύ προσωπικό για τον κάθε δημιουργό. Εγώ προσωπικά, δεν μπορώ να βρω τι ακριβώς με ωθεί να γράψω μουσική, σίγουρα όμως είναι μια μαγική διαδικασία και αφήνω  αυτή την ανεξήγητη μαγεία να με παρασύρει και να δημιουργώ, χωρίς περεταίρω έρευνα από πού πηγάζει όλο αυτό.

Πόσο εύκολο είναι για ένα μουσικό να καταφέρει να εκφράσει αυτό που νιώθει μέσα από τις νότες;

Κ.Κ.: Η αγάπη και το πάθος για μουσική οδηγούν τον καλλιτέχνη να εκφραστεί μέσα από τις νότες. Για κάποιους είναι έμφυτο αυτό. Κάτι το οποίο είναι πολύ δύσκολο για το ευρύ κοινό, για αυτούς είναι πολύ φυσικό. Χρειάζεται, όμως, η άρτια τεχνική κατάρτιση του συνθέτη, οι γνώσεις και βέβαια, το ταλέντο.

Ποια τα ακούσματά σας;

Κωνσταντίνο Κάλλια

Κ.Κ.: Είναι πoλλά τα ακούσματά μου και το χαρακτηριστικό τους είναι ότι προέρχονται από διαφορετικούς μουσικούς χώρους, είναι αρκετά ετερόκλητα. Δηλαδή,  έχω αγαπήσει τον λυρισμό του Χατζηδάκη, αλλά και την ψυχεδέλεια των Pink Floyd. Την μεγαλοπρέπεια του Θεοδωράκη, αλλά και την ενέργεια των U2, τον ρομαντισμό των Κατσιμιχαίων, αλλά και τον αισθησιασμό της φωνής του Bocceli και πολλά άλλα φυσικά.

Μπορούμε να παρατηρήσουμε από τη μέχρι τώρα πορεία σας, ότι έχετε ασχοληθεί με αρκετά είδη μουσικής. Θεωρείτε ότι ένας μουσικός πρέπει να μένει προσκολλημένος σε ένα μόνο είδος ή να τολμάει να πειραματίζεται;

Κ.Κ.: Η παραπάνω απάντησή μου ίσως δίνει μια ερμηνεία και εξηγεί  την μέχρι τώρα πορεία μου και την ενασχόλησή μου με αρκετά είδη μουσικής. Θεωρώ ότι οι μουσικοί είναι ανήσυχα πνεύματα που αναζητούν συνεχεία το καινούργιο, το διαφορετικό. Γι’ αυτό, έχουμε πολλά χαρακτηριστικά παραδείγματα μεγάλων δημιουργών, που μεταπηδούν από το ένα στο άλλο μουσικό είδος, με σχετική ευκολία.

Κωνσταντίνο Κάλλια

Έχετε στο ενεργητικό σας αρκετές συνεργασίες με μεγάλα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής. Ποιες οι εμπειρίες που έχετε αποκομίσει;

Κ.Κ.: Ο επαγγελματισμός που διακρίνει αυτούς τους μεγάλους καλλιτέχνες, ο οποίος όμως πάντα συνυπάρχει με ένα αγνό αυθορμητισμό, που έχει μέσα του ένας νέος καλλιτέχνης, είναι εμπειρίες που έχω αποκομίσει και είναι ο φάρος που πρέπει να  φωτίσει την μικρή μου πορεία ως τώρα.

Πρόσφατα, κυκλοφορήσατε ένα δίσκο με μελοποιημένη ποίηση του Κ.Π. Καβάφη. Πόσο δύσκολο είναι για ένα μουσικό να καταφέρει να αποδώσει πιστά, αυτό που θέλει να πει ο ποιητής μέσα από τους στίχους του;

Κωνσταντίνο ΚάλλιαΚ.Κ.: Είναι εξαιρετικά δύσκολο, διότι η ποίηση του Καβάφη είναι μοναδική. Κρύβει δε πολλές δυσκολίες, όπως η έλλειψη ομοιοκαταληξίας, η απουσία μέτρου και ρυθμού, ο πεζογραφικός του λόγος, ώστε κάνει το έργο του κάθε φιλόδοξου μελοποιού πολύ δύσκολο. Ο ποιητικός κόσμος του Καβάφη επίσης εμπεριέχει πολλά συναισθήματα και αποτυπώνει μια γενική  αλήθεια γύρω από τις αξίες της ζωής του ανθρώπου. Όλα αυτά τα στοιχεία και πολλά άλλα, αποτελούν τον πλούτο της ποίησής του και έδωσαν το έναυσμα σε πολλούς σύνθετες να τον μελοποιήσουν.

Δεν ξέρω αν κατάφερα να αποδώσω πιστά αυτό που θέλει να πει ο ποιητής, σίγουρα όμως, όπως λέω και στο σημείωμά μου στον δίσκο, έδωσα την δική μου μουσική ανάσα στην ποίηση του Καβάφη και στο πέρασμα του χρόνου θα φανεί αν αγαπηθεί από τον κόσμο.

Πιστεύετε ότι η μουσική, στην Ελλάδα της κρίσης, θα μπορούσε να ασκείται από κάποιον ως επάγγελμα;

Κ.Κ.: Είναι πολύ δύσκολο. Αν και το κάνει αρκετός κόσμος, παρόλ’ αυτά υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στον χώρο, διότι δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει. Εγώ πάντως, έχω την βασική μου δουλειά.

Ο τομέας της μουσικής στη χώρα μας πλέον βαίνει καλώς ή όχι; Ποια η γνώμη σας και γιατί;

Κωνσταντίνο Κάλλια

Κ.Κ.: Υπάρχει το εξής οξύμωρο στον τομέα της μουσικής. Ενώ πάει πολύ καλά και βγαίνουν εξαιρετικές δουλειές, δεν υπάρχει βήμα και χώρος να αναδειχθούν αυτές οι καλές δουλειές, με αποτέλεσμα να κυριαρχούν στα Μ.Μ.Ε. δουλειές της βιομηχανοποιημένης μουσικής, δηλαδή σουξεδάκια του ενός μηνός. Το καλλιεργημένο συνειδητοποιημένο κοινό υπάρχει, αλλά πρέπει να ψάξει αρκετά, ώστε να βρει τις καλές ποιοτικές δουλειές.

Έτσι έχουμε σαν αποτέλεσμα να χάνονται πολλές καλές δουλειές, δυστυχώς.

Ποια συμβουλή θα δίνατε σε κάποιον που ξεκινάει τώρα την πορεία του;

Κ.Κ.: Να βγάλει την αλήθεια του, τον προσωπικό του ήχο, να μην μιμηθεί κανέναν  προηγούμενο. Αλλά, παράλληλα, να οπλισθεί με υπομονή, επιμονή γιατί θα συναντήσει πολλές δυσκολίες και πολλές απογοητεύσεις.

Τι να περιμένουμε από εσάς στο μέλλον;

Κωνσταντίνο Κάλλια

Κ.Κ.: Αυτό τον καιρό, κάνω πολλές εμφανίσεις με τα δυο μου σχήματα τα ΧΙΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ και τους ΕΝ ART, παράλληλα ετοιμάζω την παρουσίαση του δίσκου σε ποίηση Καβάφη, ενώ έχω ξεκινήσει την προεργασία της επόμενής μου δουλειάς, που είναι διασκευές θρακιώτικων παραδοσιακών τραγουδιών σε δυτικότροπη ενορχήστρωση για συμφωνική ορχήστρα στα πρότυπα του Σκαλκώτα.

Κ. Κάλλια, σας ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο που μας διαθέσατε και σας ευχόμαστε ολόψυχα κάθε επιτυχία στο έργο σας!

Κ.Κ.: Και εγώ σας ευχαριστώ..!!!

Επεξεργασία εικόνας: Γιώργος Μουζάκης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here