Προσωπική άποψη: Μαρία Γραμμένου

Στης καρυδιάς τον ίσκιο.

Στης καρυδιάς τον ίσκιοΚλείνοντας τις σελίδες αυτού του βιβλίου, ήρθε το μυαλό μου η εξής σκέψη: Πως την ζωή των ανθρώπων την καθορίζει μονάχα η μοίρα, το πεπρωμένo. Μια ιστορία με ζωντανό σκηνικό, που σου αφήνει την αίσθηση ότι κάποιος δικός σου την έχει βιώσει  και σε κάλεσε  να σου την διηγηθεί.

Οι χαρακτήρες των ηρώων μου έγιναν συμπαθείς από την πρώτη στιγμή. Η εξέλιξη της διήγησης  στα δύσκολα και σκληρά χρονιά της μετανάστευσης αναγκάζει τους ανθρώπους να ακολουθήσουν την πορεία των γεγονότων του 1955, στην Ελλάδα, που αναγκάζεται να ξενιτεύει τα παιδιά της για ένα καλύτερο, αλλά και αβέβαιο μέλλον.

Τα δυο βασικά θέματα που πραγματεύεται η συγγραφέας είναι η μετανάστευση των ηρώων στον Καναδά, οι δυσκολίες και οι συνέπειες των επίλογων τους και ο τζόγος. Μια μάστιγα που δεν έχει όρια και σε αναγκάζει να δεχτείς την οικονομική, αλλά και κοινωνική καταστροφή.

Μπλέκεται η ιστορία της Ελλάδας με αντιλήψεις ανθρώπων απομακρυσμένων περιοχών;

Η Ελλάδα δεν βίωνε παντού τις ίδιες κοινωνικές συνθήκες, ούτε όσα βίωνε μια άλλη περιοχή της Ευρώπης. Τον κάτοικο της ορεινής Ευρυτανίας, συγκεκριμένα τον ενδιέφερε να επιζήσει, να χορτάσει, να κορέσει την πείνα του. Είχε ανάγκη μια στέγη, λίγο φαγητό.

Εκεί βασιλεύουν οι φοβίες, οι αγωνίες και οι προκαταλήψεις.

Πλάι στην ηρωίδα δρουν άλλοι άνθρωποι, βασανισμένοι, με διαφορετικές εμπειρίες και γνώσεις, ζώντας με τα απόνερα του πολέμου, τη μετανάστευση.

Εδώ κυβερνούν ο καημός κι ο πόνος.

Μπορεί μια αγάπη να μείνει ανολοκλήρωτη, όταν δεν κάνουν κουμάντο οι καρδιές και τα συναισθήματα;

Στης καρυδιάς τον ίσκιοΜια όμορφη και δυνατή ιστορία αγάπης που δεν προλαβαίνει να ανθίσει, γιατί τα γεγονότα δεν την ευνοούν. Τα έθιμα της εποχής εκείνης, μάστιγα που όριζε, με άγραφο νόμο, ποιος θα φροντίσει μια οικογένεια, ποιος θα θυσιαστεί για αυτή, ποια θα γίνει νύφη στο πλευρό ενός αγνώστου, συνθέτουν ένα εξαιρετικής γραφής βιβλίο, με ολοκληρωμένους χαρακτήρες, ιστορία χωρίς κενά και απορίες και ένα τέλος που δικαιώνει τον αναγνώστη.

Ένα μυθιστόρημα που ξεχειλίζει από μαγικό ρεαλισμό, πατώντας σ’ έναν τριπλό άξονα, ιστορικό, κοινωνικό και συμβολικό. Από την Ελλάδα του μεσοπολέμου, του εμφυλίου έως τον Καναδά και την Νέα Υόρκη. Μια βουτιά στη σύγχρονη ιστορία, σε μια χώρα που προσπαθούσε να ξεπεράσει τις πληγές της.  Μια καρυδιά, σ΄ ένα πλάτωμα ενός χωριού στην ορεινή Ευρυτανία, που άλλαξε την μοίρα πολλών ανθρώπων και πότισε με τα πικρά της φύλλα φαρμάκι την Ελλάδα, αλλά και τους ανθρώπους της, πρόσχημα για να ξεδιπλωθεί η ζωή τους.

Πόσες φορές δεν φυγομαχούμε στη ζωή, αποδίδοντας τις συμφορές μας σε άνωθεν παράγοντες αναπόδραστους, χωρίς θάρρος να παλέψουμε για όσα ονειρευτήκαμε!

Η συγχώρεση και η αγάπη δίνουν στο τέλος νόημα  σε όσα έχουν συμβεί σε αυτούς τους ανθρώπους. Ο Θεός και η μοίρα δίνουν στον καθένα αυτό που του αξίζει στο δρόμο για την ευτυχία.

Πόσες φορές δεν αναζητήσαμε άλλοθι έξω από εμάς, ώσπου να ανασυντάξουμε δυνάμεις, για να γίνουμε μόνοι μας η “σωτηρία κι η απαλλαγή μας”!

Για άλλη μια φορά, η συγγραφέας δεν απογοητεύει τον αναγνώστη της, με εναλλαγή πρωτοπρόσωπης και τριτοπρόσωπης γραφής, ισορροπεί χωρίς να προβεί σε άσκοπους εντυπωσιασμούς. Αντίθετα, η θύμηση του βιβλίου μας πλημμυρίζει με εικόνες, διδαχές και συναισθήματα τέτοια που αφήνουν παρακαταθήκη στο κοινό ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα, προϊόν βαθιάς έρευνας.

Έρωτας και ιστορικό δράμα σε μια μοναδική σύμπραξη.

Περίληψη: Πικρό δέντρο η καρυδιά. Βαρύς ο ίσκιος της. Αν κάποιος χαλαρώσει κάτω από αυτόν, κινδυνεύει να χαθεί. Η Θάλεια Λυμπέρη και ο Δημοσθένης Ταρούσης, παιδιά ακόμα, συναντιούνται κάτω από μια καρυδιά, σε ένα ορεινό χωριό της Ευρυτανίας. Οι οικογένειές τους, το κράτος και η μοίρα έχουν κληροδοτήσει και στους δυο ασήκωτο φορτίο. Απελπισμένοι και βλέποντας τα όνειρά τους να πνίγονται, κάνουν λανθασμένες επιλογές, φτάνοντας στην άκρη του γκρεμού. Θα ξαναβρεθούν, ενήλικοι πλέον, στο Τορόντο του Καναδά, έχοντας επάνω του ο καθένας βαθιές πληγές που δύσκολα μπορούν να σβήσουν.

Ένα ταξίδι στα δύσκολα χρόνια 1908-1958, μέσα από τα οποία έρχονται στο φως κοινωνικές και πολιτικές αναταράξεις, οι πόλεμοι, η Κατοχή, ο Εμφύλιος, ο αγώνας για επιβίωση σε απομονωμένες περιοχές της χώρας και η νοοτροπία των κατοίκων τους, η μετανάστευση αλλά και τα προβλήματά της μέσα από τη συγκλονιστική πορεία δύο οικογενειών και την ανατρεπτική ιστορία μιας λαβωμένης αγάπης. 

Στοιχεία βιβλίου:

Τίτλος: Στης καρυδιάς τον ίσκιο

Συγγραφέας: Φώτου Γιώτα

Εκδότης: Ψυχογιός

ISBN: 9786180120554

Αριθμός Σελίδων: 384

Έτος Έκδοσης: 2017

Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here