Στον ρόλο του …ανακριτή η Αγγελική Δαφτσίδου

Κοντά μας έχουμε τη συγγραφέα Βασιλική Διαμαντή με μία συνέντευξη αποκαλυπτική για τον χαρακτήρα της, αλλά και τον τρόπο γραφής της. Σας ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο που διαθέσατε στο site μας «Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών» και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο σας. Ας την γνωρίσουμε!

Συνέντευξη

«Η Υφάντρα της Πόλης» είναι το δεύτερο βιβλίο σας. Τι ήταν εκείνο που σας ενέπνευσε να γράψετε ένα ερωτικό μυθιστόρημα που αγγίζει πολλές φορές το ιστορικό;

Β.Δ.: Η Πόλη! Αυτή η αιώνια Πόλη που όταν την επισκεφτείς την ερωτεύεσαι. Μαγική, ερωτεύσιμη, λάγνα, πέρασμα από την Ανατολή στη Δύση. Ένωση διαφορετικών πολιτισμών, λαών και θρησκειών. Και φυσικά οι ιστορικές εξελίξεις ανάμεσα στις δυο χώρες που καθόρισαν και επέδρασαν δραματικά πάνω στη ζωή πολλών ανθρώπων.

Βασιλική Διαμαντή

Πόσο υπεύθυνη είναι η συγγραφή ενός μυθιστορήματος που μπλέκει τις ιστορίες των ηρώων του με ιστορικά γεγονότα και πόσο δύσκολη τελικά;

Β.Δ.: Και τα δυο στο μέγιστο βαθμό. Υπεύθυνη γιατί απαιτεί μεγάλη ιστορική έρευνα και δύσκολη γιατί μιλάμε για λογοτεχνία και όχι για ένα ιστορικό βιβλίο. Άρα ο σκοπός δεν είναι η ενημέρωση για τα ιστορικά γεγονότα αλλά τα συναισθήματα και οι χαρακτήρες των ηρώων που δρουν.

Διαβάζοντας τον τίτλο του βιβλίου σας ήταν αυτός το πρώτο πράγμα που με τράβηξε. Ο τίτλος τελικά είναι το κλειδί για την προσοχή του αναγνώστη ή οι βιβλιόφιλοι είναι πιο υποψιασμένοι και δεν αρκούνται σ’ αυτό;

Βασιλική Διαμαντή

Β.Δ.: Σίγουρα ο τίτλος και το εξώφυλλο εξιτάρει τον αναγνώστη. Αλλά τα περισσότερα βιβλία σήμερα τα έχουν και τα δυο πολύ καλά μελετημένα. Με την υπόθεση τι γίνεται; Αυτό είναι πραγματικά το σημείο που κάνει ένα βιβλίο να ξεχωρίζει. Και οι βιβλιόφιλοι πιστεύω δεν ξεγελιούνται εύκολα, λόγω εμπειρίας στο διάβασμα.

Η μοίρα των ηρώων σας και το τέλος τους είναι προδιαγεγραμμένα στα βιβλία σας;

Β.Δ.: Ποτέ δεν ξέρω από την αρχή το τέλος του βιβλίου. Πάντα μου προκύπτει γράφοντας. Οι ήρωες ενεργούν μόνοι τους και με οδηγούν. Αδύνατον να τους οδηγήσω εκεί που θέλω εγώ. Τους ακολουθώ. Είναι πάντα γεμάτο ανατροπές το ταξίδι μαζί τους. Είναι ένα παιχνίδι ανάμεσά μας.

Αρκεί μια δυνατή ιστορία για την επιτυχία ενός μυθιστορήματος ή παίζει ρόλο το ταλέντο και ο τρόπος γραφής του συγγραφέα;

Β.Δ.: Ταλέντο και τρόπος γραφής πρώτα φυσικά και μετά μια πρωτότυπη και όχι χιλιοειπωμένη ιστορία είναι ο τέλειος συνδυασμός. Τίποτα λιγότερο.

Βασιλική ΔιαμαντήΥπάρχει μυστική συνταγή για τη συγγραφή ενός πετυχημένου μυθιστορήματος και τι σημαίνει για σας πετυχημένο μυθιστόρημα;

Β.Δ.: Έμπνευση και ταξίδια ψυχής. Πετυχημένο μυθιστόρημα είναι αυτό που θα το διαβάσεις απνευστί και όταν περάσει καιρός, ακόμα κι αν δεν θυμάσαι την υπόθεση, θα λες ότι ήταν ένα βιβλίο που άξιζε. Αυτό σημαίνει ότι κάτι σου άφησε.

Τι ψάχνουν σήμερα οι αναγνώστες σε ένα καλό βιβλίο και πως χτίζεται η σχέση εμπιστοσύνης με τον συγγραφέα;

Β.Δ.: Δεν ξέρω ειλικρινά τι ψάχνει ο καθένας, αλλά εγώ σαν αναγνώστρια θέλω ένα βιβλίο να με ταξιδέψει με την ψυχή, το μυαλό και την καρδιά. Να μου ανοίξει παράθυρα σε όλα τα επίπεδα. Πρωτότυπο, ανατρεπτικό, ταξιδιάρικο και γεμάτο συναισθήματα που εναλλάσσονται. Είναι δύσκολο να το καταφέρεις σαν συγγραφέας, αλλά το οφείλουμε στους αναγνώστες.

Υπάρχει αλήθεια κάτι ή κάποιος που θα σας έκανε να σταματήσετε να γράφετε;

Β.Δ.: Ο θάνατος, σωματικός ή πνευματικός.

Επεξεργασία φωτογραφίας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here