Γράφει ο Ηλίας Τσιάρας

Η ισχύς εν τη ενώσει – 3ο μέρος

Το αφιέρωμά μας στις ομάδες της 9ης Τέχνης ολοκληρώνεται σήμερα με τα κακά παιδιά.

Παρόλο που, τόσο στο σινεμά, τη λογοτεχνία αλλά και τα comics το ‘Κακό’ συνήθως χαρακτηρίζεται από μια υπέρμετρη αλαζονεία και έναν αυτοκαταστροφικό εγωισμό που του απαγορεύουν να συνεργαστεί αποτελεσματικά με τον οποιονδήποτε, ακόμα κι αν αυτός έχει τους ίδιους σατανικούς σκοπούς, υπάρχουν αρκετά χαρακτηριστικά παραδείγματα ομάδων υπερκακών (ή villains αν προτιμάτε, είναι αναμφίβολα πιο εύηχη λέξη), τέσσερα εκ των οποίων θα δείτε παρακάτω.

 

Brotherhood of Evil Mutants 

όταν ο Magneto ήταν ακόμα ο κακός της υπόθεσης.

Η ισχύς εν τη ενώσειΈχοντας εκφράσει ήδη αρκετές φορές την έντονη συμπάθειά μου προς τους μεταλλαγμένους μαθητές του Charles Xavier, δε θα μπορούσα να αρχίσω με διαφορετικό τρόπο το παρόν άρθρο. Η Brotherhood of Evil Mutants έκανε την πρώτη της εμφάνιση μόλις στο 4ο τεύχος των X-men, ένα γεγονός που δείχνει την άρρηκτη σχέση μεταξύ τους, μια σχέση που φυσικά αντικατοπτρίζει και τα αντίστοιχα συναισθήματα μεταξύ του ειρηνιστή Professor X και του πρώην φίλου του Magneto. Κάπου στη δεκαετία του `80, όταν πια η προσωπικότητα του άρχοντα του μαγνητισμού σκιαγραφόταν με αρκετές δόσεις γκρι, τα ηνία της ομάδας ανέλαβε η πάντα φιλόδοξη Mystique.

Από τότε μέχρι σήμερα η Αδελφότητα έχει δημιουργηθεί και διασκορπιστεί αμέτρητες φορές, παρόλα αυτά η αξιαγάπητη μπλε shapeshifter έχει κατορθώσει να συνδέσει το όνομά της μαζί της, καθώς έχει υπάρξει αρχηγός σε τέσσερις(!) διαφορετικές ομάδες, με το ίδιο όνομα. Τις περισσότερες φορές, η Brotherhood δρα ως μια τρομοκρατική οργάνωση που φτάνει στα άκρα για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των μεταλλαγμένων και άλλες περιπτώσεις παρουσιάζεται ως μια ακόμα υπερηρωική ομάδα που χρησιμοποιεί μέσα αμφιβόλου ηθικής, κάτι που φαίνεται και από την εξάλειψη της λέξης ‘Evil’ κάποια στιγμή στην πορεία. Εννοείται πως δεν είναι λίγες οι φορές που οι X-men και τα μέλη της Brotherhood of Mutants έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν κάποιον κοινό εχθρό, όπως για παράδειγμα τον πρώτο μεταλλαγμένο, τον πανίσχυρο  Apocalypse.

Αγαπημένα μου μέλη: Magneto (αγαπώ), Mystique και Daken (ο γιος του Wolverine).

Injustice League

 όλοι οι κακοί της DC ενωμένοι!

Η ισχύς εν τη ενώσειΝαι, γιατί, δεν κατάλαβα; Πιο έξυπνοι είναι οι Batman, Superman, Wonder Woman και οι λοιποί που κατάλαβαν από πολύ νωρίς πως θα ήταν προς όφελός τους να δημιουργήσουν μια μεγάλη οικογένεια ηρώων, φουλ κομπλέ με αρχηγείο και τα ρέστα; Αυτό μάλλον σκέφτηκε κι ο εξωγήινος Kanjar Ro, το είπε στον επίσης εξωγήινο Agamemno που το σφύριξε στον δικό μας Lex Luthor και έτσι δημιουργήθηκε η πρώτη ενσάρκωση της συγκεκριμένης ομάδας. Η πιο σύγχρονη εκδοχή οφείλει την ύπαρξή της στους Luthor και Joker (μη μου πείτε πως δεν το περιμένατε;) και είναι αυτή που έχτισε ένα καθόλου φιλόξενο, μάλλον όχι και πολύ ευάερο και σίγουρα όχι ευήλιο αρχηγείο στους βάλτους, έξω από το Gotham, με το δυσοίωνο, αλλά σαφέστατα περιεκτικότατο όνομα, Hall of Doom. Εδώ, τα πράγματα είναι αρκετά πιο ξεκάθαρα, οι τύποι είναι κακοί, το γουστάρουν, βαρέθηκαν να τρώνε τα μούτρα τους από τους ορκισμένους τους εχθρούς, οπότε αποφάσισαν να συνασπιστούν μπας και αλλάξει η τύχη τους. Κατά καιρούς το πετυχαίνουν, αλλά ως γνωστό, τίποτα δε διαρκεί για πολύ στον κόσμο των comics.

Αγαπημένα μου μέλη: Joker (γιατί ακόμα και ως μέλος ομάδας, παραμένει τρελός), Deathstroke και Bizarro (γιατί έχει την πλάκα του).

Sinister Six 

αυτοί που δε βρίσκουν τον Spidey χαριτωμένο.

Η ισχύς εν τη ενώσειΝαι, ξέρω πως μπορεί να σοκάρει ορισμένους εκεί έξω, αλλά υπάρχουν κάποιοι που δε συμπαθούν τον Spider-Man, για την ακρίβεια τον θέλουν νεκρό. Και μη σας παραπλανεί το όνομα∙ δεν είναι μονάχα έξι. Όταν πρωτοεμφανίστηκε η συγκεκριμένη ομάδα, στο πρώτο annual τεύχος του Amazing Spider-Man ήταν τόσοι, αλλά με τον καιρό η λίστα των αδικημένων εγκληματιών που κατηγορούν τον αραχνάκια για την κατάντια τους μεγάλωσε και έφτασε μέχρι και τη μια ντουζίνα. Εδώ έχουμε ίσως τη πιο βαρετή ομάδα, από πλευράς κινήτρων πάντα, αφού το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να σκορπούν τον τρόμο και τον πανικό στη ζωή του Spider-Man, αλλά και του Πήτερ Πάρκερ. Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιο αγαπημένο του πρόσωπο (κλασικά οι συνήθεις ύποπτοι Mary Jane και Aunt May) έχει κινδυνέψει στα νύχια αυτών των παρανοϊκών. Αν και θα περίμενε κανείς πως μια τέτοια ομάδα θα είχε βραχύβια υπόσταση, η τεράστια απήχηση του Spidey την καθιστά αναπόσπαστο κομμάτι των περιπετειών του.

Αγαπημένα μου μέλη: Green Goblin (γιατί είναι σοβαρός κακός, όχι τρίχες) και ο Tombstone.

Secret Six

 οι παρίες της DC!

Η ισχύς εν τη ενώσειΠαραδόξως, αυτή η σχετικά άσημη ομάδα είναι και η αγαπημένη μου. Την ανακάλυψα τυχαία πριν από 7-8 χρόνια, αν και πρωτοδημιουργήθηκε το μακρινό 1968. Εγώ λάτρεψα τη δεύτερη ενσάρκωση, η οποία δημιουργήθηκε μετά τα γεγονότα που παρουσιάζονται στο Infite Crisis, και πιο συγκεκριμένα στο πρώτο τεύχος του Villains United. Εδώ έχουμε κατά κύριο λόγο εγκληματίες που αναλαμβάνουν αποστολές, οι οποίες συνήθως καταλήγουν σε ένα ωραιότατο, για τον αναγνώστη πάντα, λουτρό αίματος. Το ενδιαφέρον και πρωτότυπο κομμάτι της ιδέας είναι πως πρόκειται για δευτερεύοντες χαρακτήρες, οι οποίοι βρίσκονται πολλές φορές στο στόχαστρο τόσο των καλών υπερηρώων όσο και άλλων villains. Επίσης, στις σελίδες της συγκεκριμένης σειράς υπάρχει φοβερό character development, με ιδιαίτερη έμφαση στις μεταξύ τους σχέσης, πράγμα καθόλου εύκολο όταν πρόκειται για θερμοκέφαλους φονιάδες (καλά, όχι και όλοι τους, αλλά η πλειοψηφία ναι). Αν θέλετε να διαβάσετε κάτι λιγάκι διαφορετικό, έξω από τα συνηθισμένα και με λιγότερο γνωστούς ήρωες-όχι όμως και αδιάφορους, σας το προτείνω με κλειστά τα μάτια.

Αγαπημένα μου μέλη: Rag Doll (διαβάστε και θα με θυμηθείτε), Deadshot και Catman (γιατί είναι πολύ ηρωικός για ‘κακός’).

Για ακόμα μια φορά, εννοείται πως η λίστα με τις ομάδες των villains είναι πολύ μεγάλη και δε χωρά σε ένα τέτοιο άρθρο. Άφησα απ` έξω Suicide Squad (παρ` ότι το ελληνικό τεύχος φέρει την υπογραφή μου), τα σατανικά ακρωνύμια A.I.M., H.I.V.E. και H.A.M.M.E.R., τους Thunderbolts, την ανανεωμένη HYDRA, το Hellfire Club, το ελαφρώς αστείο ως όνομα Wrecking Crew, τους θανάσιμους αν σε λένε Flash, Rogues, τους Sinestro Corps και πολλούς πολλούς άλλους!

Μέχρι την επόμενη φορά, μην ξεχνάτε να απολαμβάνετε τα comics του αγαπημένου σας ήρωα. Ποτέ δεν ξέρετε πότε θα τον πεθάνουν!

Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here