Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

‘Όλα μαζί δεν κάνουνε και χώρια δεν μπορούνε, 

πρέπει να μπούνε στη σειρά για να λογαριαστούνε. 

Τι είναι;’

Αυτό το αίνιγμα, επέλεξε η συγγραφέας του βιβλίου «Τα ξαδελφάκια του Χρόνου» Έλενα Δοριάκη, για να συστήσει το βιβλίο της στους μικρούς αναγνώστες της. Ένα βιβλίο που γνωρίζει στα παιδιά τους μήνες και τις εποχές με έναν αλλιώτικο τρόπο και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Περσείδες.

Η συγγραφέας, Έλενα Δοριάκη, έγραψε ένα υπέροχο βιβλίο και το περιέβαλλε με πολλή αγάπη. Η αγάπη αυτή είναι εμφανής σε κάθε σελίδα. Όπως λέει και η ίδια στον πρόλογο της, παραθέτει αυτό το βιβλίο στο κοινό, έχοντας για φίλους καλούς την αγάπη, τις νότες και τις λέξεις.

Η Έλενα Δοριάκη, γνωρίζει στα παιδιά τις εποχές και τους μήνες. Χωρίς να γίνεται κουραστική, παρέχει πληροφορίες στα παιδιά για τα έθιμα που συναντάμε ανάλογα με την εποχή του χρόνου, τις γιορτές του κάθε μήνα.

Η πολύ όμορφη εικονογράφηση είναι του Γιώργου Κουβαράκη, ενώ η φιλολογική επιμέλεια του Κώστα Σκουλά. Το βιβλίο επίσης περιλαμβάνει cd με τραγούδια και αφήγηση, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο εκπαίδευσης για εκπαιδευτικούς και γονείς.

«Τα ξαδελφάκια του Χρόνου» δίνουν μια εξαιρετική ευκαιρία για συζητήσεις μεταξύ παιδιών-εκπαιδευτικών και γονέων πάνω στα έθιμα του τόπου μας (Π.χ. το έθιμο του Κλήδονα) ή στα φυσικά φαινόμενα (πεφταστέρια ή περσείδες) που αναφέρονται στο βιβλίο.

Πραγματικά, απόλαυσα την ανάγνωση του βιβλίου και θα ήθελα να συγχαρώ τον εκδοτικό οίκο Περσείδες για την τόσο προσεγμένη και φροντισμένη -μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια- έκδοση.

Στοιχεία Βιβλίου:

 

Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

Απάντηση