Στον ρόλο του… ανακριτή η Αγγελίνα Παπαθανασίου

Σήμερα στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε έναν συγγραφέα, ο οποίος μας έχει καταπλήξει με τα παιδικά του βιβλία, τον Παναγιώτη Δημητρόπουλο. Ας τον γνωρίσουμε.

Συνέντευξη

Καλησπέρα σας κύριε Δημητρόπουλε και σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη που παραχωρείτε στο blog μας Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών. Διαβάζοντας το βιογραφικό σας, μου γεννήθηκε μια απορία. Πώς ένας στρατιωτικός, όπως εσείς, αποφασίζει να ασχοληθεί με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων;

Π.Δ.: Σας ευχαριστώ θερμά για αυτή την υπέροχη φιλοξενία. Όλα έχουν να κάνουν με την αφετηρία και με τον σκοπό. Η αφετηρία είναι η ψυχή και ο σκοπός είναι η μετάδοση των θετικών μηνυμάτων στο αύριο, που δεν είναι άλλο από τα παιδιά μας. 

Οπότε, το επάγγελμα του στρατιωτικού έχει πλήρη συνάρτηση με τη συγγραφή, αν σκεφτείτε πως ο ρόλος του στρατιωτικού, εν καιρώ ειρήνης, είναι αυτός της αλληλεγγύης και της προσφοράς στην κοινωνία μας, μέσα από θετικές παρεμβάσεις, όπως αυτή της συγγραφής παιδικών βιβλίων για καλό σκοπό.

Στο βιβλίο σας « Η Μαγεμένη ευχή» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άνιμα, μιλάτε για την πραγματική αξία της ζωής. Στις μέρες μας δίνουμε αξία σε πράγματα που δεν έχουν μεγάλη σημασία και περιφρονούμε τα απλά, αλλά σημαντικά;

Π.Δ.: Με το παραμύθι μας αυτό θέλουμε να κάνουμε γνωστό τόσο στους μικρούς μας φίλους, όσο και στους μεγαλύτερους, πως στη ζωή μας δεν είναι το παν η ύλη. Οι αξίες και τα ιδανικά είναι αυτά τα οποία θα μας γεμίσουν με πλούτο την ψυχή και το πνεύμα μας. Μην ξεχνάμε πως η οικονομική κρίση που βιώνουμε ως κοινωνία είναι τα απόνερα της πτώχευσης στις πνευματικές αξίες και τα ιδανικά. Θα πρέπει, λοιπόν, να ξαναγνωριστούμε μεταξύ μας και ξαναβάλουμε τα πράγματα σε μια άλλη βάση. Ας δώσουμε, λοιπόν, στα παιδιά μας να καταλάβουν πως όλα ξεκινούν από τον Άνθρωπο και όλα καταλήγουν σε αυτόν. Ευτυχισμένος, αυτός ο οποίος έχει σε πλήρη αρμονία την ψυχή του με το πνεύμα του. Μπορούμε να τα καταφέρουμε, αρκεί να το θελήσουμε!

Ένα βιβλίο που αγαπήθηκε πολύ είναι «Ο μπαμπάς μου ο ήρωας μου» από την Ελληνοεκδοτική. Στο βιβλίο αυτό, θίγετε το θέμα της υιοθεσίας. Τι μήνυμα, θέλετε να περάσετε στους μικρούς αναγνώστες σας;

Π.Δ.: Πρόκειται για μια συναρπαστική ιστορία για τη φιλία, την αποδοχή της διαφορετικότητας, την αξία των οικογενειακών δεσμών και την πατρική αγάπη. Με το βιβλίο αυτό, θέλησα να κάνω σαφές πως γονιός δεν είναι απαραίτητα όποιος γεννά παιδιά, αλλά εκείνος που συνειδητά ζει για τα παιδιά του. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που το βιβλίο μου «Ο μπαμπάς μου… ο ήρωας μου» από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική, πρόσφατα αναδείχτηκε από το κοινό στα 10 καλύτερα παιδικά βιβλία της κατηγορίας ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ των φετινών Βραβείων Βιβλίου που διοργάνωσε γνωστή αλυσίδα καταστημάτων που δρα στο χώρο του βιβλίου.

Μέρος των εσόδων από τα βιβλία σας, διατίθεται σε οργανισμούς, ιδρύματα κλπ. Πιστεύετε ότι η αλληλεγγύη μπορεί να γίνει ο σπόρος για να ανθίσει και πάλι η ανθρωπιά στη κοινωνία μας;

Π.Δ.: Οφείλουμε όλοι μας, όταν πρόκειται για τα παιδιά, να τοποθετούμε το μικρό λιθαράκι, προσφορά που μας αναλογεί. Είναι χρέος μας στο «ΑΥΡΙΟ». Φιλοσοφία μου είναι η όποια αμοιβή της έμπνευσης, να επιστρέφεται στο κίνητρο που δεν είναι άλλο από τα παιδιά, εκείνα που μας έχουν πραγματικά ανάγκη. Έτσι, λοιπόν, με χαρά, μέσα από τα βιβλία μας, βάζουμε το δικό μας λιθαράκι προσφοράς. «Ο μπαμπάς μου ….ο ήρωας μου» στηρίζει τον Σύλλογο Γονιών Παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια ΦΛΟΓΑ, προσφέροντας 2 ευρώ με την αγορά κάθε βιβλίου υπέρ της εκστρατείας καταπολέμησης του παιδικού καρκίνου. Επίσης «Το Μυστικό της Γαλέρας» στηρίζει τον Σύλλογο Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική ασθένεια «ΛΑΜΨΗ» στη Βόρεια Ελλάδα, προσφέροντας 1 ευρώ με την αγορά κάθε βιβλίου για τον ίδιο σκοπό.

Το τελευταίο σας βιβλίο «Το μυστικό της γαλέρας» είναι ένα παραμύθι που βασίζεται σε αληθινή ιστορία με πειρατές. Θα κάνουν τα παιδιά λοιπόν ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο, την εποχή των κουρσάρων;

Π.Δ.: Πρόκειται για μια μοναδική πειρατική ιστορία που συνδέει το παρόν με το παρελθόν. Μια περιπέτεια, ένα παραμύθι εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα που συνέβησαν στις θάλασσες μας μια άλλη εποχή. Αφού λοιπόν τα παιδιά μας αγαπούν τους πειρατές, ας γνωρίσουν και τη πλούσια δράση των Ελλήνων πειρατών και συγκεκριμένα του Ιωάννη Καψή, του βασιλιά της Μήλου.

Η κόρη σας και η σύζυγός σας να υποθέσω ότι είναι οι πρώτες αναγνώστριες των κειμένων σας.

Π.Δ.: Φυσικά και δεν είναι λίγες οι φορές που οι παρεμβάσεις τους ήταν καταλυτικές.

Αν δεν κάνω λάθος, σε λίγο καιρό θα κυκλοφορήσει από την Ελληνοεκδοτική ένα νέο βιβλίο σας. Θα θέλατε να μας δώσετε μια μικρή ιδέα, για το τι να περιμένουμε;

Π.Δ.: Η διατροφή ως θεματική ενότητα αποτελεί έναν από τους κεντρικούς εκπαιδευτικούς στόχους, τόσο στην προσχολική ηλικία, όσο και στις πρώτες τάξεις της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Άλλωστε, ζούμε στη χώρα με τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας στην Ε.Ε. στον ανήλικο πληθυσμό, γεγονός που συνδέεται με τις σύγχρονες διατροφικές συνήθειες.

Πληθώρα ερευνών, καταδεικνύουν συνεχώς ότι ο ρόλος της οικογένειας στη διατροφική διαπαιδαγώγηση των παιδιών είναι ζωτικής σημασίας, καθώς αυτή αποτελεί το σημαντικότερο πρότυπο προς μίμηση.

Στο νέο μου βιβλίο τη δράση αναλαμβάνουν τα φρούτα! Η Αγνή αγαπάει πολύ τα γλυκά και δεν τρώει ποτέ φρούτα. Μια μέρα τα φρούτα κάνουν συμβούλιο και αποφασίζουν να βάλουν σε εφαρμογή το σχέδιο τους για να σώσουν την υγεία της που βρίσκεται σε κίνδυνο.

Πώς, όμως, θα κατορθώσουν να πείσουν τη μικρή Αγνή να αλλάξει γνώμη και να αγαπήσει τα φρούτα;

Μια γευστική ιστορία που με διασκεδαστικό τρόπο μαθαίνει στους μικρούς μας αναγνώστες να ξεχωρίζουν τις ωφέλιμες από τις βλαβερές τροφές για τον ανθρώπινο οργανισμό και τις συνέπειες της κακής διατροφής στην υγεία τους.

Ένα παραμύθι που ευαισθητοποιεί μικρούς και μεγάλους, όχι μόνο σε θέματα ισορροπημένης διατροφής. αλλά και στην υιοθέτηση υγιών συμπεριφορών όπως: η άσκηση, η αγάπη και ο σεβασμός για τη φύση, η αξία της συνεργασίας και η ανεκτίμητη αξία του δεσμού με τον παππού, μιας σχέσης που διέπεται από τη σοφία, την ενθάρρυνση, την συναισθηματική ασφάλεια.

Πρόσφατα αποκτήσατε μια στήλη στον ιστότοπο Babyards.gr με τίτλο «Η Παραμυθοχώρα του Παναγιώτη», όπου μέσα από συνεντεύξεις, μας παρουσιάζετε συγγραφείς και μας γνωρίζετε τα βιβλία τους. Μιλήστε μας λίγο για την Παραμυθοχώρα.

Π.Δ.: Μέσα από την στήλη μας αυτή. αφενός θέλουμε να κάνουμε γνωστό το έργο πολλών φίλων συγγραφέων και αφετέρου να φέρουμε τους αναγνώστες με τους εξαίρετους συγγραφείς, λίγα βήματα πιο κοντά. Αντίτυπα υπογεγραμμένα χαρίζονται με πολλή αγάπη στους αναγνώστες από τους φίλους συγγραφείς μαζί με τις πλούσιες απαντήσεις που δίνουν τόσο για τους ίδιους, όσο και για το συγγραφικό τους έργο.

Μετά από μια δύσκολη μέρα με πίεση, αρκετό τρέξιμο, τι είναι αυτό που σας ξεκουράζει και σας δίνει δύναμη να συνεχίσετε;

Π.Δ.: Το χαμόγελο των αγαπημένων μου προσώπων!!! Το χαμόγελο των ανθρώπων που αγαπούμε και μας αγαπούν είναι η καλύτερη γομολάστιχα για όλα τα λανθασμένα φορτία που βαραίνουν τη ψυχή μας.

Τι μπορεί να σας δώσει έμπνευση για τη δημιουργία μιας ιστορίας;

Π.Δ.: Τα πιο απλά πράγματα, ένα ζευγάρι παπούτσια μέχρι ένα μολύβι ή μια γόμα. Τα σημαντικά για μένα είναι τα θετικά μηνύματα που πρέπει να δοθούν μέσα από τα απλά αντικείμενα.

Υπάρχει ήδη στο μυαλό σας ο επόμενος ήρωας ή ηρωίδα του βιβλίου σας;

Π.Δ.: Ναι, υπάρχει. Μαζί της ήδη ταξιδεύω σε μια μακρινή χώρα. Ευχαριστώ την κόρη μου για το υπέροχο όνομα που της χάρισε.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τον χρόνο που μου διαθέσατε και αν σας ευχηθώ καλή δημιουργική συνέχεια!

Π.Δ.: Σας ευχαριστώ από καρδιάς!!!

Μπορείτε, αν θέλετε, να περιηγηθείτε στην Παραμυθοχώρα Του Παναγιώτη.

Επεξεργασία εικόνας: Νάγια Γ. Μητροπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here