Προσωπική άποψη: Νεκταρία Γ. Πουλτσίδη

Επιστρέφω, όπως σας είχα υποσχεθεί, με το δεύτερο μέρος της τριλογίας της Τσακισμένης Θάλασσας. Κι ενώ περίμενα να συναντήσω ως πρωταγωνιστή τον Θεράπων Γιάρβι, προς μεγάλη μου έκπληξη βρέθηκα να περπατώ παρέα με την Θορν, την νεαρή πολεμίστρια, την αντισυμβατική ηρωίδα. Το πρώτο βιβλίο της σειράς, «Μισός βασιλιάς», μου άρεσε πολύ, το δεύτερο μέρος όμως με απογείωσε. Ίσως γιατί ταυτίστηκα με την Θόρν.

Ευφυείς χαρακτήρες, με πάθη

 

 

 

Η Θορν δεν είναι η κλασική ηρωίδα πρωταγωνίστρια που συναντάμε στα περισσότερα βιβλία. Από την πρώτη στιγμή βλέπουμε την δυναμική της προσωπικότητα. Αρνείται να σκύψει το κεφάλι και είναι αποφασισμένη να χαράξει την δική της πορεία. Και η ευκαιρία της δίνεται μέσα από μια κατηγορία φόνου. Αντί να την παραδώσουν στην αγχόνη και την καταδικασμένη μοίρα του θανάτου ένας από μηχανής θεός την σώζει και την επιστρατεύει σ’ ένα επικίνδυνο ταξίδι.

  Η γενναία, άγρια κι επιθετική Thorn Bathu και ο δυνατός, πράος και ανασφαλής Brand.

Ο έρωτας, παρά τις κακουχίες που περνάει η Θορν στην πορεία, αναπτύσσεται αργά και σταθερά. Γιατί και οι πολεμιστές έχουν καρδιά. Αν και φοβάται να αφεθεί, στο τέλος η καρδιά νικά την λογική. Ποιος ξέρει άραγε τι θα ξημερώσει η επόμενη μέρα γι’ αυτήν;

Μάχες, μαγεία και πολιτικές μηχανορραφίες

Το χιούμορ, η πλοκή, η δράση, η αγωνία δεν λείπουν ούτε κι εδώ. Όσα ερωτήματα μου είχαν δημιουργηθεί στο πρώτο μέρος της σειράς κάποια μου απαντήθηκαν και για κάποια άλλα θα περιμένω μέχρι το επόμενο βιβλίο. Οι χαρακτήρες είναι καλοδουλεμένοι και με βάθος. Ο τρόπος που γράφει, οι εικόνες που σχηματίζονται είναι σαν να τις ζεις.  Είναι ένα βιβλίο που δεν μειονεκτεί πουθενά και αποτελεί μια από τις πιο αγαπημένες μου προσθήκες στην τεράστια βιβλιοθήκη μου.

Συνωμοσίες, δολοπλοκίες, όρκοι εκδίκησης και παιχνίδια εξουσίας

Το τέλος διαφέρει από όσα περιμένουμε αφού ήδη έχει γίνει η ανατροπή, αλλά δίνει την αίσθηση της δικαίωσης και της μοιρολατρίας, σήμα κατατεθέν στους ήρωες της ηρωικής φαντασίας.

Δίστασε για μια στιγμή μονάχα, όλη κι όλη όμως αυτή χρεια­ζόταν η Θορν για να τον χτυπήσει στ’ αχαμνά με το στεφάνι της ασπίδας της. Άκουσε το βογκητό του Μπραντ ακόμα και μες στην οχλοβοή των υπόλοιπων νεαρών που τη γιουχάριζαν. Ο πατέρας τής Θορν συνήθιζε να λέει πως, αν διστάσεις, πέθανες, και, καλώς ή –ως επί το πλείστον– κακώς, είχε ζήσει όλη της τη ζωή έχοντας πάντα στον νου αυτά τα λόγια. Γύμνωσε λοιπόν τα δόντια της γρυλίζοντας επιθετικά –ήταν άλλωστε η πιο συνηθισμένη έκφραση στο πρόσωπό της–, ίσιωσε το κορμί της κι όρμησε στον Μπραντ με μεγαλύτερη μανία από ποτέ. 
Εκεί που άρχισα να ανησυχώ πως δεν θα έβλεπα την υλοποίησή του όρκου εκδίκησης του σακάτη πρίγκιπα, παλιοί κι αγαπημένοι χαρακτήρες έκαναν την εμφάνισή τους στην ιστορία.

Περίληψη: Μερικές φορές ένα κορίτσι δέχεται το άγγιγμα της Πολεμόχαρης Μητέρας.

Τέτοιο κορίτσι είναι και η Θορν. Πασχίζοντας να πάρει εκδίκηση για τον θάνατο του πατέρα της, ζει μονάχα για να πολεμά. Τώρα, όμως, ο άντρας που τη δίδαξε πώς να σκοτώνει την κατηγορεί για φόνο.

Μερικές φορές, μια γυναίκα γίνεται πολεμίστρια.

Ξαφνικά βρίσκεται μπλεγμένη στις δολοπλοκίες του Πατέρα Γιάρβι, του πανούργου θεράποντα της Γκέτλαντ. Διασχίζοντας τον μισό κόσμο, αναζητώντας συμμάχους ενάντια στον αδίστακτο Υψηλό Βασιλέα, θα υποστεί μια σκληρή μαθητεία στο αίμα και τον δόλο.

Μερικές φορές, μια πολεμίστρια γίνεται όπλο.

Στο ταξίδι αυτό, έχει στο πλευρό της τον Μπραντ, έναν πολεμιστή που απεχθάνεται να σκοτώνει –αποτυχημένο τόσο στα δικά της μάτια όσο και στα δικά του–, με μία και μοναδική ευκαιρία να εξιλεωθεί.

Τα όπλα υπηρετούν έναν και μόνο σκοπό.

Άραγε η Θορν θα παραμείνει σε όλη της τη ζωή έρμαιο των ισχυρών ή θα καταφέρει να χαράξει τον δικό της δρόμο;

Το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας, κατά τη συνήθεια του συγγραφέα, εστιάζει σε άλλον πρωταγωνιστή, αυτή τη φορά γυναίκα, και μπορεί να διαβαστεί αυτοτελώς, ενώ ταυτόχρονα φέρνει στο φως μερικά ακόμα μυστικά για τον «κόσμο» όπου διαδραματίζεται η ιστορία.

Η Θορν είναι ένα κορίτσι με το άγγιγμα της Πολεμόχαρης Μητέρας: ζει μονάχα για να πολεμά. Μέχρι που βρίσκεται μπλεγμένη στις δολοπλοκίες του Πατέρα Γιάρβι και αναγκάζεται να διασχίσει τον μισό κόσμο αναζητώντας συμμάχους ενάντια στον αδίστακτο Υψηλό Βασιλέα.

Βιογραφικό: Ο Joe Abercrombie γεννήθηκε στο Λάνκαστερ της Αγγλίας, την τελευταία ημέρα του 1974. Εκπαιδεύτηκε στο Lancaster Royal Grammar School, όπου πέρασε ένα μεγάλο μέρος του χρόνου του παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια και παιχνίδια ρόλων και σχεδιάζοντας χάρτες τόπων που δεν υπάρχουν. Σπούδασε ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, όπου, με το όνειρο να δώσει νέα διάσταση στη λογοτεχνία του φανταστικού, άρχισε να γράφει για τις περιπέτειες ενός πολεμιστή με το όνομα Εννιαδάχτυλος Λόγκεν -εγχείρημα που εγκαταλείφτηκε γρήγορα. Μετά τις σπουδές του μετακόμισε στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε σε μια εταιρία τηλεοπτικών προγραμμάτων, ενώ στη συνέχεια δούλεψε ως ανεξάρτητος μοντέρ. Έκτοτε έχει δουλέψει σε πολλά ντοκιμαντέρ, μουσικά βίντεο και συναυλίες καλλιτεχνών όπως οι Barry White και οι Coldplay. Έχοντας πλέον τον απαραίτητο ελεύθερο χρόνο, το 2002, έξι χρόνια μετά από την πρώτη προσπάθεια, επέστρεψε στις περιπέτειες του Εννιαδάχτυλου Λόγκεν και αυτή τη φορά αφοσιώθηκε στο έργο του. Με την ηρωική βοήθεια και υποστήριξη της οικογένειάς του, το έργο «Το κάλεσμα του ξίφους» ολοκληρώθηκε το 2004. Οι συνέχειες, «Πριν την αγχόνη και «Το τελευταίο επιχείρημα», δημοσιεύθηκαν το 2007 και το 2008, όπου ο Joe ήταν φιναλίστ για το βραβείο John W. Campbell πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα. Το έργο «Best Served Cold», ένα αυτόνομο βιβλίο στον ίδιο κόσμο, δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2009, και ένα δεύτερο αυτόνομο, με τίτλο «The Heroes», το 2011. Ο Joe ζει πλέον στο Bath με τη σύζυγό του, Lou, και τις κόρες τους Grace και Eve. Ακόμη ασχολείται με συναυλίες και μουσικά φεστιβάλ, αλλά αφιερώνει τον περισσότερο χρόνο του στην συγγραφή ακραίων, χιουμοριστικών έργων φαντασίας. Περισσότερα για τον συγγραφέα στην ιστοσελίδα www.joeabercrombie.com

Στοιχεία Βιβλίου:                                                                                                   Τίτλος: Μισός κόσμος                                                     

Συγγραφέας: Abercrombie Joe

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

ISBN: 9786180302523
Σειρά βιβλίου: Τα χρονικά της τσακισμένης θάλασσας
Αριθμός Σελίδων: 552
Γλώσσα Γραφής: Ελληνικά
Έτος Έκδοσης: 2016 (10 Νοεμβρίου)
                                                          Επεξεργασία εικόνας: Νεκταρία Γ. Πουλτσίδη

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.