Ρωτάει η Αγγελική Δαφτσίδου

Ευχαριστούμε τον ποιητή Γιάννη Ζαραμπούκα για τον χρόνο που διέθεσε για να απαντήσει στις ερωτήσεις μας, ώστε να γνωρίσουμε καλύτερα τον ίδιο αλλά και το πρώτο το συγγραφικό πόνημα, την ποιητική συλλογή με τίτλο «Το αναπόφευκτο της μοναξιάς». Θα μου επιτρέψετε τον ενικό, γιατί είναι ένας άνθρωπος που αγαπώ και εκτιμώ βαθιά.

Συνέντευξη

Πρώτη εμφάνιση στη λογοτεχνία με μια ποιητική συλλογή. Ήταν το ταξίδι του βιβλίου σου όπως το περίμενες;

Γ.Ζ.: Η αλήθεια είναι πως ακόμα είναι νωρίς για να έχω μία ολοκληρωμένη εικόνα για το ταξίδι του βιβλίου μου. Άλλωστε δεν έχει κλείσει ούτε τρεις μήνες από την ημέρα Γιάννη Ζαραμπούκαπου επίσημα κυκλοφόρησε. Το ξεκίνημα όμως ήταν ανέλπιστα δυνατό και γι’ αυτό χαίρομαι ιδιαίτερα!

Τι θα έλεγες πως αποκόμισες από τις κριτικές και τα σχόλια των αναγνωστών σου;

Γ.Ζ.: Φτερουγίσματα χαράς και πολλά δάκρυα συγκίνησης!

Δεν μπορώ να μην ρωτήσω. Γιατί ποίηση; Γιατί όχι ένα ευκολοανάγνωστο μυθιστόρημα;

Γ.Ζ.: Και γιατί όχι; Κοίταξε, για μένα η ενασχόληση με τη διαδικασία της συγγραφής είτε πεζών, είτε ποιητικών κειμένων αποτελεί μέσο προσωπικής λύτρωσης από ανείπωτα συναισθήματα και σκέψεις. Ορμώμενος λοιπόν από αυτή μου την ανάγκη η ποίηση προέκυψε εντελώς αυθόρμητα, τουλάχιστον στο αρχικό στάδιο συγγραφής της παρούσας συλλογής. Στη συνέχεια όμως, ήθελα να κερδίσω ένα προσωπικό στοίχημα που έβαλα με τον εαυτό μου. Να καταφέρω δηλαδή να εκφράσω αυτό που νιώθω μέσα από ένα σύντομο σε έκταση κείμενο!

Προσωπικά, σαν αναγνώστη, με ανακουφίζει το γεγονός πως γράφεται ποίηση από νέους ανθρώπους. Πιστεύεις πως υπάρχει μέλλον στην ποίηση στην εποχή μας;

Γιάννη ΖαραμπούκαΓ.Ζ.: Ζούμε σε μια πεζή εποχή, όπου το είδος της ποίησης βάλλεται από την εμπορευματοποίηση του λογοτεχνικού χώρου, η οποία κατ’ επέκταση έχει ως αποτέλεσμα τα μυθιστορήματα, κυρίως τα ογκώδη, να παράγονται, να προβάλλονται και να πωλούνται ευκολότερα. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η ποίηση δεν ανθίζει στις μέρες μας. Το αντίθετο μάλιστα! Μπορεί το κομμάτι της πίτας που της αναλογεί να είναι μικρό, όμως υπάρχουν τόσα πολλά ερεθίσματα γύρω μας, που αποτελούν το ιδανικότερο υλικό για τη δημιουργία της.

Από την εμπειρία σου είναι όντως πιο δύσκολη η ποιητική γραφή από κάποιο κείμενο σε πεζό λόγο; Και αν ναι, είναι εξίσου δύσκολο να διαβαστεί;

Γ.Ζ.: Η συγγραφή ενός ποιήματος είναι σαφώς δυσκολότερη γιατί ο δημιουργός πρέπει μέσα από ένα κείμενο περιορισμένης έκτασης να ξεκλειδώσει τον συναισθηματικό κόσμο του αναγνώστη και να διεγείρει τη σκέψη του.

Θεωρώ πως η ποίηση δεν είναι για τους λίγους…

Ίσως αυτό είναι ένα διαχρονικό στερεότυπο που επικρατεί γύρω από το συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος που με βρίσκει αντίθετο. Πιστεύω ότι υπάρχουν ποιητές που κουμπώνουν τέλεια στον καθένα μας. Αρκεί να έχουμε τη διάθεση να τους βρούμε μέσα απ’ τη διαδικασία της ανάγνωσης!

Γράφοντας τα ποιήματά σου είχες στο μυαλό σου ενδεχομένως σε ποιον απευθύνεται αυτό που γράφεις ή ήταν αυθόρμητη και από ψυχής η γραφή σου;

Γ.Ζ.: Αν και θα ακουστεί κάπως εγωιστικό αυτό που θα πω, αλλά η αλήθεια είναι πως αρχικά τα ποιήματα τα έγραψα με σκοπό την δική μου προσωπική απελευθέρωση από το βάρος ανείπωτων συναισθημάτων, χωρίς να αναλογιστώ αυτό που αναφέρεις.

Πιστεύεις πως ο ποιητής πρέπει να μελετά, να έχει σαφείς επιρροές από λογοτεχνικά ρεύματα και μεγάλους ποιητές ή είναι κάπως ξεπερασμένο στην μοντέρνα ποίηση;

Γ.Ζ.: Νομίζω πως επιβάλλεται! Μπορεί η μοντέρνα ποίηση να αποκλίνει τουλάχιστον τεχνικά από τους μεγάλους μας ποιητές, αλλά η μελέτη τους νομίζω πως αποτελεί ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης και μέσο που μπορεί να συνδράμει στην βελτίωση και στην ωρίμανση του ταλέντου σε συνδυασμό με τις εμπειρίες που προσφέρει ο χρόνος!

Είσαι ένας νέος άνθρωπος, φοιτητής. Πιστεύεις πως στη συγγραφή υπάρχει χώρος για νέους ανθρώπους ή η απόφαση δεν είναι τόσο των εκδοτικών αλλά περισσότερο των αναγνωστών και στο τι συνηθίζουν να διαβάζουν;

Γ.Ζ.: Πάντα και παντού υπάρχει χώρος για τους νέους ανθρώπους. Ίσως η αρχή να είναι κάπως δύσκολη μιας και λόγω της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζουμε οι εκδότες δύσκολα εμπιστεύονται τους νέους δημιουργούς. Δύσκολα πια ρισκάρουν. Ας μην ξεχνάμε πως κι αυτοί επιχειρηματίες είναι… Όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν εκδότες που αφουγκράζονται τις νέες λογοτεχνικές φωνές και τους δίνουν το δικό τους, έστω και μικρό χώρο, για να ακουστούν. Παράδειγμα αποτελούν οι Εκδόσεις Πνοή που μου έδωσαν την ευκαιρία και το βήμα να επικοινωνήσω το πρώτο μου λογοτεχνικό έργο με το αναγνωστικό κοινό.

Όσο για το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, πιστεύω πως και οι αναγνώστες έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης, αφού σε αυτούς στηρίζεται η επιτυχία ενός βιβλίου. Θέλω να πιστεύω πως οι πραγματικοί αναγνώστες, αυτοί που πάντα θα κοιτούν στα πιο χαμηλά ράφια των βιβλιοπωλείων, αυτοί που θα προσπαθούν να ξετρυπώσουν βιβλία διαμάντια, αυτοί που θα ψάχνουν κάτι φρέσκο και διαφορετικό ίσως θα συνεχίσουν να υπάρχουν και να δίνουν ευκαιρίες στους νέους δημιουργούς.

Έκανες το πρώτο βήμα στον μακρύ αυτό δρόμο με μια, κατά γενική ομολογία, σοβαρή και αξιόλογη δουλειά. Τι να περιμένουμε από σένα; Υπάρχουν σχέδια για το μέλλον;  

Γιάννη ΖαραμπούκαΓ.Ζ.: Έχω ήδη σκεφτεί το επόμενό μου βήμα και βρίσκομαι σε μία πολύ γόνιμη διαδικασία αναζήτησης και μελέτης της ιδιαίτερης φόρμας κειμένου με την οποία θέλω να ασχοληθώ. Άλλη μία πρόκληση για μένα έχει ξεκινήσει! Ωστόσο, δεν θέλω να ανακοινώσω κάτι συγκεκριμένο, μα ούτε και να βιαστώ να δημιουργήσω γιατί η συγγραφή για εμένα είναι ανάγκη.

Έχω μπροστά μου μία ολόκληρη ζωή για να γράφω. Ας την ζήσω, όμως, πρώτα…

«Το αναπόφευκτο της μοναξιάς» είναι μία ποιητική συλλογή, η συγγραφή της οποίας ξεκίνησε δειλά μέσα στο 2014, ως μία προσπάθεια να γίνουν οι στίχοι από κάθε ποίημα το κλειδί που θ’ ανοίξει την πόρτα της ψυχής, κι από μέσα θα ξεχυθούν όλα εκείνα, τα ανείπωτα συναισθήματα που την βαραίνουν. Κι εκείνη να πετάξει ψηλά στο τέλος, ελεύθερη πια, δίχως βάρη να τσακίζουν τις φτερούγες της και ν’ αναζητήσει το φως της λύτρωσης.

Γιάννης Ζαραμπούκας

Επεξεργασία εικόνας: Νάντια Κίσκα

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.