Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024
More
    ΑρχικήΠαιδική ΛογοτεχνίαΗλικίες 4-6Το γιατί των παιδιών φέρνει ελπίδα - Βαγγέλης Ηλιόπουλος

    Το γιατί των παιδιών φέρνει ελπίδα – Βαγγέλης Ηλιόπουλος

    -

    Το γιατί των παιδιών φέρνει ελπίδα  

    Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

    Κρατώντας στα χέρια μου το βιβλίο του συγγραφέα Βαγγέλη Ηλιόπουλου «Το γιατί των παιδιών φέρνει ελπίδα», το βλέμμα μου έμεινε αρκετή ώρα στο υπέροχο εξώφυλλο.

    Όλο το βιβλίο έχει εικονογραφηθεί εξαιρετικά από την Έφη Λαδά. Η εικόνα όμως του εξωφύλλου δεν μπορεί παρά να κεντρίσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

    Ο συγγραφέας ξεκινάει  με ένα ευρηματικό τρόπο την ιστορία του. Ένα ΓΙΑΤΙ φεύγει από το ανοιχτό παράθυρο ενός εκδοτικού οίκου και ταξιδεύει παντού ακούγοντας  τα παράπονα των μικρών παιδιών.

    Γιατί ο κόσμος να είναι άδικος;

    Γιατί να υπάρχει φτώχεια και πείνα;

    Γιατί όλοι στη γη δεν είναι ίσοι;

    Γιατί μας χωρίζουν σε φτωχούς και πλούσιους;

    Γιατί να πολεμάμε μεταξύ μας για λίγο φαγητό;

    Γιατί να υπάρχει μοναξιά και θλίψη;

    Γιατί να υπάρχει αρρώστια και πόνος;

    Ένα βιβλίο αληθινό που θίγει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες παιδιά καθημερινά. Γιατί υπάρχουν και παιδιά που βιώνουν δύσκολες καταστάσεις, επειδή η ζωή όσο όμορφη και να είναι, είναι και πολύ σκληρή.

    Κάθε λέξη λένε οι ποιητές, έχει τη δική της ζωή. Μια ζωή μοναδική, μυστική και παράξενη. Την πιο παράξενη όμως ή λέξη «Γιατί» την έχει, επειδή σε αυτήν κρύβεται όλο το παράπονο των ανθρώπων.

    Μια φορά κι έναν καιρό λοιπόν, στον μεγάλο εκδοτικό οίκο, εκεί που δεκάδες ειδικοί έφτιαχναν ένα λεξικό, έγινε κάτι παράξενο.

    Από τις πρώτες λέξεις που είχαν γραφτεί ήταν αυτές που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Ανάμεσά τους και το «Γιατί». Χρόνια έμενε εκεί, στο γραφείο μιας λεξικογράφου, κάτω από στοίβες χαρτιών με άλλες λέξεις, για να περιμένει παραπονεμένο και ξεχασμένο. Ώσπου……….

    Τι θα κάνει αυτό το ΓΙΑΤΙ για να βοηθήσει όλα αυτά τα παιδιά που συναντά στο δρόμο του; Τι λείπει από όλα αυτά τα παιδιά που έχουν μια θλίψη στα μάτια τους;

    Αν νομίζετε ότι είναι ένα βιβλίο γεμάτο απαισιοδοξία, κάνετε λάθος. Είναι ένα βιβλίο που λέει αλήθειες και μόνο αλήθειες. Δεν θα σας αποκαλύψω τίποτα περισσότερο. Θα σας αφήσω να απολαύσετε ένα όμορφο κείμενο και μια εξαιρετική εικονογράφηση, που δένουν αρμονικά και το αποτέλεσμα είναι μοναδικό.

    Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη και απευθύνεται σε παιδιά από 5 ετών.

    Περίληψη: Κάθε λέξη, λένε οι ποιητές, έχει τη δική της ζωή. Την πιο παράξενη όμως έχει η λέξη «γιατί», επειδή σε αυτήν κρύβεται όλο το παράπονο των ανθρώπων. Σε αυτή την ιστορία το «γιατί» ένα τσαλακωμένο λήμμα που ξέφυγε από το ανοιχτό παράθυρο ενός μεγάλου εκδοτικού οίκου, για να ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο. Θα γνωρίσει παιδιά που αναρωτιούνται γιατί σ’ εμένα. Μαζί με αστερόσκονη ελπίδας θα δώσει μόνο μία απάντηση στα «γιατί»: πως ο κόσμος αυτός έχει μία ελπίδα να διορθωθεί και αυτή είναι μόνο τα παιδιά.

    Το γιατί των παιδιών φέρνει ελπίδαΣτοιχεία βιβλίου:

    Τίτλος: Το γιατί των παιδιών φέρνει ελπίδα

    Συγγραφέας: Ηλιόπουλος Βαγγέλης Δ.

    ISBN: 9789601661766

    Ημερ/νία έκδοσης: 11/2015

    Εκδότης: Εκδόσεις Πατάκη

    Σελίδες: 36

    Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ