Το βιβλίο Ο Κλεπτομνήμων το βρήκα σε βιβλιοπωλείο, στη θέση «Μεταχειρισμένα», σε τιμή πάμφθηνη, άρα υποψήφιο προς αγορά. Μου έκανε εντύπωση ο τίτλος του, το οπισθόφυλλό του και το ότι δεν είχα ξαναδιαβάσει κάτι του Νίκου Παπανδρέου.

Προσωπική άποψη: Ντόκα Αγάπη

Ο καθηγητής Άρτσερ εφευρίσκει μία γυάλινη σφαίρα, που όταν την ακουμπάνε δύο άτομα, το ένα μεταφέρει στο άλλο στιγμές του παρελθόντος του, τις οποίες ποτέ δεν ανακτά.

Ο Φρανκ, εργάζεται εδώ και λίγο καιρό για τον καθηγητή, ταξινομώντας τις στοίβες των εργασιών του. Ο Άρτσερ, πριν πεθάνει, αποκαλύπτει την σφαίρα στον υπάλληλό του και του μεταφέρει μνήμες του. Από κει κι έπειτα, ο Φρανκ εθίζεται στην σφαίρα και με διάφορους τρόπους αποκτά μνήμες πολλών άλλων ανθρώπων, αντρών και γυναικών. Ανακαλύπτει τις κατηγορίες της μνήμης, τις παρενέργειες της σφαίρας και διαπιστώνει τι είναι η ευτυχία.

Ο Ρίτσαρντ Μαντ είναι διευθυντής έρευνας στο εργαστήριο του Άρτσερ και ξέρει ότι έχει ανακαλύψει κάτι συγκλονιστικό. Πιέζει τον Φρανκ να του το αποκαλύψει, αλλά εκείνος κάνει τον ανήξερο.

H Αν Σταρκς είναι φοιτήτρια και ερωμένη του Φρανκ. Ανταλλάσσουν επανειλημμένα μνήμες, σημαντικές και φαινομενικά ασήμαντες, σε σημείο να γνωρίζουν πια ο ένας τον άλλον πολύ καλά. Η Αν τον πείθει να της δανείσει την σφαίρα κι εξαφανίζεται. Βάσει αυτών που γνωρίζει πολύ καλά για εκείνην, την ψάχνει σε κάθε πιθανό και απίθανο σημείο που του έχει αποκαλύψει, μα δεν την βρίσκει παρά την 6η μέρα. Η Αν του ζητάει να διαλέξει ανάμεσα στη σφαίρα και σ’ εκείνην. Διαλέγει την σφαίρα.

Ο Ρίτσαρντ αποκαλύπτει στον Φρανκ ότι όλο αυτό το διάστημα τον παρακολουθούσαν, γιατί γνώριζαν ότι έχει την σφαίρα. Του ζητάει να περάσει από εξετάσεις, ώστε να δουν τι επίδραση είχε επάνω του όλη αυτή η μεταφορά αναμνήσεων. Όλες οι εξετάσεις του βγαίνουν φυσιολογικές.

Η Αν αποκαλύπτει στον Φρανκ ότι όλα είναι σχεδιασμένα για να ρίξουν την σφαίρα στην αγορά και να την εμπορευθούν με υψηλό τίμημα.

Τι αποφάσεις θα πάρει ο κλεπτομνήμων Φρανκ για τον εαυτό του, όταν δει όλη αυτή την τρέλα της εμπορευματοποίησης; Όταν οι μνήμες αρχίσουν και εισβάλλουν στο μυαλό του ανεξέλεγκτα;

Επιστημονική φαντασία ή κάτι που θα μπορούσε να συμβεί; Σε καλεί να μάθεις τα αποτελέσματα μιας πιθανής εφεύρεσης, που θεωρείται ότι θα εμπλουτίσει τον εγκέφαλο των ανθρώπων. Κουραστικό το ότι αναφέρονται πολλά τοπωνύμια, που προφανώς κανείς ποτέ δεν θα επισκεφθεί, εκτός αν έχει ζήσει ή ζει στην Αμερική. Η αφήγηση σε καλούς ρυθμούς, ενδιαφέρουσα η εξέλιξη, ωραία στρωτή η γραφή.

Αυτί του βιβλίου: Το πρώτο βιβλίο του Νίκου Παπανδρέου «Δέκα μύθοι και μια ιστορία» (1995) κυκλοφορεί στα αγγλικά, τα γερμανικά και τα αραβικά. Προτάθηκε το 1999 για το βραβείο λογοτεχνίας πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα του Los Angeles Times (First Fiction Award). Το δεύτερο βιβλίο του «Λεπτή γραμμή» (1997) είναι μια συλλογή διηγημάτων. Άρθρα, δοκίμια και διηγήματά του κυκλοφορούν στην Αμερική, στον Καναδά και στην Ελλάδα. Γράφει στα αγγλικά και στα ελληνικά και σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Yale και Princeton και λογοτεχνικά στο Πανεπιστήμιο του Vermont.

Περίληψη: Μέσα από την ιστορία του Φρανκ, φοιτητή κλασσικών σπουδών στο Πρίνστον, παρακολουθούμε την επιρροή μιας μαγικής εφεύρεσης στον ανθρώπινο νου. Η εφεύρεση τον συγκλονίζει, ανατρέπει τη ζωή του και τις σχέσεις του με τον κόσμο. Με τα πειράματά του όμως, ο ανυποψίαστος Φρανκ βγάζει στο παζάρι της παγκόσμιας αγοράς ό,τι πιο ακριβό έχει η ανθρώπινη συνείδηση. Με χιούμορ, σασπένς και πολλές λοξές ματιές στην ανθρώπινη ύπαρξη, ο συγγραφέας ξετυλίγει με ευρηματικό τρόπο ένα συναρπαστικό και ιδιαίτερο μυθιστόρημα.

Ο ΚλεπτομνήμωνΣτοιχεία βιβλίου

Τίτλος: Ο Κλεπτομνήμων

Συγγραφέας: Νίκος Παπανδρέου

Εκδόσεις: Καστανιώτη

ISBN: 960-03-2931-1

Έκδοση: Αθήνα, 2001

Σελίδες: 259

Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ