Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More
    ΑρχικήΠαιδική ΛογοτεχνίαΗλικίες 4-6Το παιχνίδι των δοντιών - Ρία Φελεκίδου

    Το παιχνίδι των δοντιών – Ρία Φελεκίδου

    -

    Το παιχνίδι των δοντιών

    Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

    Πριν λίγους μήνες κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο το βιβλίο της συγγραφέως Ρίας Φελεκίδου «Το παιχνίδι των δοντιών», σε εικονογράφηση της Γεωργίας Στύλου.

    Ήρωας της ιστορίας μας ο Αμπντούλ που μαζί με την οικογένειά του, έφτασε στην Ελλάδα με μια βάρκα. Ζει σε έναν καταυλισμό προσφύγων. Τη νύχτα κρυώνει και φοβάται.

    Είχα αρκετό καιρό να δω τη μαμά μου να κλαίει. Νομίζω ότι από τότε που βγήκαμε από τη βάρκα, μετρηθήκαμε και είδαμε πως ήμασταν και οι τέσσερις στη στεριά -μούσκεμα, παγωμένοι, τρομαγμένοι, αλλά εκεί, όλοι μαζί- δεν την ξαναείδα να κλαίει.

    Ο πατέρας του, για να ξεχνάει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, μαθαίνει στο γιο του ένα παιχνίδι. Σε λίγο αυτό το παιχνίδι θα το παίζει όλη η οικογένεια. Έτσι θα ξεχνούν για λίγο τις δυσκολίες και τα προβλήματα που τους έφερε στο δρόμο τους η ζωή.

    Μια  δυνατή ιστορία που αναφέρεται στα προβλήματα των προσφύγων μέσα από τα μάτια ενός μικρού παιδιού με περιγραφές που δεν αφήνουν ασυγκίνητο ούτε τον πιο σκληρό αναγνώστη. Η συγγραφέας καταγράφει αλήθειες. Η αλήθεια είναι πάντα σκληρή. Ούτε φυσικά είναι λύση να κλείνουμε τα μάτια σε όσα συμβαίνουν γύρω μας.

    Μεγαλείο ψυχής, αντοχές που δοκιμάζονται, όνειρα που κρύβονται στις παράξενες μουσικές των δοντιών που χτυπάνε από το κρύο, με ρυθμό αλλά και αισιοδοξία για το αύριο.

    Ο Αμπντούλ και κάθε παιδί σαν τον Αμπντούλ, μπορεί να βρει  ξανά το χαμόγελό του. Ένα μικρό σπίτι, μια σχολική αίθουσα και φίλοι είναι αρκετά για να διώξουν το φόβο και τη θλίψη από τα μάτια των παιδιών αυτών. Γιατί όπως λέει και η συγγραφέας: «Σε όλα τα παιχνίδια, η ζωή είναι ο μεγάλος νικητής»

    Το βιβλίο ανήκει στη σειρά Διαβάζω ιστορίες και απευθύνεται σε παιδιά από 7+. Στο τέλος της ιστορίας, οι μικροί αναγνώστες θα βρουν διάφορες δραστηριότητες, για να θυμηθούν ξανά όσα διάβασαν, να ζωγραφίσουν  και να δώσουν τις δικές τους απαντήσεις σχετικά με την ιστορία του Αμπντούλ. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα να ακούσουν την ιστορία από τη συγγραφέα χρησιμοποιώντας το δωρεάν πρόγραμμα QR code reader.

    Περίληψη: Πολλές φορές ξυπνώ όταν είναι ακόμη νύχτα και παίζω μόνος μου ένα παιχνίδι. Χτυπάω δυνατά τα δόντια μου μεταξύ τους και γεννιέται μια παράξενη μουσική. Αυτό τους ξυπνάει όλους, αν και δεν καταλαβαίνω γιατί. Η μουσική μου δεν είναι δυνατή.

    Ένα προσφυγόπουλο, που έχει φτάσει στην Ελλάδα μαζί με τους γονείς και τον αδερφό του. Οι αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζουν, μέσα από την παιδική του ματιά. Και η ζωή που «σε όλα τα παιχνίδια είναι ο μεγάλος νικητής».

    Στοιχεία βιβλίου:

    Τίτλος: Το παιχνίδι των δοντιών

    Συγγραφέας: Ρία Φελεκίδου

    Εκδόσεις: Μεταίχμιο

    Εικονογράφος: Γεωργία Στύλου

    ISBN: 978-618-03-1262-1

    Σελίδες: 56

    Ημερομηνία Έκδοσης: 15/03/2018

    Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ