Προσωπική άποψη: Χαρά Δελλή

Ένα απολαυστικό μυθιστόρημα-ύμνος στην ιδιαίτερη τέχνη της gourmet μαγειρικής και στα ερωτικά και γευστικά της σταυροδρόμια, το οποίο συνοδεύεται από 60 υπέροχες όσο και πρωτότυπες συνταγές.

Ένα πρωτότυπο βιβλίο που συνδυάζει τη λογοτεχνική πένα της Ντόρας Βαλκάνου με συνταγές που προτείνει ο Παναγιώτης Κουκουβίτης και εντρυφεί στη γευσιγνωσία,στα μυστικά του έρωτα, στις ανθρώπινες σχέσεις, στη δημιουργικότητα, στην τέχνη και σε άλλα πολλά…

 “Η ΤΕΧΝΗ ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟΠΟ, ΟΥΤΕ ΧΡΟΝΟ. ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ Η ΟΧΙ. ΕΠΙΤΕΛΕι ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ Η ΟΧΙ…”

Η καθηγήτρια σε κολέγια της Θεσσαλονίκης και καταξιωμένη ποιήτρια Ντόρα Βαλκάνου συνεργάζεται με τον ειδικό στις γαστριμαργικές απολαύσεις και εικαστικό Παναγιώτη Κουκουβίτη, συνυφαίνοντας ένα απολαυστικό μυθιστόρημα, όπου ένας σεφ εμπνέεται από τις ερωμένες του νοστιμιές και τους εμπνέει αθεράπευτο και ακατάσχετο έρωτα.

συνταγές

Οι δυο τους πιστεύουν βαθιά  ότι ο τρόπος που ο καθένας μας, «τρέφεται», συναισθηματικά, πνευματικά και ερωτικά από την ζωή του, συχνά εκφράζεται και στον τρόπο με τον οποίο τρέφεται κυριολεκτικά. Οι συγγραφείς δημιουργούν στο βιβλίο τους έναν όμορφο κόσμο γεμάτο συναισθήματα και εμπειρίες και εμπεριέχουν σ’ αυτό την ανάγκη για επαφή και αφύπνιση που είναι τόσο επιτακτική στις μέρες μας.

Όσοι τρώνε επιλέγοντας επιμελώς αυτά που θα γευτούν και αυτά που θα τους θρέψουν είναι περισσότερο προσανατολισμένοι σε μία όμορφη ζωή, γεμάτη μικρά καθημερινά θαύματα.

Ένας ύμνος στις ηδονές του κορμιού και του ουρανίσκου!

‘Eνα ταξίδι απ’ τις φλαμουριές και τις αυλές, στα μπαράκια με την rock μουσική της δεκαετίας του 70 και στα υπέροχα μαγαζάκια με τις ωραίες συνταγές και γεύσεις…

Μία περιπλάνηση στα ερωτικά σταυροδρόμια της μαγειρικής.

Γιατί η Ύλη παρεκτρέπεται…

Συνδέοντας τις γνώσεις για την τέχνη της μαγειρικής με τις γνώσεις για την τέχνη της απόλαυσης, το αποτέλεσμα μόνο εκρηκτικό χαρακτηρίζεται. Μπλέκει την ποίηση με την φιλοσοφία, τη μουσική με τη λογοτεχνία και το θέατρο, μέσα από γευστικές περιπέτειες σε εθνικές κουζίνες.

συνταγές

Θέλεις να το καταβροχθίσεις. Και το βιβλίο και τις συνταγές του. Ειδικά, όταν ξέρεις ότι τις εκτελεί κάποιος σημαντικός για σένα, μόνο για σένα. Ένα ερωτικό, γαστρονομικό μυθιστόρημα που φαίνεται να ταιριάζει απόλυτα στο περιβάλλον της Θεσσαλονίκης, όπου εκτυλίσσεται. Γιατί η Ελλάδα έχει παράδοση στη μαγειρική.

Η μαγειρική μπορεί να βοηθήσει κάποιον να δει την ζωή από μία καλύτερη οπτική γωνία. Εκεί αρχίζει και υπεισέρχεται η απόλαυση της δημιουργίας, η δύναμη της αυτοπεποίθησης και τέλος η διάθεση του μοιράσματος. Κι εκεί η μαγειρική συναντά τη ζωή…

“Ο κόσμος των αισθήσεων είναι απαιτητικός. Το μέτρο είναι απαραίτητο και προς τα πάνω και προς τα κάτω. Οι μεγαλύτερες απολαύσεις βρίσκονται εκεί όπου το σώμα και το μυαλό συμπορεύονται, εκεί όπου τιθασεύονται και η υπερβολή και η στέρηση.

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι το πάθος είναι μια άρρωστη υπόθεση, όπου χάνεται το μέτρο. Δεν είναι καθόλου έτσι όμως, και ο Απόστολος το είχε μάθει αυτό μέσα στην κουζίνα του. Βάλε περισσότερο πιπέρι από όσο πρέπει και θα χαλάσει το πιάτο. Λιγότερο αλάτι και δε θα τρώγεται.

Το πάθος είναι ισορροπία σε τεντωμένο σκοινί. Θέλει υπομονή, σιγουριά, γαλήνη, αργά βήματα. Θέλει πίστη και αγάπη. Θέλει σεβασμό προς το κενό που ανοίγεται κάτω απ’ τα πόδια μας. Θέλει αυθορμητισμό, αλλά ταυτόχρονα θέλει και προσοχή.”

O έρωτας, όπως και η μαγειρική, δεν είναι μία τυχαία σύνθεση. Απαιτεί τις σωστές δόσεις τρυφερότητας, χιούμορ, της φροντίδας του ενός προς τον άλλον, του σεβασμού προς το ανθρώπινο σώμα και τις αισθήσεις μας, καθώς και μία γερή δόση ελευθερίας. Δόση, όχι ασυδοσία.

Γιατί ο έρωτας σίγουρα περνά κι απ’ το στομάχι!

Περίληψη: 

Ο Απόστολος είναι ένας νεαρός ζωγράφος από τη Θεσσαλονίκη με χόμπι τη μαγειρική. Σε μια βόλτα στα Λαδάδικα ανακαλύπτει ένα μαγαζάκι που εμπορεύεται εκλεκτά προϊόντα. Εκεί διδάσκεται τα μυστικά της γεύσης και, συνδυάζοντας την αγάπη του για τη μαγειρική, την τέχνη και το γυναικείο φύλο, ανακαλύπτει το πολύ ιδιαίτερο ταλέντο του: μπορεί να αποκρυπτογραφήσει την ιδιοσυγκρασία όποιας γυναίκας επιθυμεί και να τη συνδυάσει με το κατάλληλο μενού, έτσι ώστε να κερδίσει τον έρωτά της.

συνταγές

Βιογραφικά:

Η Ντόρα Βαλκάνου γεννήθηκε το 1964 στη Θεσσαλονίκη. Φοίτησε από το 1983 έως το 1987 στο Πανεπιστήμιο Hofstra της Νέας Υόρκης, από όπου απέκτησε Bachelor of Arts στη δημιουργική γραφή. Τo 1997 έλαβε το  μεταπτυχιακό της από το Swansea University of Wales, με εξειδίκευση στην αμερικανική ποίηση.
Από το 1987 έως το 1997 εργάστηκε ως καθηγήτρια στο New York College και στο City College στη Θεσσαλονίκη, όπου δίδαξε αμερικανική λογοτεχνία, ακαδημαϊκή και δημιουργική γραφή, δράμα, αισθητική, κ.ά. Από το 1997 εργάζεται στο Γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές …δεκάξι βήματα (1981) και eleven (1985, εκδόθηκε στα αγγλικά). Το 1986 τιμήθηκε στη Νέα Υόρκη με το πρώτο βραβείο Nancy P. Schnader Poetry Award από την Ακαδημία Αμερικανών Ποιητών.

Ο Παναγιώτης Κουκουβίτης γεννήθηκε το 1956 στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει και εργάζεται. Ασχολείται επαγγελματικά με το εμπόριο τροφίμων, με εξειδίκευση στα προϊόντα υψηλής γαστρονομίας.
Είναι ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Ελληνικής Λέσχης Γαστρονομίας. Διετέλεσε αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνικού Slow Food, το οποίο και εκπροσώπησε για πολλά χρόνια στη Βόρεια Ελλάδα. Κείμενά του για θέματα γαστρονομίας και τροφογνωσίας έχουν δημοσιευθεί σε ειδικά περιοδικά. Έχει οργανώσει σεμινάρια με θέματα γαστρονομίας για τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος και για σχολές μαγειρικής τέχνης, καθώς και μεγάλο αριθμό εργαστηρίων γεύσης.
Έχει πάρει μέρος στην οργάνωση πολλών διαγωνισμών μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής τέχνης. Έχει διατελέσει επί σειρά ετών σύμβουλος έκδοσης και συντάκτης σε περιοδικά γεύσης.
Παράλληλα έχει αναπτύξει δραστηριότητα και στη ζωγραφική. Έχει παρουσιάσει το έργο του σε διάφορες ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα του βρίσκονται στην Πινακοθήκη ΕΜΣ, σε ηλεκτρονικές πινακοθήκες και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές. Είναι μέλος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος (ΣΚΕΤΒΕ).

Μπορείτε να βρείτε Σελίδα fb:https://tinyurl.com/yd75pmpe

 

συνταγές

Στοιχεία βιβλίου:

Τίτλος: Το Μαγειρείο των αισθήσεων

Συγγραφείς: Ντόρα Βαλκάνου & Παναγιώτης Κουκουβίτης

Eκδόσεις: Κέδρος
Έτος έκδοσης: 2014
ISBN: 978-960-04-4409-4
Σελίδες.: 296

Είδος: Ελληνική Πεζογραφία

Επιμέλεια κειμένου: Χαρά Δελλή

Επεξεργασία εικόνας: Αναστάσιος Τριανταφύλλου

Απάντηση

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.