Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

Σίγουρα όλοι μας, σε κάποια περίοδο της σχολικής μας ζωής, συναντήσαμε στη τάξη κάποιο «αόρατο» αγόρι ή κορίτσι. Αναφέρομαι στα παιδιά που είναι εσωστρεφή, περισσότερο δειλά ίσως από κάποια άλλα, κάθονται συνήθως μόνα τους στο θρανίο και δεν ανήκουν σε κάποια παρέα.

Με τα «αόρατα» παιδιά ασχολείται και η συγγραφέας Trudy Cudwig στο βιβλίο της «Το αόρατο αγόρι», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη σε εικονογράφηση Patrice Barton. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5+.

Αόρατο αγόριΟ Τομ  είναι σχεδόν αόρατος για τους συμμαθητές του. Δεν παίζουν μαζί του στα διαλλείματα, δεν τον καλούν στα πάρτι τους. Εκείνος, όταν νιώθει μοναξιά, ζωγραφίζει. Μέχρι που μια μέρα έρχεται στο σχολείο ένας νέος συμμαθητής και τότε όλα αλλάζουν για τον Τομ.

Μια Δευτέρα πρωί η κυρία Καρλότι συστήνει στη τάξη έναν καινούριο μαθητή τον Λι.

Ο Τομ του χαμογελά ντροπαλά. Μερικά από τα άλλα παιδιά, ρίχνουν κλεφτές ματιές στον Λι, προσπαθώντας να καταλάβουν αν τους κάνει για φίλος. Δεν έχουν αποφασίσει ακόμα αν θα τον κάνουν παρέα.

Το Αόρατο αγόριΜια όμορφη και τρυφερή ιστορία για όλα αυτά τα παιδιά που βιώνουν τη μοναξιά στο σχολείο, όταν για τους υπόλοιπους συμμαθητές τους, απλά δεν υπάρχουν. Για τα παιδιά που αγνοούνται συνειδητά ή ασυνείδητα από τους συμμαθητές τους. Η συγγραφέας πετυχαίνει μέσα από την όμορφη ιστορία της να κάνει τα αόρατα παιδιά να αισθανθούν καλύτερα και να γίνουν πλέον ορατά.

φιλία ειναι να σ’ εκτιμουν γι΄αυτο που εισαι

Στη τελευταία σελίδα του βιβλίου, η συγγραφέας προτείνει θέματα ενσυναίσθησης για συζήτηση έτσι ώστε τα παιδιά να κατανοήσουν καλύτερα το πώς αισθάνεται ένας συμμαθητής τους που δεν γίνεται αποδεκτός από τα υπόλοιπα παιδιά.

μερικές φορές ο τρόπος με τον οποίο μας βλέπουν οι άλλοι είναι διαφορετικός από το πώς αντιλαμβανόμαστε εμείς τον εαυτό μας…

Το Αόρατο αγόριΜια ευαίσθητη ιστορία που μας δείχνει πώς μικρές πράξεις καλοσύνης μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να ενταχθούν και να διακριθούν σε μια ομάδα. Κάθε γονιός, δάσκαλος ή σύμβουλος που αναζητά εργαλεία που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των «αθόρυβων» παιδιών θα βρει εδώ έναν πολύτιμο οδηγό.

Περίληψη: Γνωρίστε τον Τομ, το αόρατο αγόρι.

Κανείς ποτέ δεν τον προσέχει, ούτε σκέφτεται να τον συμπεριλάβει στην ομάδα του, σε παιχνίδι ή σε πάρτι γενεθλίων… μέχρι που ένα νέο παιδί έρχεται στο σχολείο.

Μόλις ο Λι, ο καινούριος μαθητής, φτάνει, ο Τομ είναι ο πρώτος που θα τον κάνει να αισθανθεί καλοδεχούμενος. Όταν ο Τομ και ο Λι συνεργάζονται σε μια δραστηριότητα, ο Τομ βρίσκει τρόπο να ξεχωρίσει.

Μια ευαίσθητη ιστορία που μας δείχνει πώς μικρές πράξεις καλοσύνης μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να ενταχθούν και να διακριθούν σε μια ομάδα. Κάθε γονιός, δάσκαλος ή σύμβουλος που αναζητά εργαλεία που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των «αθόρυβων» παιδιών θα βρει εδώ έναν πολύτιμο οδηγό.

Βιογραφικό: Η Trudy Ludwig είναι διεθνούς φήμης βραβευμένη συγγραφέας που ειδικεύεται στη συγγραφή παιδικών βιβλίων τα οποία βοηθούν τα παιδιά να αντεπεξέλθουν και να ενταχθούν στο κοινωνικό τους περιβάλλον. Έχει λάβει διθυραμβικές κριτικές από εκπαιδευτικούς, οργανώσεις και γονείς, σε σχολεία και συνέδρια στις ΗΠΑ για το πάθος και την αφοσίωσή της στην αντιμετώπιση της επιθετικότητας με την καλλιέργεια της φιλίας. Είναι ενεργό μέλος της Διεθνούς Ένωσης Πρόληψης του Εκφοβισμού (International Bullying Prevention Association). Συνεργάζεται με κορυφαίους ειδικούς και οργανώσεις των ΗΠΑ. Ζει με την οικογένειά της στο Πόρτλαντ του Όρεγκον.

Το Αόρατο αγόριΣτοιχεία βιβλίου:

Tίτλος: Το Αόρατο αγόρι

Συγγραφέας: Trudy Ludwig

Εκδόσεις: Λιβάνη

ISBN: 978-960-14-3115-4

Σελίδες: 40

Έτος Έκδοσης: 2016

 

Eπεξεργασία εικόνας: Στέλλα Νικολαΐδου

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.