Στον ρόλο του …ανακριτή η Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Θα τον χαρακτήριζα σαν ένα ρομαντικό κοπέλι από την Κρήτη. Επιμένει να πιστεύει σε «θαύματα» και να μαγεύει μοιράζοντας «τριαντάφυλλα λευκά»… Δε δείχνει να αποζητά φανατικό κοινό που να τον ραίνει με λουλούδια σε κάθε του εμφάνιση, αλλά με σταθερότητα στο συγκρότημα που τον πλαισιώνει, να φτιάχνει τραγούδια που θα γεμίζουν την ψυχή του και θα μιλάνε …τσι καρδιές μας. Ας απολαύσουμε μαζί την αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια μιας καθαρής ψυχής.

Συνέντευξη

Καλησπέρα, κύριε Σηφάκη. Καταρχήν, να σας ευχαριστήσω για το χρόνο τον οποίο αφιερώνετε προκειμένου να πραγματοποιήσουμε αυτή τη συνέντευξη για το site μας, «Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών». Πριν περάσουμε στις ερωτήσεις, θα ήθελα να μας πείτε μερικά λόγια για σας.

Τριαντάφυλλα λευκά

Γ.Σ.:  Καλησπέρα σας και από εμένα. Είναι μεγάλη μου τιμή και χαρά να φιλοξενούμαι στις στήλες του site σας. Θα ήθελα να σας ζητήσω να μιλάμε στον ενικό. Όταν μου απευθύνονται στον πληθυντικό, νιώθω κάπως άβολα..

Είμαι ο Γιώργος Σηφάκης του Ιωάννη και της Ευαγγελίας. Είμαι 36 ετών.  Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Ηράκλειο της Κρήτης. Οι ρίζες μου είναι από το χωριό Γέργερη, από την πλευρά του πατέρα μου και από το χωριό Σίβα, από την πλευρά της μητέρας μου. Είμαι τραγουδιστής και κάποιες φορές γράφω στίχους και μουσική για τα τραγούδια μου.

Τραγουδιστής, λοιπόν, και δεν μπορώ να μη σας ρωτήσω από πότε ξεκίνησε η ανάγκη σας να εκφράζεστε μέσα από το τραγούδι; Αντιμετώπισες αντιδράσεις;

Γ.Σ.: Όσο τετριμμένο κι αν ακούγεται, η αλήθεια είναι ότι από τότε που άρχισα να αντιλαμβάνομαι τον κόσμο, ήξερα ότι αυτός είναι ο δρόμος που ήθελα να ακολουθήσω. Οι αντιδράσεις του στενού μου περιβάλλοντος ήταν θετικές και υποστηρικτικές. Οι δικοί μου άνθρωποι πάντα γνώριζαν πως ό,τι κι αν επέλεγα να κάνω, θα το έκανα με αγάπη και σοβαρότητα.

Μεγάλωσες σε ένα νησί με κορυφαίους μουσικούς … Τον μοναδικό, αείμνηστο Ξυλούρη, τον Ψαραντώνη, τον Γαργανουράκη, τον Σκουλά και άλλους … Αποτέλεσαν εφαλτήριο για να ασχοληθείς με το τραγούδι;

Γ.Σ.: Τα ονόματα των ανθρώπων στους οποίους αναφέρεσαι είναι τόσο μεγάλα που μάλλον νιώθω αρκετά «μικρός» για να μιλήσω για αυτούς τους καλλιτέχνες.

Σίγουρα, δε μπορεί να μείνει κανείς ανεπηρέαστος έχοντας και αυτά τα ακούσματα και επίσης θα μπορούσα να πω ότι ανακαλύπτω νέες πτυχές τους, όσο περνάνε τα χρόνια. Είναι μεγάλο το βάρος της ευθύνης που φέρει κανείς, διότι εκ των πραγμάτων οφείλει να πάρει αυτό που του δίνουν οι προηγούμενοι και με την σειρά του θα πρέπει να το εξελίξει για να δώσει κάποτε κάτι αρκετά αξιόλογο και αν είναι δυνατόν «καλύτερο» από αυτό που του δόθηκε στους επόμενους.

Αυτή είναι στην ουσία και η έννοια του ίδιου του ανθρώπινου πολιτισμού.  Εννοείται πως αυτό αποτελεί τον δυσκολότερο ίσως στόχο που θα μπορούσε κάποιος να θέσει και μάλιστα μη γνωρίζοντας αν τελικά θα τα καταφέρει. «Εφαλτήριο» για να ασχοληθώ με το τραγούδι αποτέλεσε ένας μεγάλος και σύνθετος συνδυασμός πραγμάτων, με πρώτο και κύριο την εσωτερική μου ανάγκη. Όπως έχω αναφέρει και παλιότερα:

«Δεν εξαρτάται από ‘μένα. Μέσα μου έχω ένα αχόρταγο θηρίο. Δε με αφήνει σε ησυχία. Με εξαναγκάζει να συνεχίσω.»

Πώς θα χαρακτήριζες την πορεία σου στο χώρο της μουσικής, μέχρι τώρα; Ποια μηνύματα προσπαθείς να προωθήσεις στο κοινό;

Γ.Σ.: Τα συναισθήματα τα οποία βιώνει ένας άνθρωπος της τέχνης γενικότερα είναι πάρα πολλά σε όλη την πορεία του. Άγχος, ανασφάλεια, αγωνία, πολλές φορές απογοήτευση. Όμως, όταν κάποια στιγμή αρχίζει να αποδίδει το έργο του και εισπράττει το χειροκρότημα και την επιβράβευση των άλλων, τα συναισθήματά του αλλάζουν και περνάει στην έτερη πλευρά του πράγματος.

Τριαντάφυλλα λευκά

Αυτή η εναλλαγή μπορεί να είναι αρκετά συχνή και εξαρτάται από την κατάσταση που βιώνει. Με τη διαφορά, ότι κάθε φορά είναι διαφορετική λόγω παραγόντων, όπως η εμπειρία που βοηθάει στο να «ζυγίζει» κανείς αλλιώς τις καταστάσεις.

Έτσι, θα έλεγα ότι ισχύει και για εμένα αυτό που μάλλον ισχύει για όλους. Ότι δηλαδή όλο αυτό το βιώνω σαν ένα συναρπαστικό ταξίδι, με πολλές εκπλήξεις και απρόοπτα, που όμως, μέσα από τις επιλογές μου, κατευθύνω τα πράγματα  -ή τουλάχιστον προσπαθώ- προς τα εκεί που κρίνω σωστό, κάνοντας πράγματα που είναι του χαρακτήρα μου.

Αυτό που θα ήθελα εγώ να μεταδώσω σαν μήνυμα πρωτίστως είναι η αγάπη και η αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο, ειδικά προς τα παιδιά και προς τους πιο αδύναμους. Δίχως διακρίσεις και εξαιρέσεις… Καθώς και  ο σεβασμός στη ζωή, σε όποια μορφή κι αν βρίσκεται.

Υπάρχουν άτομα τα οποία σε βοήθησαν, και τα οποία ξεχωρίζεις, στο ξεκίνημα της καριέρας σου; Με ποιον καλλιτέχνη, θα ήθελες να “παρομοιαστείς” ιδανικά;

Γ.Σ.: Οι άνθρωποι που πραγματικά με βοήθησαν και με βοηθούν είναι οι άνθρωποι του στενού μου οικογενειακού περιβάλλοντος. Επίσης, ένας από τους δάσκαλους που είχα την τύχη να συναντήσω στην ζωή μου, ο κ. Ανδρέας  Στεφανάκης, που με «πίστεψε» και χάρη σε αυτόν βρήκα πριν αρκετά χρόνια (το 2005) τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζομαι μέχρι σήμερα, επί σκηνής.

Η δασκάλα μου, η Julie Massino, που θεωρώ ότι η διδασκαλία της έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προσωπική μου εξέλιξη σαν τραγουδιστής και ο καλός μου φίλος, επίσης τραγουδιστής, δημιουργός και μουσικός μου παραγωγός, Χρήστος Μόραλης.  Αλλά το μεγαλύτερο ευχαριστώ, το χρωστάω σε εκείνους που κάποτε με απέρριψαν.

Ξέρω ότι ίσως δεν θα ακουστεί «σωστό», όμως δεν θα ήθελα ούτε να ασχοληθώ, ούτε να μοιάσω σε κάποιον καλλιτέχνη. Θαυμάζω πολλούς εννοείται, παλαιότερους και νεότερους, όμως θεωρώ ότι μέσα από την μοναδικότητά μας σαν άνθρωποι μπορούμε να ξεχωρίσουμε. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να είμαστε ο εαυτός μας.

Σε έχει περιορίσει κάπου το νησί; Συγκεκριμένοι ήχοι το συνοδεύουν, ήχοι παραδοσιακοί, λαϊκοί. Εσύ, πού εντάσσεις τη μουσική σου; Υπάρχουν όρια στη μουσική και τα είδη της;

Γ.Σ.: Το νησί. Η Κρήτη μου… Εδώ ανοίγουμε μεγάλο κεφάλαιο. Ναι, εντάξει. Ίσως, στην Αθήνα θα μπορούσα να έχω μια πιο γρήγορη εξέλιξη και εγώ και ο κάθε ένας, αλλά όποιος έχει ζήσει στην Κρήτη και ειδικά όποιος την έχει αποχωριστεί είναι ίσως σε θέση να καταλάβει τι νιώθει ο Κρητικός για τον τόπο του. Πράγματα που δεν περιγράφονται με λόγια.

Όσον αφορά την μουσική… Η μουσική για εμένα είναι μία. Δε χωράνε ταμπέλες και χαρακτηρισμοί… Υπάρχουν τραγούδια που μιλάνε στην καρδιά μου και άλλα που δεν μου λένε τίποτε… Δεν εξετάζω ποτέ σε ποια κατηγορία (;) ανήκει ένα τραγούδι. Το μόνο που με απασχολεί είναι το αν διεγείρει τα συναισθήματά μου. Έτσι, αυθόρμητα και τις περισσότερες φορές δίχως λογικές εξηγήσεις. Θα πρέπει απλά να συμβαίνει.

Δεν σκέφτηκες ποτέ να ανέβεις, μόνιμα, στην Αθήνα για να προωθήσεις περισσότερο την καριέρα σου; Ο καλλιτέχνης θρέφεται το ίδιο υλικά και ηθικά;

Γ.Σ.: Και βέβαια το σκέφτηκα και το έκανα… Για 2 χρόνια, λόγω σπουδών πάνω στο αντικείμενο. Είχα γίνει μόνιμος κάτοικος του πλοίου της γραμμής, με προορισμό την Κρήτη (γέλιο). Και βέβαια διατηρώ τις επαφές μου και δεν αποκλείω κάποια στιγμή και για κάποιο διάστημα να βρεθώ ξανά στην πρωτεύουσα, όμως η έδρα μου και το «σπίτι» μου θα είναι για πάντα η Κρήτη.

Επίσης, είναι αυτονόητο ότι ο καλλιτέχνης πρέπει να μπορεί να επιβιώσει. Και μάλιστα είναι σημαντικό να μπορεί να επιβιώσει, δίχως να εξαρτάται από κανέναν επιχειρηματία.

Τριαντάφυλλα λευκά

«Θαύματα», το τραγούδι με το οποίο έκανες το ντεμπούτο σου στον δισκογραφικό κόσμο. Στίχοι δικοί σου. Τραγούδια από αληθινές ιστορίες, συνδυασμένα με αλληγορικό στίχο. Πώς τα συνδυάζεις; Τι είναι αυτό που σε εμπνέει;

Γ.Σ.: Αυτό που γίνεται έμπνευση και από εκεί περνάει κανείς στην δημιουργία δεν είναι κάθε φορά το ίδιο. Κάποιες φορές πρόκειται για ένα βίωμα ή μία μελωδία που έχει «σκαλώσει» στο μυαλό. Η ανάμνηση ενός συναισθήματος. Η ατάκα κάποιου φίλου και πάρα πολλά άλλα πράγματα. Μία ιστορία που άκουσες, μία εικόνα που είδες.

Πιστεύω ότι πάνω-κάτω υπάρχουν πολλά κοινά μεταξύ όλων των δημιουργών. Αυτό που κάνει το κάθε τι μοναδικό, στην ουσία, είναι τα φίλτρα μέσα από τα οποία περνάει το κάθε τι ο κάθε άνθρωπος-δημιουργός, με οδηγό την αισθητική του, την ψυχοσύνθεσή του και την αλήθεια του. 

Και ακολουθεί η καινούργια σου δουλειά, «Τριαντάφυλλα λευκά». Κάποιοι μιλούν για πάντρεμα λαϊκών και μοντέρνων ήχων, όπως του «Χάροντα» που είχε προηγηθεί με πιο ώριμες και φρέσκιες ιδέες, χάρη στην εξέλιξή μες στο μουσικό στερέωμα. Τι είναι, για σένα, η δουλειά αυτή;

Γ.Σ.: Το τραγούδι «Τριαντάφυλλα λευκά», για εμένα, μετά τον «Χάροντα», είναι μία άλλη πτυχή του ίδιου χαρακτήρα…

Άλλωστε, κανείς άνθρωπος δεν είναι ένα πράγμα και μόνο. Τέτοια τραγούδια αποτελούν την ευχάριστη νότα του πράγματος,  που σίγουρα είναι απαραίτητη και χρήσιμη. Ακολουθούν βέβαια τραγούδια που ίσως πάνε κάπως κόντρα στο «ρεύμα» της εποχής, όμως με εκφράζουν στον μέγιστο βαθμό και έτσι με χαρακτηρίζουν.

Ένα από αυτά, που περιμένουμε σχετικά σύντομα, είναι οι «Χίλιες Νεράιδες». Πάντως σε όλα μου τα τραγούδια θεωρώ πως υπάρχει μία αισιόδοξη πλευρά. Ακόμα και στον «Χάροντα», που όποιος -λιγάκι μόνο- εμβαθύνει, θα μπορέσει εύκολα να το καταλάβει.

Κλείνοντας, και αφού σε ευχαριστήσω για άλλη μία φορά για το χρόνο που μας αφιέρωσες και σου ευχηθώ καλή επιτυχία, θα ήθελα να μου πεις τα σχέδια και τα όνειρά σου για το μέλλον.

Γ.Σ.: Από όνειρα και σχέδια, έχω πολλά… κι ας κοστίζουν πολλές φορές. Θα πρέπει κανείς να τα σκέφτεται τα όνειρά του. Να τα επεξεργάζεται και να μην τα ξεχνάει. Να τα τοποθετεί, όμως, στην σωστή τους βάση-διάσταση, ώστε να αποφύγει την «παγίδα» του κανόνα που λέει πως τα όνειρα που έμειναν όνειρα, κάποτε θα γίνουν εφιάλτες.

Τριαντάφυλλα λευκάΓι’ αυτόν το λόγο, στο μέλλον θα πρέπει να ξέρω ότι αγωνίστηκα ακόμα και αν δεν τα κατάφερα ή αν έστω κατάφερα κάτι λιγότερο από αυτό που ονειρευόμουν για να τα έχω καλά με τον εαυτό μου και συνεπώς με τους άλλους. Γενικά, προσπαθώ να βάζω μικρούς και επιτεύξιμους στόχους. Βήμα- βήμα και ότι είναι να γίνει θα γίνει. Το μόνο που θέλω είναι να έχω το μέγιστο αγαθό, που δεν είναι αυτονόητο για όλους και αυτό είναι η υγεία μου. Το ίδιο εύχομαι φυσικά και για όλον τον κόσμο. Αν έχω αυτό, όλα τα άλλα θα πάνε καλά.

Εγώ σας ευχαριστώ! Από ό,τι έμαθα είμαι ο πρώτος τραγουδιστής που φιλοξενείται στο site σας και είναι μεγάλη μου τιμή! Σας εύχομαι με την σειρά μου ό, τι καλύτερο σε ό,τι κάνετε από καρδιάς.

Τραγούδια που ξεχώρισα:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=53sBItyUU1k

https://www.youtube.com/watch?v=IHSmP3RfdCQ

https://www.youtube.com/watch?v=nJYYqqfUU6w

Στοιχεία επικοινωνίας:

https://www.facebook.com/GeoSifakis/

https://www.facebook.com/giorgos.sifakis.7

Επιμέλεια κειμένου: Χαρά Δελλή

Επεξεργασία εικόνας: Γιώργος Μουζάκης

Απάντηση

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.